Hiburan By: Del14 November 5, 2019 @ 12:23pm

“Bukan Demand Tapi…” -Faizal Hussein Harap Kemenangan Buka Mata…

Pelakon Faizal Hussein berkongsi pesanan yang pernah dititip oleh seniwati Allahyarhamah Azean Irdawaty dalam menghidupkan sesebuah watak.

Faizal ketika ditemui sejurus pengumuman Pelakon  Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 memberitahu tips itu diguna pakai yang membantunya untuk terus ‘hidup’ di dalam industri lakonan hari ini.

“Kalau nak menang, sebelum tiap-tiap ‘shot’ tu kita kena bayangkan kita berlakon untuk kemenangan.  Alhamdullillah, sama juga semasa melakonkan watak saya dalam filem ‘Bunohan’ di mana saya memenangi Pelakon Lelaki Terbaik FFM ke-25, saya lalui proses yang sama. 

“Itulah tips berharga yang saya peroleh dari Allahyarhamah Seniwati Azean Irdawaty,” ujar pelakon tersohor, Faizal Hussein kepada wartawan Xtra apabila memenangi Pelakon Lelaki Terbaik Drama Anugerah Skrin (ASK) 2019 baru-baru ini melalui drama berjudul ‘Samad Tedung’. 

Mengakui bahawa kadang-kadang pernah juga rasa kecewa bila diwar-warkan sebagai pemenang oleh peminat dan rakan artis, tetapi akhirnya kalah tipis, sejujurnya pelakon ini tidak berharap dan menyangka untuk memenangi anugerah tersebut pada malam itu.

“Sebenarnya, sebelum ini bagi pencalonan-pencalonan terdahulu saya memang berharap nak menang sebab ramai yang cakap anugerah itu milik saya.  Tetapi malam ini saya dah tak rasa apa dah…dah tak berharap untuk menang pun.  Saya cuma tahu apa yang saya nak pakai je untuk malam ASK ni.

“Saya ternampak sekeping gambar dalam majalah GQ beberapa bulan lalu dan terlintas dalam fikiran saya untuk pakai stail macam ni. Saya tempah sendiri suit ini di Pavilion dan beli jaket kulit ini. Tiap-tiap kali ada majlis anugerah, semua saya sediakan dan beli sendiri.  Artis tua ni takde siapa yang nak sponsor,”kata Faizal sambil tertawa kecil. 

Malam Anugerah Skrin (ASK) 2019 menyaksikan ramai pelakon-pelakon ‘otai’ seperti Faizal Hussein, Dato’ Fizz Fairuz, Rozaidi Rahman dan Nabila Huda yang merangkul anugerah bagi kategori yang dipertandingkan menunjukkan ‘otai’ masih berbisa!  

Faizal menyifatkan bahawa itu adalah rezeki dan merupakan peluang dari Allah untuk dia bekerja lebih keras lagi dalam berkarya dan harapannya kemenangan pada malam itu membuka mata produser-produser yang selalu menolak dari memilih Faizal Hussein dari berlakon dalam produksi mereka hanya kerana tidak mahu membayar ’harga’ yang di minta. 

“Saya bukan tiap-tiap tahun berlakon drama. Mungkin pada mereka harga yang saya minta tu tinggi tapi saya bukan pelakon baharu dan saya tahu ‘effort’ yang saya letak dalam melakonkan satu-satu watak. Bayaran yang saya minta tu dah termasuk segala macam persediaan yang saya buat bagi menjayakan watak-watak tersebut dan ia sememangnya bukan murah!” 

Hal ini dikongsi dan dipersetujui pelakon Nabila Huda yang memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Drama melalui drama ‘Dia Tidak Berdosa’ apabila mengatakan setiap kali sebelum penggambaran, dia akan menggunakan sejumlah wang bayarannya untuk membeli pakaian-pakaian dan aksesori baru bagi watak-watak yang dibawa kerana “walaupun nampak remeh tetapi benda-benda kecil sebegitulah yang orang perasan dan akan bercakap,” kata Nabila. 

Sumber Foto: Xtra dan Instagram @faizalhusseiofficial

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 18 Dec 2017

IZREEN AZMINDA BERCUMBU SEBELUM KAHWIN?

Jika sebelum ini ramai netizen mengecam tindakan Izreen Azminda yang berkahwin secara rahsia dengan Ude yang berstatus suami orang. Kali ini lain pula isunya.

Hiburan Fri, 13 Sep 2019

The Queen Choi Sooyoung of Girls’ Generation Has Come to Conquer YouTube

We stan! Literally, even before anything else, we seriously stan!

Hiburan Tue, 1 Jan 2019

歌手们轮番上阵卖力演出!万人同欢迎接2019

《MY GOXUAN 2019够Fun槟城好玩倒数趴》歌手们轮番上阵卖力演出!逾1万4000人一起狂欢迎接2019~

Hiburan Thu, 8 Feb 2018

MEET ISAAC VOO: THE FIRST MALAYSIAN KPOP IDOL

There have been many foreigners rising to fame in KPOP groups recently and now Malaysia’s very own Isaac Voo has brought so much pride to Malaysians as he joined the South Korean band IN2IT.

Hiburan Tue, 15 Jan 2019

Hero Muzik Video Semakin Terjawab, Bukan Remy Tapi Syafiq Kyle!

Sarah juga tidak menolak seandainya tontonan muzik video ini berjaya menarik perhatian penonton, Syafiq adalah ‘pelarisnya’.

Hiburan Fri, 4 Jan 2019
Hiburan Fri, 18 May 2018

「贼教主」戴佩妮回马开唱! 527门票开卖

金曲歌后PENNY戴佩妮811返马当偷心贼,歌迷朋友们快来抓贼吧!

LIFESTYLE Mon, 22 Oct 2018

Trend Kahwin Muda Masih Relevan? Tunggu Sampai Usia Korang Cecah 18 Tahun

Boleh diberi kelonggaran yang mahu berkahwin bawah 18 tahun dan perlu bersebab dan perlu ada kelulusan (sokongan) Menteri Besar atau Ketua Menteri.

Hiburan Fri, 7 Jun 2019

Jarak Usia Terus Menjadi Topik, Priyanka Chopra Kecewa

Hanya kerana saya seorang wanita, isu ini terus diangkat.

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

Prince Affa Selesa Nyanyi Lagu Ciptaan Bapa Saudara

Dari segi pemilihan lagu, saya suka mendengar lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Afgan.

| Live TV