Featured By: Salma Syahbuddin January 20, 2023 @ 9:55pm

Bandi Amuk Berjaya Khatam Al-Quran Secara Bertalaqqi Selama 3 Tahun

Penyanyi rock Bandi Amuk akhirnya berjaya mengkhatamkan 30 juz al-Quran secara bertalaqqi daripada mengaji iqra sehinggalah khatam.

Perkara itu dikongsi pendakwah bebas, PU Rahmat yang juga merangkap guru mengaji kepada penyanyi berkenaan menerusi hantaran yang dimuat naik di Instagram miliknya.

Kagum dengan usaha yang ditunjukkan penyanyi itu, Pu Rahmat berkata, Bandi atau nama penuhnya Nasabandi Jumat, 58, dan seorang lagi anak muridnya berusaha [keras untuk memperbaiki bacaan  termasuklah makhraj dan tajwid sehingga mereka berjaya mengakhatamkan bacaan al-Quran.

” Tahniah diucapkan kepada Encik Bandi Amuk (Nasabandi Bin Jumat) dan Encik Ahmad Norani Sadiron kerana berjaya menghatamkan 30 Juz Al-Quran secara Bertalaqqi daripada Iqra’ sehinggalah khatam Al-Quran.

” Saya kagum dengan usaha mereka tanpa henti selama 3 tahun lebih iaitu dari 2018 sehinga 2022 yang mana sanggup belajar daripada iqra’ kemudian berusaha untuk memperbaiki bacaan, makhraj, tajwid sehingga tahap mereka berjaya menghatamkan bacaan Al-quran mereka secara bertalaqqi.

” Semoga ini permulaan buat mereka berdua dalam mendalami ilmu al-quran dan mengamalkan segala isi kandunganya, Insya-Allah,” tulisnya.

Menjengah di ruangan komen, rata-rata warganet mengucapkan tahniah malah tidak kurang juga yang berasa cemburu kerana penyanyi yang popular dengan genre heavy rock metal ini berjaya menghabiskan bacaan al-Quran sebelum mereka.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 19 Nov 2018

Berkhasiat Atau Tidak Makan Organ Dalaman Haiwan?

Hati, perut, usus, lidah antara jenis organ dalaman haiwan.

Trending Wed, 31 Oct 2018

Nahas Pesawat JT 610, Juruteknik Kena Pecat

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan adakah pemecatan itu bersifat sementara atau kekal.

Events Sat, 16 Nov 2019

JOOX Coins Redemption Center Perkenal Keahlian Percuma, Nikmati Tawaran Hebat!

Adakah anda peminat K-Pop? Inilah berita baik untuk anda!

Hiburan Thu, 17 May 2018

Rompak Perabot Mewah, Abang Terlajak Laris Rugi 40k Lagi?

Perasaan kecewa menyelubungi Dato Aliff Syukri dan isteri, kerana apa yang mereka inginkan hanyalah mahu membantu mereka yang betul-betul memerlukan supaya tidak dihimpit dengan kesempitan hidup

Hiburan Sun, 21 Apr 2019

‘ Ia Tindakan Tak Masuk Akal’- Isteri Allahyarham Saleem Kecewa Dengan Syarikat Rakaman

Allahyarham baru sahaja meninggal dunia ketika itu, bagaimana anda boleh bertindak demikian? Sekurang-kurangnya beritahu saya dahulu…

Trending Fri, 7 Jan 2022

Bela Nasib Kakak Tak Bahagia Dalam Perkahwinan, Janna Nick Sanggup Buat Apa Saja!

Dalam membela nasib kakaknya yang tidak bahagia dalam perkahwinan, Janna Nick tekad untuk membuat apa saja. Biarpun melalui perjalanan hidup yang tidak pernah mudah, semuanya dilakukan bagi memulihkan emosi kakaknya. Eh, bila masa Janna ada

Featured Tue, 27 Sep 2022
Hiburan Wed, 12 Jun 2019

PU Abu Mohon Maaf Dengan Anak

Moga dia mewarisi kesabaran dan kekuatan awak sepanjang kandungkan dia.

Featured Wed, 6 Jul 2022

[VIDEO] “Sepatutnya Saya Ganyang Dia!” – Puteri Sarah Dedah Kisah Sebenar ‘Permainan’ Ira Kaza, Harap Kes Masuk Bawah Isu Jenayah

Betul juga kan? Teruk mental Puteri Sarah diganggu. Terus maju kehadapan. Ramai yang menyokong awak dari belakang. Min doakan semuanya dipermudahkan, Never Look Back!

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Issey Belum Bersedia Cari Jodoh?

Semoga Issey berjumpa jodoh yang sesuai lepasni okay. No stress Sey!

| Live TV