Hiburan By: Del14 November 5, 2019 @ 12:23pm

“Bukan Demand Tapi…” -Faizal Hussein Harap Kemenangan Buka Mata…

Pelakon Faizal Hussein berkongsi pesanan yang pernah dititip oleh seniwati Allahyarhamah Azean Irdawaty dalam menghidupkan sesebuah watak.

Faizal ketika ditemui sejurus pengumuman Pelakon  Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 memberitahu tips itu diguna pakai yang membantunya untuk terus ‘hidup’ di dalam industri lakonan hari ini.

“Kalau nak menang, sebelum tiap-tiap ‘shot’ tu kita kena bayangkan kita berlakon untuk kemenangan.  Alhamdullillah, sama juga semasa melakonkan watak saya dalam filem ‘Bunohan’ di mana saya memenangi Pelakon Lelaki Terbaik FFM ke-25, saya lalui proses yang sama. 

“Itulah tips berharga yang saya peroleh dari Allahyarhamah Seniwati Azean Irdawaty,” ujar pelakon tersohor, Faizal Hussein kepada wartawan Xtra apabila memenangi Pelakon Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 baru-baru ini melalui drama berjudul ‘Samad Tedung’. 

Mengakui bahawa kadang-kadang pernah juga rasa kecewa bila diwar-warkan sebagai pemenang oleh peminat dan rakan artis, tetapi akhirnya kalah tipis, sejujurnya pelakon ini tidak berharap dan menyangka untuk memenangi anugerah tersebut pada malam itu.

“Sebenarnya, sebelum ini bagi pencalonan-pencalonan terdahulu saya memang berharap nak menang sebab ramai yang cakap anugerah itu milik saya.  Tetapi malam ini saya dah tak rasa apa dah…dah tak berharap untuk menang pun.  Saya cuma tahu apa yang saya nak pakai je untuk malam ASK ni.

“Saya ternampak sekeping gambar dalam majalah GQ beberapa bulan lalu dan terlintas dalam fikiran saya untuk pakai stail macam ni. Saya tempah sendiri suit ini di Pavilion dan beli jaket kulit ini. Tiap-tiap kali ada majlis anugerah, semua saya sediakan dan beli sendiri.  Artis tua ni takde siapa yang nak sponsor,”kata Faizal sambil tertawa kecil. 

Malam Anugerah Skrin (ASK) 2019 menyaksikan ramai pelakon-pelakon ‘otai’ seperti Faizal Hussein, Dato’ Fizz Fairuz, Rozaidi Rahman dan Nabila Huda yang merangkul anugerah bagi kategori yang dipertandingkan menunjukkan ‘otai’ masih berbisa!  

Faizal menyifatkan bahawa itu adalah rezeki dan merupakan peluang dari Allah untuk dia bekerja lebih keras lagi dalam berkarya dan harapannya kemenangan pada malam itu membuka mata produser-produser yang selalu menolak dari memilih Faizal Hussein dari berlakon dalam produksi mereka hanya kerana tidak mahu membayar ’harga’ yang di minta. 

“Saya bukan tiap-tiap tahun berlakon drama. Mungkin pada mereka harga yang saya minta tu tinggi tapi saya bukan pelakon baharu dan saya tahu ‘effort’ yang saya letak dalam melakonkan satu-satu watak. Bayaran yang saya minta tu dah termasuk segala macam persediaan yang saya buat bagi menjayakan watak-watak tersebut dan ia sememangnya bukan murah!” 

Hal ini dikongsi dan dipersetujui pelakon Nabila Huda yang memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama melalui drama ‘Dia Tidak Berdosa’ apabila mengatakan setiap kali sebelum penggambaran, dia akan menggunakan sejumlah wang bayarannya untuk membeli pakaian-pakaian dan aksesori baru bagi watak-watak yang dibawa kerana “walaupun nampak remeh tetapi benda-benda kecil sebegitulah yang orang perasan dan akan bercakap,” kata Nabila. 

Sumber Foto: Xtra dan Instagram @faizalhusseiofficial

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 16 Dec 2018

Naik Taraf Kamera iPhone Anda Dengan 3 Lensa berikut

Inginkan gambar lebih cantik, ini antara lensa camera yang boleh digunakan pada Iphone.

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

Nelydia Senrose Kahwin Esok?

Selamat Pengantin Baharu Nelydia & Hafiz!

Hiburan Tue, 7 Nov 2017

PANAS!!! SHAHEIZY SAM SEKSI DALAM??????

Selepas kecoh di media sosial tentang abg sado Zul Ariffin yang rata-rata membuatkan peminat fanatiknya “bergetar Ovari” Kini giliran Sam pula yang memuat naik gambar tanpa baju di laman instagramnya. Tindakan tersebut lantas menarik perhatian netizen dan para peminat yang setia mengikuti perkembangan terkininya itu.

Featured Wed, 8 Sep 2021
Fab Foodies! Tue, 22 May 2018

Transformation Tuesday: This Old Junk Turned into KL’s First Class Dining Hot Stop

Plane in the City is one of the newest experiences everyone must try.

Hiburan Thu, 28 Dec 2017

「亚洲人第一位」防弹V荣登百大帅哥冠军!

一年一度由美国电影网站《TC Candler》公布的全球最美脸孔和最帅之脸百大排行榜周三(27日)出炉!今年最让人惊喜的是,2017年的“最帅之脸”百大排行榜的第一名,是第一次由亚洲人获选!

Hiburan Tue, 12 Feb 2019

Being Compared to Kaer Intimidates Megat Mentor 7

Hoping for the best in his singing!

Hiburan Fri, 10 Jan 2020

Faezah Elai Hanya Perlukan Tudung Labuh, Bukan Fesyen Jenama Mewah

Mula berhijab pada 2015, pelakon Faezah Elai mempunyai caranya tersendiri mengenai cara berfesyen dan menutup aurat. Sering menggayakan tudung labuh, ramai yang memuji caranya menutup aurat selari dengan imej sebenar sebagai seorang muslimah. Baru-baru ini menerusi Instagram, […]

Events Sun, 23 Feb 2020
Events Fri, 21 Jun 2019

I Can See Your Voice Musim Kedua Lebih Mencabar?

Jangan ketinggalan untuk saksikan ICSYVMY musim kedua pada AHAD Ini!

| Live TV