Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Hiburan By: SGMS Faida April 19, 2018 @ 7:08am

‘Beliau Yang Saya Kenal, Sentiasa Jinjing Beg Telekung Ke Mana-Mana,’ -Rizalman

Tak kenal maka tak cinta. Kenal dulu, baru menilai! Itu mungkin perumpamaan paling sesuai yang mahu ditujukan buat netizen di luar sana selepas mengecam penasihat fesyen popular, Zaihani Mohd Zain.

Individu dikenali di kalangan selebriti yang merupakan penata fesyen terkenal tanah air itu dikecam teruk selepas inisiden ‘paha melimpah’, baru-baru ini.

Menerusi posting pereka fesyen tersohor negara, Datuk Rizalman Ibrahim yang mengenali rapat Zaihani Mohd Zain mendedahkan sisi di sebalik keperibadian pengkritik fesyen itu.

Sebagai seorang sahabat, Rizalman berkata, beliau hanya mampu mengurut dada apabila pertama kali membaca status berkenaan yang telah mengundang kritikan pelbagai pihak.

Dalam posting berkenaan, beliau berharap dan berdoa agar Zaihani yang lebih mesra dipanggil sebagai Kak Zai itu segera memohon maaf walau apa saja alasan yang diberikan berdasarkan pengalaman wanita berkenaan ketika insiden itu berlaku. 

Tahukah anda Zaihani yang saya kenal walaupun beliau seorang yang lantang, berpakaian tidak seiring usia atau mempunyai keterampilan Islamik seperti yang kita harapkan.

Namun, beliau yang saya kenali sentiasa menjinjing beg telekungnya ke mana-mana dan sentiasa menghadiri pertunjukan fesyen bermula dengan menanti di dalam surau berdekatan supaya tidak terlepas mana-mana waktu solat,” ujar Rizalman menerusi posting di laman sosial Instagram peribadinya, hari ini.

Dalam hal ini, Rizalman cuba menyampaikan agar masyarakat hari tidak perlu terbuka dalam menuding jari atau mencari kesalahan orang lain tanpa melihat kelemahan diri sendiri.

“Dunia media sosial adalah cerminan pada ‘mahkamah Masyhar’. Setiap apa yang lahir pada lidah serta hati kita akan dirakam setiap saat dan dipamerkan nanti pada seluruh generasi manusia dan dipertimbangkan dengan seadilnya, sama ada kita menzahirkannya pada medium media sosial atau tidak.

“Jadi, awaslah hati dan tingkah laku kita dari sekarang kerana jika anda melihat isu ini dari sudut keimanan maka anda akan dapat jawapannya.

“Mungkin sekarang, Zaihani menjadi ‘orang yang paling suci di dunia’ dek kecaman dan kurangnya usul periksa kita. Dan segala komen-komen kita berbaur penghinaan kita itu telah memberatkan timbangan dosa kita,” ujar Rizalman sambil menambah bahawa pandangannya itu juga merupakan kesedaran buat dirinya sendiri.

Terdahulu, Kak Zai menerusi laman sosial membuat permohonan maaf berhubung kenyataannya mengenai individu berbadan besar.

“Bukan niat saya untuk menghina ‘body shame’ (menghina badan seseorang) sesiapa – ahli keluarga, kawan-kawan atau pun para pengikut.

“Tapi status FB (Facebook) saya tempoh hari adalah luahan hati mengenai situasi ‘manspreading’ (lelaki duduk terkangkang) yang saya alami baru-baru ini,” katanya.

Status Kak Zai di laman sosial Facebook peribadinya baru-baru ini mengundang kecaman apabila mengkritik individu berbadan besar.

“Kalau berat badan melebihi 60 kilogram, tak payahlah datang sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak.

“It’s so awkward and uncomfortale for the persons seated next to you (Ia nampak janggal dan tidak selesa bagi mereka yang duduk bersebelahan anda),” tulisnya di Facebook, dipercayai mempunyai kaitan dengan kehadiran individu berbadan besar pada majlis pertunjukan fesyen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Mon, 15 Jun 2020
Hiburan Tue, 2 Jan 2018

AKHIRNYA G-DRAGON TAYANG KEKASIH

G-Dragon yang sebelum ini dikaitkan bercinta dengan model, pelakon dan pereka fesyen terkenal Jepun, Kiko Mizuhara dikatakan telah mengakhiri hubungan mereka pada tahun 2010

Hiburan Tue, 13 Nov 2018

Banyak Cabaran Untuk Saya Ke Tahap Ini – Joe Flizzow

Tahniah Joe Flizzow selepas dinobat sebagai Penghibur Terbaik Asia Tenggara di Anugerah Muzik Eropah MTV 2018 (MTV EMA 2018).

Hiburan Tue, 31 Jul 2018

Amar Ahyan Mengaji Untuk Adiknya

Sempat lagi Amar Ahyan meluangkan masa bersama adiknya sebelum menjalani pembedahan mata

Hiburan Tue, 23 Oct 2018

Wak Doyok Hadiahkan Ibu Banglo

Rumah kayu buruk, kini bertukar menjadi rumah banglo hadiah buat ibu Wak Doyok

Hiburan Wed, 20 Nov 2019
Hiburan Thu, 23 Aug 2018

Aktor Hollywood Ini Menjadikan P Ramlee Sebagai Inspirasi

Beliau boleh menyanyi, berlakon, menulis dan mencipta pelbagai naskah yang sehingga hari ini dapat diingati. Malah beliau masih seorang hero dalam Asia hari ini

Hiburan Mon, 14 Oct 2019
Hiburan Wed, 12 Dec 2018

‘Sian Anak-Anak I’, Nora Danish Terkilan Sikap Netizen

Nama pelakon Bahagia Bukan Bidaan ini kembali hangat diperkatakan gara-gara sekeping gambar yang memperlihatkan sosok tubuhnya di dalam kamar mandi.

Hiburan Fri, 6 Sep 2019

‘Dari Dulu Orang Keji, Saya Tak Kisah’- Ac Mizal

Tak sabarnya nak tengok, mesti best gandingan mereka berdua ni!

| Live TV