Hiburan By: SGMS Faida April 19, 2018 @ 7:08am

‘Beliau Yang Saya Kenal, Sentiasa Jinjing Beg Telekung Ke Mana-Mana,’ -Rizalman

Tak kenal maka tak cinta. Kenal dulu, baru menilai! Itu mungkin perumpamaan paling sesuai yang mahu ditujukan buat netizen di luar sana selepas mengecam penasihat fesyen popular, Zaihani Mohd Zain.

Individu dikenali di kalangan selebriti yang merupakan penata fesyen terkenal tanah air itu dikecam teruk selepas inisiden ‘paha melimpah’, baru-baru ini.

Menerusi posting pereka fesyen tersohor negara, Datuk Rizalman Ibrahim yang mengenali rapat Zaihani Mohd Zain mendedahkan sisi di sebalik keperibadian pengkritik fesyen itu.

Sebagai seorang sahabat, Rizalman berkata, beliau hanya mampu mengurut dada apabila pertama kali membaca status berkenaan yang telah mengundang kritikan pelbagai pihak.

Dalam posting berkenaan, beliau berharap dan berdoa agar Zaihani yang lebih mesra dipanggil sebagai Kak Zai itu segera memohon maaf walau apa saja alasan yang diberikan berdasarkan pengalaman wanita berkenaan ketika insiden itu berlaku. 

Tahukah anda Zaihani yang saya kenal walaupun beliau seorang yang lantang, berpakaian tidak seiring usia atau mempunyai keterampilan Islamik seperti yang kita harapkan.

Namun, beliau yang saya kenali sentiasa menjinjing beg telekungnya ke mana-mana dan sentiasa menghadiri pertunjukan fesyen bermula dengan menanti di dalam surau berdekatan supaya tidak terlepas mana-mana waktu solat,” ujar Rizalman menerusi posting di laman sosial Instagram peribadinya, hari ini.

Dalam hal ini, Rizalman cuba menyampaikan agar masyarakat hari tidak perlu terbuka dalam menuding jari atau mencari kesalahan orang lain tanpa melihat kelemahan diri sendiri.

“Dunia media sosial adalah cerminan pada ‘mahkamah Masyhar’. Setiap apa yang lahir pada lidah serta hati kita akan dirakam setiap saat dan dipamerkan nanti pada seluruh generasi manusia dan dipertimbangkan dengan seadilnya, sama ada kita menzahirkannya pada medium media sosial atau tidak.

“Jadi, awaslah hati dan tingkah laku kita dari sekarang kerana jika anda melihat isu ini dari sudut keimanan maka anda akan dapat jawapannya.

“Mungkin sekarang, Zaihani menjadi ‘orang yang paling suci di dunia’ dek kecaman dan kurangnya usul periksa kita. Dan segala komen-komen kita berbaur penghinaan kita itu telah memberatkan timbangan dosa kita,” ujar Rizalman sambil menambah bahawa pandangannya itu juga merupakan kesedaran buat dirinya sendiri.

Terdahulu, Kak Zai menerusi laman sosial membuat permohonan maaf berhubung kenyataannya mengenai individu berbadan besar.

“Bukan niat saya untuk menghina ‘body shame’ (menghina badan seseorang) sesiapa – ahli keluarga, kawan-kawan atau pun para pengikut.

“Tapi status FB (Facebook) saya tempoh hari adalah luahan hati mengenai situasi ‘manspreading’ (lelaki duduk terkangkang) yang saya alami baru-baru ini,” katanya.

Status Kak Zai di laman sosial Facebook peribadinya baru-baru ini mengundang kecaman apabila mengkritik individu berbadan besar.

“Kalau berat badan melebihi 60 kilogram, tak payahlah datang sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak.

“It’s so awkward and uncomfortale for the persons seated next to you (Ia nampak janggal dan tidak selesa bagi mereka yang duduk bersebelahan anda),” tulisnya di Facebook, dipercayai mempunyai kaitan dengan kehadiran individu berbadan besar pada majlis pertunjukan fesyen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 22 Jan 2020

Tersentuh Nampak Akim…Kenapa Kak Lina Pom Pom Menangis?

Bagusnya Akim, sanggup datang walaupun penat!

Hiburan Thu, 21 Nov 2019
Contest Wed, 16 May 2018

#xtra好康头 | 送你《娱协30》颁奖典礼入门票

[xtra好康头] 配合《娱协30》颁奖典礼将于2018年5月26日(星期六),晚上7时,在Sunway Pyramid Convention Center举行,xtra将送你入门票,赴一场属于本地的中文音乐盛宴。

Events Thu, 19 Sep 2019
Hiburan Tue, 28 Aug 2018

Ini Boyfriend Baru Jeslina Hashim?

Jes mendedahkan beliau kini sedang berkenalan dengan seorang Usahawan yang dikenalinya. Nak tahu siapakah gerangan usahawan tersebut? Sila klik artikel ini

Hiburan Tue, 10 Dec 2019

‘Syukur Bertemu Dengan Isa’ – Risteena

Risteena memaklumkan dia tidak akan sesekali membuka cerita lama dan sudah reda dengan ketentuan Illahi.

Hiburan Mon, 30 Dec 2019

TVXQ Changmin Is Taken, SM Entertainment Confirms

Love is in the air and we are happy for Changmin.

Hiburan Thu, 24 Jan 2019

Konsert Dewa 19 Reunion Live In Malaysia Adalah Yang Terakhir?

Yang pegi konsert Dewa tu jangan lokek share video kat instagram korang okay!

Hiburan Tue, 22 Jan 2019

“Terima Kasih Pada Peminat “- Followers Alif Satar Cecah 2 Juta!

Tahniah sekali lagi Alif Satar, Tak sabar nak Alif dan Sherry dalam AJL33 nanti!

Hiburan Wed, 28 Mar 2018

Ziana Zain sudah ‘move on’!

Ziana memberitahu, dia  perlu  kuat dan meneruskan kehidupan yang telah direncanakan oleh Allah.

| Live TV