Events By: Mohd Fuad Mohd Noor July 12, 2018 @ 3:14am

Dai Penyambung Legasi Dakwah Membuka Tirainya Untuk Musim Ke 6

Memasuki musim ke-6, program realiti keagamaan yang bakal melahirkan pendakwah muda berkaliber ini  bakal kembali dengan 10 peserta dan barisan tenaga pengajar yang baharu. Da’i musim ini juga akan bersiaran secara langsung dari Sri Pentas 2, pada tarikh siaran baharu iaitu setiap hari Jumaat, jam 9 malam.

Sebelum bersiaran dan menemui penonton, pihak produksi telah mencari generasi berbakat ini di lapan destinasi seluruh Malaysia. Dai musim ke-6 turut menampilkan peserta lelaki iaitu Da’i Syahmi, Da’i Imran, Da’i Amirul, Da’i Wafi, Da’i Adam, Da’i Haziq, Da’i Danial, Da’i Hafiz dan dua wakil peserta wanita iaitu Da’i Raisyah dan Da’i Syazwani. Kesemua Da’i akan diuji selama 11 minggu bagi menyampaikan dakwah secara berkesan dan menarik minat golongan tua dan muda.

Hadiah utama iaitu wang tunai sebanyak Rm60 000, pemenang tempat kedua akan membawa pulang wang tunai RM 15 000 dan RM10 000 bagi tempat yang ketiga. Di akhir musim ini nanti, seorang Da’i bakal membawa pulang gelaran Da’i Pilihan Penonton  melalui undian penonton di laman Twitter.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama dan Rancangan TV3, Puan Nurlisia Mohd Nadzri, untuk menarik perhatian masyarakat menonton program keagamaan adalah suatu perkara yang tidak mudah memandangkan masyarakat lebih gemar untuk melihat program-program hiburan.

“Bukan mudah menarik minat masyarakat secara keseluruhannya untuk menonton program keagamaan sebegini lebih-lebih lagi sebuah pertandingan yang mahu mencungkil bakat pendakwah dalam kalangan anak muda. Tetapi sudah 5 musim bersiaran, boleh saya katakan Da’i diantara program realiti keagamaan yang mempunyai peminat dan penonton setia yang sentiasa ternanti-nanti waktu siarannya.” Katanya

“Da’i musim ini menampilkan barisan pengetua dan tenaga pengajar baharu iaitu Dato Ustaz Mohd Zawawi Yusoh sebagai Mursyid, Ustaz Harryanto Rizal Rokman dan Ustaz Fakhrul Radhi Khamarudin sebagai Murabbi untuk membantu dalam memantapkan lagi pengisian dan keupayaan setiap peserta.” Jelasnya

Da’i musim ke-6 kali ini masih ditaja oleh Almas Beauty & Health selaku penaja utama. Da’i musim ini masih mengekalkan figura terkenal, Datuk Rosyam Nor sebagai pengacara. Datuk Rosyam bakal bergandingan dengan Da’i Izzhar, salah seorang finalis Da’i musim ke-2 sebagai hos bersama. Ustaz Mohamad Zarifi Mohamad Daud dan Prof. Madya Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail ditugas sebagai juri. 

Para Dai bagi musim kali ini akan dinilai berdasarkan juri tetap sebanyak 80% yang merangkumi pengisian Al-Quran dan Hadis (30%), gaya dan susunan isi (30%), kreativiti persembahan (20%), dan murabbi sebanyak 20%.

Kepada penonton yang tidak mahu melepaskan peluang untuk menambah ilmu keagamaan, penonton bolehlah menyaksikan  program  Dai musim ke-6 ini melalui portal video kami di catchup TV dan www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 26 May 2018

《娱协30》黄明志以5奖成为大赢家

黄明志早前先以featuring王力宏的《漂向北方》拿下十大原创歌曲奖(国际组),在《娱协30》再下一城勇夺最佳原创金曲、最受欢迎K歌金奖、最佳作词及最佳歌曲制作奖,以5奖成为当晚最大赢家。

Hiburan Tue, 17 Apr 2018

Azira Shafinaz Akhirnya Nak Kahwin!

Menurutnya, beliau tidak akan melangsungkan majlis pertunangan seperti kebiasaan orang Melayu dan hanya terus melangsungkan perkahwinan sahaja. Wow!

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

Thalia Mentor Bengang Facebook Kena Godam

Erk, siapa punya kerja pulak ni?

Hiburan Wed, 11 Sep 2019

Find Out Which BTS Oppa’s Ideal Type are You!

Maybe it’s you that they are looking this entire time. Now is the chance!

Hiburan Sat, 10 Feb 2018

Kongsi Manfaat Dan Kebaikan Buaian Untuk Perkembangan Bayi

Setiap anak adalah berbeza dan mempunyai keperluan sensori yang berbeza. Ada bayi yang tepuk-tepuk sikit dah tidur, malah ada bayi yang boleh tertidur dengan sendiri! Salah satu impian semua mak ayah termasuk saya. Tetapi, ada […]

Hiburan Sun, 17 Mar 2019

10,000 Penonton Penuhi Axiata Arena Bukti Siti Nurhaliza Belum Hilang ‘Bisa’

Konsert Datuk Seri Siti Nurhaliza On Tour yang berlangsung malam tadi menyaksikan hampir 10,000 peminat membanjiri ruangan tempat duduk stadium Axiata Arena Bukit Jalil. Penyanyi nombor satu negara itu turut menyanyikan lebih 30 buah lagu […]

Hiburan Fri, 9 Mar 2018

经纪公司「承认了」秀智热恋大13岁李栋旭

「国民初恋」秀智和《鬼怪》李栋旭热恋ING! 9日两人爆出差13岁恋情,私下于首尔清潭洞等地约会模样也被目击,稍早,双方经纪公司皆证实此事。

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

‘Minta Maaf Atau…’ – Linda Rafar Mahu Saman Netizen

Saya tak pernah berasa menyesal dengan apa dibuat. Saya hanya mempertahankan hak ibu. Lagi pula, ini bukan untuk kepentingan saya seorang tetapi orang lain juga yang pernah mengalami nasib sama.

Hiburan Tue, 29 May 2018

Suami Kongsi Kemahuan ‘Pelik’ Si Isteri

Tapi sebarang soalan tambahan, saya keluar dan pergi membeli dua juadah itu. Namun, sampai sekarang saya berfikir, apa hubungannya antara durian dan sandwic tuna?

Hiburan Sat, 16 Nov 2019

| Live TV