Hiburan By: Padin April 18, 2022 @ 5:02pm

Beri Keselesaan Sempena Ketibaan Ramadan, Achey Turun Padang Bantu Mangsa Banjir Kemaman

Atas dasar keprihatinan terhadap mangsa banjir di Kemaman, Terengganu, pelawak Achey, 35, menyantuni hampir 600 buah rumah yang terkesan dengan bencana yang melanda negeri itu pada awal Mac.

Enggan melihat penduduk di Kampung Bukit Mentok, Kemaman menyambut Ramadan dalam suasana hiba dan serba kekurangan, Achey bersama syarikat pengendali umrah, RS Megatravel tampil menyumbangkan barangan keperluan rumah pada 22 Mac lepas.

Menurut Achey yang merupakan rakan niaga dan jurucakap RS Megatravel, inisiatif terbabit dilakukan bagi memberi senyuman kepada mereka yang kehilangan harta benda sekali gus meringankan beban yang ditanggung.

Katanya, dia berasa teruja apabila berpeluang turun padang ke Kemaman dan bertemu mangsa banjir yang masih ‘buntu’, lebih-lebih lagi menjelang bulan Ramadan.

“Kami faham beban yang terpaksa mereka tanggung dalam waktu sukar seperti ini, lebih-lebih lagi kehadiran kami ketika itu nak dekat dengan bulan Ramadan.

“Walaupun air banjir di kawasan Kampung Bukit Mentok sudah surut, tapi masih ramai yang memerlukan bantuan berikutan kawasan terbabit antara yang lambat untuk kembali pulih.

“Jadi kehadiran kami boleh dikatakan tepat kerana mereka menantikan bantuan daripada orang luar kerana sebelum ini kawasan terbabit tidak dibenarkan untuk masuk kerana keadaan yang belum pulih,” katanya.

Tambah pemilik nama Mohd Nasir Hamzah ini, mereka berjaya mengumpulkan barangan berupa tilam, sejadah dan telekung.

“Selain bertepatan dengan kehadiran Ramadan, kami menghulurkan bantuan pada penghujung Mac juga kerana kami menanti barangan yang mahu dihulurkan cukup terlebih dahulu.

“Alhamdulillah, Allah permudahkan perjalanan kami untuk membantu dan kami dapat memberikan 600 buah tilam, 300 unit sejadah, 300 pasang telekung dan banyak lagi,” kata Achey.

Sementara itu, menurut Pengarah Urusan RS Megatravel Sdn Bhd, Syamshul Aswad Jaafaar Siddik, jumlah bantuan yang dihulurkan bernilai lebih RM50,000.

“Syukur kerana nilai lebih RM50,000 ini dapat kami gunakan untuk membantu hampir 600 rumah yang terjejas. Selain memberikan servis terbaik bagi perjalanan umrah tanpa kos tersembunyi semenjak ditubuhkan pada 2021, aktiviti sebegini juga sebahagian daripada tanggungjawab korporat sosial (CSR) yang kami buat untuk menyalurkan ke arah kebajikan.

“Berpegang kepada nilai kemurahan hati, ketelusan dalam pengurusan dan perkhidmatan dan keprihatinan dalam menyantuni para jemaah umrah dan haji, aktiviti seperti ini juga selari dengan misi dan objektif RS Megatravel.

“Kami juga gembira apabila Achey selaku rakan niaga dan jurucakap RS Megatravel sama-sama turun padang membantu mereka yang memerlukan. Selain memberi fokus terhadap kepada bisnes kami iaitu pengurusan haji, umrah dan ziarah serta pelancongan Islamik patuh syariah, Insya-Allah selepas ini akan ada lebih banyak lagi aktiviti CSR yang bakal kami lakukan,” katanya lagi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 11 Feb 2019
Featured Sat, 23 Apr 2022

MV Lip Lap Raya Didakwa Sama Seperti MV Adele? Ini Respons Siti Nurhaliza

Best je lagu raya baru Tokti ni… bab MV tu tak salah kan kalau ambil inspirasi untuk berkarya

Events Thu, 20 Sep 2018

#ABPBH31 : Ayuh Meriahkan #FANtastik ABPBH 22 September Ini!

Pada hari itu nanti, setiap FC menyusun program di booth mengikut kreativiti masing-masing. Antara acara menanti pengunjung adalah sesi ramah mesra bersama artis, pameran trofi ABPBH, pameran ‘throwback’ busana yang digayakan selebriti di karpet merah ABPBH dan jualan produk serta lelongan barangan ‘preloved’ artis.

Hiburan Wed, 5 Dec 2018

Sebak Bawa Lagu Bisa Pertama, Izzmad Harun Terkenang ‘Adik Syurga’ Di Kampung

Walau bagaimanapun, Izzmad tahu adik kesayangannya itu mengerti penghijrahannya ke Kuala Lumpur dengan niat untuk mengubah nasib. Semoga terus berjaya…

Hiburan Sun, 21 Jul 2019

Muat Naik Gambar Baharu, Hafiz Suip Okay Ke Tu?

Harap semuanya baik-baik saja ya Hafiz…

Featured Wed, 2 Nov 2022

Mona Allen Nak ‘Cop’ Anak Che Ta Jadi Menantu?

Manis Aaisyah ni, ramai peminat! Hihiii 🤩☺️

Featured Tue, 2 May 2023
Drama Fri, 16 Dec 2022

Tonton Apa Hari Ni: ‘Chinta Arjuna’

Kisah cinta yang tidak diduga!

error: Content is protected !!