Events By: Mohd Fuad Mohd Noor July 12, 2018 @ 3:14am

Dai Penyambung Legasi Dakwah Membuka Tirainya Untuk Musim Ke 6

Memasuki musim ke-6, program realiti keagamaan yang bakal melahirkan pendakwah muda berkaliber ini  bakal kembali dengan 10 peserta dan barisan tenaga pengajar yang baharu. Da’i musim ini juga akan bersiaran secara langsung dari Sri Pentas 2, pada tarikh siaran baharu iaitu setiap hari Jumaat, jam 9 malam.

Sebelum bersiaran dan menemui penonton, pihak produksi telah mencari generasi berbakat ini di lapan destinasi seluruh Malaysia. Dai musim ke-6 turut menampilkan peserta lelaki iaitu Da’i Syahmi, Da’i Imran, Da’i Amirul, Da’i Wafi, Da’i Adam, Da’i Haziq, Da’i Danial, Da’i Hafiz dan dua wakil peserta wanita iaitu Da’i Raisyah dan Da’i Syazwani. Kesemua Da’i akan diuji selama 11 minggu bagi menyampaikan dakwah secara berkesan dan menarik minat golongan tua dan muda.

Hadiah utama iaitu wang tunai sebanyak Rm60 000, pemenang tempat kedua akan membawa pulang wang tunai RM 15 000 dan RM10 000 bagi tempat yang ketiga. Di akhir musim ini nanti, seorang Da’i bakal membawa pulang gelaran Da’i Pilihan Penonton  melalui undian penonton di laman Twitter.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama dan Rancangan TV3, Puan Nurlisia Mohd Nadzri, untuk menarik perhatian masyarakat menonton program keagamaan adalah suatu perkara yang tidak mudah memandangkan masyarakat lebih gemar untuk melihat program-program hiburan.

“Bukan mudah menarik minat masyarakat secara keseluruhannya untuk menonton program keagamaan sebegini lebih-lebih lagi sebuah pertandingan yang mahu mencungkil bakat pendakwah dalam kalangan anak muda. Tetapi sudah 5 musim bersiaran, boleh saya katakan Da’i diantara program realiti keagamaan yang mempunyai peminat dan penonton setia yang sentiasa ternanti-nanti waktu siarannya.” Katanya

“Da’i musim ini menampilkan barisan pengetua dan tenaga pengajar baharu iaitu Dato Ustaz Mohd Zawawi Yusoh sebagai Mursyid, Ustaz Harryanto Rizal Rokman dan Ustaz Fakhrul Radhi Khamarudin sebagai Murabbi untuk membantu dalam memantapkan lagi pengisian dan keupayaan setiap peserta.” Jelasnya

Da’i musim ke-6 kali ini masih ditaja oleh Almas Beauty & Health selaku penaja utama. Da’i musim ini masih mengekalkan figura terkenal, Datuk Rosyam Nor sebagai pengacara. Datuk Rosyam bakal bergandingan dengan Da’i Izzhar, salah seorang finalis Da’i musim ke-2 sebagai hos bersama. Ustaz Mohamad Zarifi Mohamad Daud dan Prof. Madya Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail ditugas sebagai juri. 

Para Dai bagi musim kali ini akan dinilai berdasarkan juri tetap sebanyak 80% yang merangkumi pengisian Al-Quran dan Hadis (30%), gaya dan susunan isi (30%), kreativiti persembahan (20%), dan murabbi sebanyak 20%.

Kepada penonton yang tidak mahu melepaskan peluang untuk menambah ilmu keagamaan, penonton bolehlah menyaksikan  program  Dai musim ke-6 ini melalui portal video kami di catchup TV dan www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 12 Jun 2018

Faye Kusairi Balas Sindiran Elly, You’ve Crossed The Line!

Mohon sedar diri tu dah meningkat umurnya, punya anak dah pun. Matangkanlah diri tu. Bahasa melambang bangsa. Awak tu orang kenal, sedarlah sikit.

Hiburan Sun, 8 Dec 2019
Hiburan Thu, 30 May 2019
Hiburan Wed, 29 Nov 2017

Bukan Mahu Tagih Simpati Apabila Elyana Dedah Sakit

Walaupun ada yang kata Elyana meminta simpati tetapi ada juga yang memberi sokongan dan dorangan untuknya.

Hiburan Sun, 17 Dec 2017

Giliran Anak Amar, Amyra Ada Program TV Sendiri

Kini giliran anak pasangan selebriti Amar Baharin-Amyra Rosli pula! Comel habis baby depa tau.

Hiburan Thu, 30 Jan 2020

Demi Anak, Bella Sanggup Terima Aliff

Kadang kala kita tak tahu apa yang orang lain rasa melainkan kita sendiri pernah melaluinya…

Events Thu, 13 Dec 2018

许佳麟认爱女网红「没刻要公开但也不隐瞒」

「国民男友」Danny许佳麟认爱!女粉心都碎了~

Hiburan Wed, 27 Feb 2019

Telefilem best di TV3 yang korang wajib tonton!

Untuk korang yang tak tahu, telefilem yang dipaparkan di TV3 sememangnya mencuit hati tetapi penuh dengan mesej positif. Kalau korang tak percaya, korang boleh nilai dan tonton sendiri.

LIFESTYLE Fri, 18 Jan 2019

This Little Tool From Face Inc Can Help Maintain Your Youthful Looks

The Face Inc Anti-Aging Micro-Therapy Kit is the latest breakthrough in Anti-Ageing technology.

Hiburan Thu, 30 Aug 2018

Ikhwan Mengaku Rindu Nak Masuk Konti

Dalam perkembangan lain, Ikhwan kini aktif dalam bidang lakonan di mana dia sedang bersiap sedia untuk masuk ke set penggambaran sebuah drama.

| Live TV