Hiburan By: Del14 November 5, 2019 @ 12:23pm

“Bukan Demand Tapi…” -Faizal Hussein Harap Kemenangan Buka Mata…

Pelakon Faizal Hussein berkongsi pesanan yang pernah dititip oleh seniwati Allahyarhamah Azean Irdawaty dalam menghidupkan sesebuah watak.

Faizal ketika ditemui sejurus pengumuman Pelakon  Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 memberitahu tips itu diguna pakai yang membantunya untuk terus ‘hidup’ di dalam industri lakonan hari ini.

“Kalau nak menang, sebelum tiap-tiap ‘shot’ tu kita kena bayangkan kita berlakon untuk kemenangan.  Alhamdullillah, sama juga semasa melakonkan watak saya dalam filem ‘Bunohan’ di mana saya memenangi Pelakon Lelaki Terbaik FFM ke-25, saya lalui proses yang sama. 

“Itulah tips berharga yang saya peroleh dari Allahyarhamah Seniwati Azean Irdawaty,” ujar pelakon tersohor, Faizal Hussein kepada wartawan Xtra apabila memenangi Pelakon Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 baru-baru ini melalui drama berjudul ‘Samad Tedung’. 

Mengakui bahawa kadang-kadang pernah juga rasa kecewa bila diwar-warkan sebagai pemenang oleh peminat dan rakan artis, tetapi akhirnya kalah tipis, sejujurnya pelakon ini tidak berharap dan menyangka untuk memenangi anugerah tersebut pada malam itu.

“Sebenarnya, sebelum ini bagi pencalonan-pencalonan terdahulu saya memang berharap nak menang sebab ramai yang cakap anugerah itu milik saya.  Tetapi malam ini saya dah tak rasa apa dah…dah tak berharap untuk menang pun.  Saya cuma tahu apa yang saya nak pakai je untuk malam ASK ni.

“Saya ternampak sekeping gambar dalam majalah GQ beberapa bulan lalu dan terlintas dalam fikiran saya untuk pakai stail macam ni. Saya tempah sendiri suit ini di Pavilion dan beli jaket kulit ini. Tiap-tiap kali ada majlis anugerah, semua saya sediakan dan beli sendiri.  Artis tua ni takde siapa yang nak sponsor,”kata Faizal sambil tertawa kecil. 

Malam Anugerah Skrin (ASK) 2019 menyaksikan ramai pelakon-pelakon ‘otai’ seperti Faizal Hussein, Dato’ Fizz Fairuz, Rozaidi Rahman dan Nabila Huda yang merangkul anugerah bagi kategori yang dipertandingkan menunjukkan ‘otai’ masih berbisa!  

Faizal menyifatkan bahawa itu adalah rezeki dan merupakan peluang dari Allah untuk dia bekerja lebih keras lagi dalam berkarya dan harapannya kemenangan pada malam itu membuka mata produser-produser yang selalu menolak dari memilih Faizal Hussein dari berlakon dalam produksi mereka hanya kerana tidak mahu membayar ’harga’ yang di minta. 

“Saya bukan tiap-tiap tahun berlakon drama. Mungkin pada mereka harga yang saya minta tu tinggi tapi saya bukan pelakon baharu dan saya tahu ‘effort’ yang saya letak dalam melakonkan satu-satu watak. Bayaran yang saya minta tu dah termasuk segala macam persediaan yang saya buat bagi menjayakan watak-watak tersebut dan ia sememangnya bukan murah!” 

Hal ini dikongsi dan dipersetujui pelakon Nabila Huda yang memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama melalui drama ‘Dia Tidak Berdosa’ apabila mengatakan setiap kali sebelum penggambaran, dia akan menggunakan sejumlah wang bayarannya untuk membeli pakaian-pakaian dan aksesori baru bagi watak-watak yang dibawa kerana “walaupun nampak remeh tetapi benda-benda kecil sebegitulah yang orang perasan dan akan bercakap,” kata Nabila. 

Sumber Foto: Xtra dan Instagram @faizalhusseiofficial

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Mon, 27 May 2019

xtra好康头 | 送你「蝙蝠侠80年」粉丝见面会通行证

全球最受欢迎的披风战士迎来80岁生日,东南亚首个蝙蝠侠周年庆在云顶热烈展开! xtra好康头 送你粉丝见面会通行证,让你与「偶像」近距离接触。

Hiburan Sun, 27 May 2018

Al-Fatihah…Pengurus Artis Terkenal Meninggal Dunia

Sam mengendalikan syarikat pengurusan acaranya yang ditubuhkannya. Antara artis yang pernah menggunakan perkhidmatan Sam adalah Anuar Zain, Ning Baizura, Aiman Tino dan ramai lagi.

Hiburan Thu, 22 Aug 2019
Hiburan Mon, 5 Aug 2019

Bob林盛斌担正《财神2020》男一!首次挑战爸爸角色思绪混乱

贺岁电影《财神2020》 正式拜神开镜!男主角也揭晓由香港喜剧演员Bob林盛斌出演,这次在片中他更会有20岁的儿子,让39岁的他顿时陷入混乱,直呼「到底他是我弟弟或是儿子?」

Hiburan Mon, 2 Dec 2019

Taufiq Hanafi Jadi Penggali Kubur?

Dah tak nak berlakon ke?

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

Hiburan Tue, 13 Feb 2018

DRAMA KAMPUNG, NYANYIAN SUMBANG WANY HASRITA DIKECAM TERUK!

Lakonan selama 1 minit 17 saat itu merupakan kesilapan terbesar Wany. Malah, ada yang melabelkan drama pendek itu sebagai drama kampung.

Hiburan Wed, 11 Apr 2018

Realiti Atau Publisiti? Alina Mentor Otai Mohon Bantuan

Ramai netizen menganggap bahawa isu seperti ini agak cliche untuk dibangkitkan lagi bagi meraih undi dan populariti. Al-maklumlah bagi mereka, rakyat Malaysia mudah termakan simpati.

Hiburan Mon, 23 Jul 2018

#tontonRaisha2 : Mawar Rashid Tak Berhenti Berlakon Selagi…

Dalam pada itu, Mawar juga bersedia untuk membawakan watak jahat dengan syarat tiada adegan sentuhan.

| Live TV