Events By: Ad Ops July 12, 2018 @ 3:14am

Dai Penyambung Legasi Dakwah Membuka Tirainya Untuk Musim Ke 6

Memasuki musim ke-6, program realiti keagamaan yang bakal melahirkan pendakwah muda berkaliber ini  bakal kembali dengan 10 peserta dan barisan tenaga pengajar yang baharu. Da’i musim ini juga akan bersiaran secara langsung dari Sri Pentas 2, pada tarikh siaran baharu iaitu setiap hari Jumaat, jam 9 malam.

Sebelum bersiaran dan menemui penonton, pihak produksi telah mencari generasi berbakat ini di lapan destinasi seluruh Malaysia. Dai musim ke-6 turut menampilkan peserta lelaki iaitu Da’i Syahmi, Da’i Imran, Da’i Amirul, Da’i Wafi, Da’i Adam, Da’i Haziq, Da’i Danial, Da’i Hafiz dan dua wakil peserta wanita iaitu Da’i Raisyah dan Da’i Syazwani. Kesemua Da’i akan diuji selama 11 minggu bagi menyampaikan dakwah secara berkesan dan menarik minat golongan tua dan muda.

Hadiah utama iaitu wang tunai sebanyak Rm60 000, pemenang tempat kedua akan membawa pulang wang tunai RM 15 000 dan RM10 000 bagi tempat yang ketiga. Di akhir musim ini nanti, seorang Da’i bakal membawa pulang gelaran Da’i Pilihan Penonton  melalui undian penonton di laman Twitter.

Menurut Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Jenama dan Rancangan TV3, Puan Nurlisia Mohd Nadzri, untuk menarik perhatian masyarakat menonton program keagamaan adalah suatu perkara yang tidak mudah memandangkan masyarakat lebih gemar untuk melihat program-program hiburan.

“Bukan mudah menarik minat masyarakat secara keseluruhannya untuk menonton program keagamaan sebegini lebih-lebih lagi sebuah pertandingan yang mahu mencungkil bakat pendakwah dalam kalangan anak muda. Tetapi sudah 5 musim bersiaran, boleh saya katakan Da’i diantara program realiti keagamaan yang mempunyai peminat dan penonton setia yang sentiasa ternanti-nanti waktu siarannya.” Katanya

“Da’i musim ini menampilkan barisan pengetua dan tenaga pengajar baharu iaitu Dato Ustaz Mohd Zawawi Yusoh sebagai Mursyid, Ustaz Harryanto Rizal Rokman dan Ustaz Fakhrul Radhi Khamarudin sebagai Murabbi untuk membantu dalam memantapkan lagi pengisian dan keupayaan setiap peserta.” Jelasnya

Da’i musim ke-6 kali ini masih ditaja oleh Almas Beauty & Health selaku penaja utama. Da’i musim ini masih mengekalkan figura terkenal, Datuk Rosyam Nor sebagai pengacara. Datuk Rosyam bakal bergandingan dengan Da’i Izzhar, salah seorang finalis Da’i musim ke-2 sebagai hos bersama. Ustaz Mohamad Zarifi Mohamad Daud dan Prof. Madya Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail ditugas sebagai juri. 

Para Dai bagi musim kali ini akan dinilai berdasarkan juri tetap sebanyak 80% yang merangkumi pengisian Al-Quran dan Hadis (30%), gaya dan susunan isi (30%), kreativiti persembahan (20%), dan murabbi sebanyak 20%.

Kepada penonton yang tidak mahu melepaskan peluang untuk menambah ilmu keagamaan, penonton bolehlah menyaksikan  program  Dai musim ke-6 ini melalui portal video kami di catchup TV dan www.tonton.com.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 7 Aug 2019

Peminat Suka, Nina Iskandar Pula Kecewa Dengan Gaun Pengantin?

Kata pelakon Setelah Cinta Itu Pergi ini, dia terkejut melihat gaun pengantin selepas kembali ke butik empat hari kemudian.

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Zaibo Meninggal Dunia

Al-Fatihah…

Events Sun, 6 Oct 2019

伍佰自称是牛郎!每年来马与织女「幽会」

已连续5年来马演唱的他,形容自己为牛郎,每年来马与「织女们」相会,还入乡随俗地为歌迷们送上红遍亚洲的印尼民歌《 Bengawan Solo》,唱起印尼语来还非常「溜」!

Hiburan Tue, 3 Aug 2021

Selepas Berjaya Dengan Single Pertama, Madam Tampil Dengan Musnah

Selepas dikenali menerusi lagu Luka yang meraih lebih 5.1 juta tontonan di laman YouTube, kumpulan Madam kini tampil dengan single kedua yang berjudul Musnah. Dianggotai empat jejaka berbakat besar yang terdiri daripada Putera (vokalis), Azuan […]

Hiburan Wed, 11 Sep 2019
Hiburan Sat, 6 Jul 2019

Jalan Cerita Lebih Gempak, Filem Nur Bakal Ke Pawagam Tahun Depan!

Lebih istimewa, kesemua pelakon drama Nur 2 dikekalkan untuk beraksi dalam filem itu.

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

金钟国及哈哈3月2日来马开演唱会

金钟国及哈哈将于3月2日来马,展开两人的首场大马演唱会!

| Live TV