Hiburan By: SGMS Faida September 28, 2018 @ 4:00pm

Black Hat Cat Diteraju Rapper Terkenal Bakal Martabat Muzik Urban, Cayalah!

Warner Music Malaysia (WMM) mengumumkan pelancaran label baru tempatan, Black Hat Cat (BHC) yang bakal diterajui oleh rapper terkenal, Alif. Ini sebagai salah satu usaha dalam memartabatkan genre muzik urban iaitu seperti ‘Electronic Dance Music’ (EDM)’, ‘Hip Hop’, ‘Jazz’, ‘R&B’, ‘Soul’, ‘Reggae’ atau gabungan irama atau gaya muzik yang seumpamanya.

Pengarah Urusan WMM, Darren Choy menjelaskan idea penubuhan BHC bermula dari aspirasi WMM untuk meneroka pasaran muzik urban di Malaysia.

“Jelas di Malaysia, genre ini masih belum berkembang sepenuhnya, (meski pun) EDM sangat berkembang pesat di seluruh dunia. Walaupun ia pada asalnya tidak mensasarkan pendengar muzik arus semasa, namun pendengar muzik tempatan dapat menerima muzik jenis ini.

“ Kami merasa ia peluang terbaik untuk WMM memberi fokus pada genre ini dan menawarkan halwa telinga yang berbeza untuk pendengar muzik tempatan,” jelasnya di majlis pelancaran BHC baru-baru ini.

Peneraju Alif yang merupakan anggota kumpulan duo popular, Sleeq juga meledak dengan kerya terbaik sebelum ini seperti lagu yang dinyanyikan oleh Kaka Azraff, Zizan Razak, De Fam, Joe Flizzow, Adira dan ramai lagi.

 “ Saya berharap BHC berjaya mencipta bakat muzik urban tempatan seterusnya menjadi batu loncatan untuk mereka mencipta nama di luar negara.

“ Sekiranya kita bijak berinovasi dalam berkarya, muzik urban tempatan sebenarnya mampu berjaya di peringkat global,” katanya.

Melihatkan kepada katalog muzik dan portfolio Alif, jadi tidak hairanlah jika dia menjadi pilihan WMM untuk menggalas tugas sebagai teraju utama BHC.

Menurut Darren, antara tanggungjawab yang bakal digalas Alif, bukan sahaja untuk menerbitkan lagu-lagu ‘Urban Music’ malah Alif menggalas peranan besar dalam menentukan hala tuju BHC termasuk mencari dan menggilap bakat dari rantai ini – sama ada yang baru atau sedia ada – untuk dibawa ke pentas global.

Sesungguhnya, penggunaan nama BHC sebagai jenama label muzik urban ini ternyata ada maksud disebaliknya. Menurut Alif ia bukan hanya sekadar nama, ‘Black Hat Cat’ adalah watak atau persona yang melambangkan kebolehsesuaian rumah muzik ini dalam menongkah evolusi muzik tanpa henti.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 6 Dec 2019

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Marsha Milan!

Selamat Harijadi kepada penyanyi dan pelakon Marsha Milan Londoh yang menyambut ulang tahun yang ke-34 hari ini dan telah memuat naik foto bersama kek harijadinya sambil mendukung seorang anak kecil di dalam satu entri di instagram […]

Hiburan Sat, 11 Jan 2020
Hiburan Sun, 25 Feb 2018

“Saya Masih Sayang Ude” – Intan Liana

“Saya Masih Sayang Ude” – Intan Liana

Hiburan Wed, 18 Jul 2018

People are Petitioning to the Government for Dispatch to Be Shut Down

It seems like people finally realise how damaging Dispatch’s reporting can be.

Trending Thu, 25 Jun 2020
Hiburan Thu, 24 Oct 2019

Boleh Dijadikan Inspirasi, Kenapa Agaknya Kris Dayanti Terima Pujian Warganet?

Kris Dayanti pernah berkahwin dengan Anang selama 13 tahun sebelum mengambil keputusan bercerai pada September 2019.

Hiburan Fri, 23 Feb 2018

‘DEY DEY’ LAHIR SELEPAS ‘NEY NEY’

Shiera, 42, isteri kepada pelakon Zulkifi Azahari atau Ijoy, 42 tidak mahu ketinggalan berkongsi detik kegembiraan menyambut Dey Dey melalui Instagramnya sebaik sahaja keluar daripada bilik pembedahan.

LIFESTYLE Fri, 7 Sep 2018

Bosan Tersangkut Dalam Kesesakan? Cuba Aktiviti Ini!

Mati kutu dalam kesesakan trafik jadi nak buat apa? Ini sekadar pengkongsian yang boleh admin share

Trending Wed, 15 Apr 2020

| Live TV