Hiburan By: SGMS Faida April 19, 2018 @ 7:08am

‘Beliau Yang Saya Kenal, Sentiasa Jinjing Beg Telekung Ke Mana-Mana,’ -Rizalman

Tak kenal maka tak cinta. Kenal dulu, baru menilai! Itu mungkin perumpamaan paling sesuai yang mahu ditujukan buat netizen di luar sana selepas mengecam penasihat fesyen popular, Zaihani Mohd Zain.

Individu dikenali di kalangan selebriti yang merupakan penata fesyen terkenal tanah air itu dikecam teruk selepas inisiden ‘paha melimpah’, baru-baru ini.

Menerusi posting pereka fesyen tersohor negara, Datuk Rizalman Ibrahim yang mengenali rapat Zaihani Mohd Zain mendedahkan sisi di sebalik keperibadian pengkritik fesyen itu.

Sebagai seorang sahabat, Rizalman berkata, beliau hanya mampu mengurut dada apabila pertama kali membaca status berkenaan yang telah mengundang kritikan pelbagai pihak.

Dalam posting berkenaan, beliau berharap dan berdoa agar Zaihani yang lebih mesra dipanggil sebagai Kak Zai itu segera memohon maaf walau apa saja alasan yang diberikan berdasarkan pengalaman wanita berkenaan ketika insiden itu berlaku. 

Tahukah anda Zaihani yang saya kenal walaupun beliau seorang yang lantang, berpakaian tidak seiring usia atau mempunyai keterampilan Islamik seperti yang kita harapkan.

Namun, beliau yang saya kenali sentiasa menjinjing beg telekungnya ke mana-mana dan sentiasa menghadiri pertunjukan fesyen bermula dengan menanti di dalam surau berdekatan supaya tidak terlepas mana-mana waktu solat,” ujar Rizalman menerusi posting di laman sosial Instagram peribadinya, hari ini.

Dalam hal ini, Rizalman cuba menyampaikan agar masyarakat hari tidak perlu terbuka dalam menuding jari atau mencari kesalahan orang lain tanpa melihat kelemahan diri sendiri.

“Dunia media sosial adalah cerminan pada ‘mahkamah Masyhar’. Setiap apa yang lahir pada lidah serta hati kita akan dirakam setiap saat dan dipamerkan nanti pada seluruh generasi manusia dan dipertimbangkan dengan seadilnya, sama ada kita menzahirkannya pada medium media sosial atau tidak.

“Jadi, awaslah hati dan tingkah laku kita dari sekarang kerana jika anda melihat isu ini dari sudut keimanan maka anda akan dapat jawapannya.

“Mungkin sekarang, Zaihani menjadi ‘orang yang paling suci di dunia’ dek kecaman dan kurangnya usul periksa kita. Dan segala komen-komen kita berbaur penghinaan kita itu telah memberatkan timbangan dosa kita,” ujar Rizalman sambil menambah bahawa pandangannya itu juga merupakan kesedaran buat dirinya sendiri.

Terdahulu, Kak Zai menerusi laman sosial membuat permohonan maaf berhubung kenyataannya mengenai individu berbadan besar.

“Bukan niat saya untuk menghina ‘body shame’ (menghina badan seseorang) sesiapa – ahli keluarga, kawan-kawan atau pun para pengikut.

“Tapi status FB (Facebook) saya tempoh hari adalah luahan hati mengenai situasi ‘manspreading’ (lelaki duduk terkangkang) yang saya alami baru-baru ini,” katanya.

Status Kak Zai di laman sosial Facebook peribadinya baru-baru ini mengundang kecaman apabila mengkritik individu berbadan besar.

“Kalau berat badan melebihi 60 kilogram, tak payahlah datang sebabnya paha awak tu melimpah kat kerusi sebelah kiri dan kanan awak.

“It’s so awkward and uncomfortale for the persons seated next to you (Ia nampak janggal dan tidak selesa bagi mereka yang duduk bersebelahan anda),” tulisnya di Facebook, dipercayai mempunyai kaitan dengan kehadiran individu berbadan besar pada majlis pertunjukan fesyen.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 11 Jul 2018

Tahniah! Soo Wincci Genggam Ijazah Sarjana Kedua

Tahniah diucapkan kepada Dr Soo Wincci di atas kejayaan yang baru sahaja diraih…

Hiburan Sat, 28 Dec 2019

Sudah Bergelar Bapa, Uniknya Nama Anak Baim Wong!

Tahniah Baim Wong & Paula atas kehadiran cahaya mata sulung!

Hiburan Fri, 6 Dec 2019

Anak Tunggal Nassier Wahab, Luah Rasa Rindu Di Twitter

Semoga Intan Najihah dan ibu tabah menghadapi dugaan ini…

Hiburan Sun, 17 Apr 2022

Selepas ‘Mungkin Hari Ini Esok Atau Nanti’, Anneth Berganding Dengan Ade Govinda Dalam ‘Masih Belum Lupa’

Setelah kejayaan lagu Mungkin Hari Ini Esok Atau Nanti, penyanyi remaja popular Indonesia, Anneth Delliecia, 16, melancarkan sebuah single terbaru berjudul Masih Belum Lupa. Masih Belum Lupa.adalah hasil sentuhan Ade Govinda yang sebelum ini pernah

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Ziana Zain Akhirnya Kecapi Bahagia Sekali Lagi?

Penyanyi Ziana Zain dilihat masih menjaga aib seorang suami, kerana sehingga kini Ziana nampaknya masih tidak mahu menjelaskan apakah sebenarnya punca disebalik masalah yang timbul dalam rumahtangga beliau yang sudah berusia 19 tahun itu

Hiburan Mon, 14 Jan 2019

Dah Tonton Filem Petta Lakonan Rajinikanth?

Siapa peminat Rajinikanth? Jom serbu pawagam sekarang!

Featured Sun, 28 Aug 2022

Bimbang Penonton Bosan, Anna Jobling Sedia Bergerak Solo Tanpa Meerqeen

Anna Jobling ingin digandingkan bersama orang lain?

Hiburan Wed, 3 Jul 2019

Nana Kesian Dengan Khai Bahar?

Kalau dah jodoh, why not kan?

Hiburan Mon, 27 May 2019

Mamat Khalid Kecewa ‘17 Puasa’ Bocor Di Laman Sosial

Selepas keluar hospital masa itu semangat abang untuk turun mengarah amat tinggi dan mereka tahu ini adalah satu terapi bagi abang mengembalikan semangat dan kesihatan diri yang semakin hari semakin nipis nafasnya…

Hiburan Sat, 9 Apr 2022

“Kami Dikecam ‘Berkiblatkan’ BTS, Perosak Industri”- Da Unknown Akui Terasa, Tapi….

Baby sayang… Jangan marah… Ku tahu ku bersalah, ku tak sengaja…

| Live TV