Hiburan By: Del14 November 5, 2019 @ 12:23pm

“Bukan Demand Tapi…” -Faizal Hussein Harap Kemenangan Buka Mata…

Pelakon Faizal Hussein berkongsi pesanan yang pernah dititip oleh seniwati Allahyarhamah Azean Irdawaty dalam menghidupkan sesebuah watak.

Faizal ketika ditemui sejurus pengumuman Pelakon  Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 memberitahu tips itu diguna pakai yang membantunya untuk terus ‘hidup’ di dalam industri lakonan hari ini.

“Kalau nak menang, sebelum tiap-tiap ‘shot’ tu kita kena bayangkan kita berlakon untuk kemenangan.  Alhamdullillah, sama juga semasa melakonkan watak saya dalam filem ‘Bunohan’ di mana saya memenangi Pelakon Lelaki Terbaik FFM ke-25, saya lalui proses yang sama. 

“Itulah tips berharga yang saya peroleh dari Allahyarhamah Seniwati Azean Irdawaty,” ujar pelakon tersohor, Faizal Hussein kepada wartawan Xtra apabila memenangi Pelakon Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 baru-baru ini melalui drama berjudul ‘Samad Tedung’. 

Mengakui bahawa kadang-kadang pernah juga rasa kecewa bila diwar-warkan sebagai pemenang oleh peminat dan rakan artis, tetapi akhirnya kalah tipis, sejujurnya pelakon ini tidak berharap dan menyangka untuk memenangi anugerah tersebut pada malam itu.

“Sebenarnya, sebelum ini bagi pencalonan-pencalonan terdahulu saya memang berharap nak menang sebab ramai yang cakap anugerah itu milik saya.  Tetapi malam ini saya dah tak rasa apa dah…dah tak berharap untuk menang pun.  Saya cuma tahu apa yang saya nak pakai je untuk malam ASK ni.

“Saya ternampak sekeping gambar dalam majalah GQ beberapa bulan lalu dan terlintas dalam fikiran saya untuk pakai stail macam ni. Saya tempah sendiri suit ini di Pavilion dan beli jaket kulit ini. Tiap-tiap kali ada majlis anugerah, semua saya sediakan dan beli sendiri.  Artis tua ni takde siapa yang nak sponsor,”kata Faizal sambil tertawa kecil. 

Malam Anugerah Skrin (ASK) 2019 menyaksikan ramai pelakon-pelakon ‘otai’ seperti Faizal Hussein, Dato’ Fizz Fairuz, Rozaidi Rahman dan Nabila Huda yang merangkul anugerah bagi kategori yang dipertandingkan menunjukkan ‘otai’ masih berbisa!  

Faizal menyifatkan bahawa itu adalah rezeki dan merupakan peluang dari Allah untuk dia bekerja lebih keras lagi dalam berkarya dan harapannya kemenangan pada malam itu membuka mata produser-produser yang selalu menolak dari memilih Faizal Hussein dari berlakon dalam produksi mereka hanya kerana tidak mahu membayar ’harga’ yang di minta. 

“Saya bukan tiap-tiap tahun berlakon drama. Mungkin pada mereka harga yang saya minta tu tinggi tapi saya bukan pelakon baharu dan saya tahu ‘effort’ yang saya letak dalam melakonkan satu-satu watak. Bayaran yang saya minta tu dah termasuk segala macam persediaan yang saya buat bagi menjayakan watak-watak tersebut dan ia sememangnya bukan murah!” 

Hal ini dikongsi dan dipersetujui pelakon Nabila Huda yang memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama melalui drama ‘Dia Tidak Berdosa’ apabila mengatakan setiap kali sebelum penggambaran, dia akan menggunakan sejumlah wang bayarannya untuk membeli pakaian-pakaian dan aksesori baru bagi watak-watak yang dibawa kerana “walaupun nampak remeh tetapi benda-benda kecil sebegitulah yang orang perasan dan akan bercakap,” kata Nabila. 

Sumber Foto: Xtra dan Instagram @faizalhusseiofficial

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 7 Jul 2018

「话题终结者」伍家辉首搭傅健颖主持 自嘲节目差点难产

全新网络平台Pentagon Online TV 首炮推出三档节目!其中「话题终结者」伍家辉首搭傅健颖主持《调啤音乐人》,让伍家辉自嘲节目差点因为他难产。

Hiburan Thu, 21 Dec 2017

FATHIA LATIFF KINI FREEHAIR?

Apakah tindakan Fathia ini sedikit sebanyak dipengaruhi oleh rakan baiknya, Uqasha Senrose?

Hiburan Sun, 3 Jul 2022

Mulakan Kerjaya Sebagai Penyanyi Solo, Wafahish Muncul Dengan Ikatan Kita

Gadis ini merupakan anggota kumpulan Bahiyya Haneesa.

Hiburan Fri, 21 Jun 2019

Bapa Liza Hanim Meninggal Dunia

Bapa penyanyi Liza Hanim, Abdul Halim Abdul Razak, 73, meninggal dunia akibat kanser di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), sebentar tadi.

Hiburan Tue, 13 Nov 2018

「漫威之父」史丹李逝世!享寿95岁

「漫威之父」史丹李(Stan Lee)12日逝世,享寿95岁。

Drama Tue, 21 Apr 2020

Save The Date! Lebih Banyak Rancangan Menarik Disajikan Buat Korang Sempena Ramadan Tahun Ini

Duduk di rumah sambil tengok rancangan menarik sepanjang Ramadan ini!

Hiburan Sat, 16 Mar 2019

‘Buat Yang Terbaik Ok Atikah…’- Awi Rafael Titip Pesan Buat Bekas Tunang

Semoga Awi dan Atika, semoga kalian terus tabah dengan dugaan kali ini, kita doa yang baik-baik buat mereka.

Hiburan Fri, 24 Aug 2018

Ibu Mertua Rugi Ratusan Ribu, Anzalna Sindir Siapa Di Instagram?

Jangan ingat lelaki je boleh buat kerja ni, perempuan pun hebat juga! Siapa yang teraniaya jangan teragak-agak untuk ambil tindakan undang-undang. Ish…siapa agaknya gerangan orang itu ya?

| Live TV