Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Hiburan By: SGMS Faida September 28, 2018 @ 4:00pm

Black Hat Cat Diteraju Rapper Terkenal Bakal Martabat Muzik Urban, Cayalah!

Warner Music Malaysia (WMM) mengumumkan pelancaran label baru tempatan, Black Hat Cat (BHC) yang bakal diterajui oleh rapper terkenal, Alif. Ini sebagai salah satu usaha dalam memartabatkan genre muzik urban iaitu seperti ‘Electronic Dance Music’ (EDM)’, ‘Hip Hop’, ‘Jazz’, ‘R&B’, ‘Soul’, ‘Reggae’ atau gabungan irama atau gaya muzik yang seumpamanya.

Pengarah Urusan WMM, Darren Choy menjelaskan idea penubuhan BHC bermula dari aspirasi WMM untuk meneroka pasaran muzik urban di Malaysia.

“Jelas di Malaysia, genre ini masih belum berkembang sepenuhnya, (meski pun) EDM sangat berkembang pesat di seluruh dunia. Walaupun ia pada asalnya tidak mensasarkan pendengar muzik arus semasa, namun pendengar muzik tempatan dapat menerima muzik jenis ini.

“ Kami merasa ia peluang terbaik untuk WMM memberi fokus pada genre ini dan menawarkan halwa telinga yang berbeza untuk pendengar muzik tempatan,” jelasnya di majlis pelancaran BHC baru-baru ini.

Peneraju Alif yang merupakan anggota kumpulan duo popular, Sleeq juga meledak dengan kerya terbaik sebelum ini seperti lagu yang dinyanyikan oleh Kaka Azraff, Zizan Razak, De Fam, Joe Flizzow, Adira dan ramai lagi.

 “ Saya berharap BHC berjaya mencipta bakat muzik urban tempatan seterusnya menjadi batu loncatan untuk mereka mencipta nama di luar negara.

“ Sekiranya kita bijak berinovasi dalam berkarya, muzik urban tempatan sebenarnya mampu berjaya di peringkat global,” katanya.

Melihatkan kepada katalog muzik dan portfolio Alif, jadi tidak hairanlah jika dia menjadi pilihan WMM untuk menggalas tugas sebagai teraju utama BHC.

Menurut Darren, antara tanggungjawab yang bakal digalas Alif, bukan sahaja untuk menerbitkan lagu-lagu ‘Urban Music’ malah Alif menggalas peranan besar dalam menentukan hala tuju BHC termasuk mencari dan menggilap bakat dari rantai ini – sama ada yang baru atau sedia ada – untuk dibawa ke pentas global.

Sesungguhnya, penggunaan nama BHC sebagai jenama label muzik urban ini ternyata ada maksud disebaliknya. Menurut Alif ia bukan hanya sekadar nama, ‘Black Hat Cat’ adalah watak atau persona yang melambangkan kebolehsesuaian rumah muzik ini dalam menongkah evolusi muzik tanpa henti.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 12 Aug 2018

Pelakon Amisah Abdullah Meninggal Dunia

Menurut Persatuan Seniman Malaysia, Allahyarham yang pergi pada usia 52 tahun tidak sedarkan diri awal pagi ini sebelum pihak perubatan yang tiba mengesahkan arwah telah meninggal dunia.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019
Fab Foodies! Tue, 2 Oct 2018

Berbau Tapi Bagus Untuk Kesihatan, Jom Makan Petai?

Petai yang berbau tetapi diamalkan sebagai ulam kerana banyak khasiat. Antara yang dikongsikan untuk anda

Hiburan Wed, 15 Nov 2017

“HATI-HATI ”- INI KOMEN FAZURA MENGENAI  FATTAH AMIN

“Sampai jodoh, sampai waktu sesuai kami akan maklumkan juga,”

Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Did BTS’ Jin Lose a Bet? WTF is He Wearing?!

Big Hit Entertainment even released a statement regarding his outfit!

Hiburan Sat, 13 Oct 2018

WOW! Video Lipsync Depan Cermin Terima Hampir Sembilan Juta Tontonan

Comel! Aksi anak beranak membuat video lipsync dengan menyanyikan lagu Girls Like You di kamar mandi menarik perhatian netizen, baru-baru ini. Menerusi perkongsian si ibu, Trina Wesson di Instagramnya, si anak yang comel dilihat menggerakkan […]

Hiburan Sat, 2 Feb 2019

‘Tak Sabar Tengok Persembahan Kawan Baik’- Wany Hasrita Bakal Hadir Ke AJL 33

Sudah tentu saya akan hadir pada malam esok memandangkan rata-rata finalis yang membuat persembahan adalah teman baik saya.

Hiburan Sat, 2 Jun 2018

Muzik Video ‘Lavida Raya’ Dapat Sentuhan Anak

Kos pembikinan muzik video singlenya itu tidak terlalu mahal berbanding I Am Me. Penggambaran dilakukan dia rumah sendiri dan saya menggunakan penari daripada kalangan rakan-rakan sendiri termasuk dua anak saya iaitu Cik B dan Kacak sebagai watak utama. Cayalah!

Hiburan Tue, 2 Apr 2019
Hiburan Tue, 23 Jan 2018

Selamat Datang Buat Yuna !

Selamat Datang ke keluarga kami kata Ashraff Sinclair pada Yuna

| Live TV