Hiburan By: Padin February 14, 2023 @ 2:46pm

Darmas Bawa Intipati Muzik Melayu Menembus Budaya Pop Semasa

Dalam dunia serba moden dan kebanyakan penggiat seni tanah air menghala ke arah muzik antarabangsa, Darmas hadir memberi kelainan dengan dua lagu baru bertajuk ‘Nelayan Moden’ kolaborasi bersama John Bear dan ‘Pemegang Dunia’ bersama penyanyi kumpulan Nastia, Leo Azman.

Darmas membawa gelombang pembaharuan kepada elemen tradisional melalui adaptasi dan aplikasi ke dalam muzik arus perdana. Menerusi dua buah lagu ini, mereka bukan sahaja mengekalkan instrumen seperti Rebana dan Kulintangan, malahan Darmas berjaya membawa intipati muzik Melayu yang menembus budaya pop semasa.

Dengan mesej yang padat dan gaya penulisan lirik yang unik menjadikan Nelayan Moden mempunyai rohnya yang tersendiri.

John Bear yang juga merupakan penyanyi kumpulan Budak Nakal Hujung Simpang berasa amat berbesar hati apabila mendapat pelawaan untuk menyanyikan lagu ini.

“Pada mulanya saya amat cemas dan gementar nak nyanyikan lagu ini. Saya sedar dengan kemampuan sendiri tetapi disebabkan kepercayaan dan tunjuk ajar, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar,” kata John Bear.

Proses rakaman tanpa ada tekanan amat membantu membina keserasian bersama. Kata John, dia berasa selesa dengan suasana kekeluargaan Darmas.

“Saya harap lagu berirama desa dan nusantara seperti ini kembali diterima ramai terutamanya oleh golongan anak muda yang mungkin sebelum ini kurang ada pilihan. Biarlah lagu ini memilih jalan takdirnya sendiri,” tambahnya berseloroh.

Pendekatan unik muzik Darmas didalam lagu Pemegang Dunia menggabungkan gaya muzik masa kini dan pengaruh muzik tradisional menyajikan sesuatu yang segar.

“Proses rakaman berlangsung dengan sangat mudah. Antara lagu yang paling sekejap saya rakamkan. Saya sudah mengenali kumpulan Darmas ni dari zaman kolej jadi keserasian itu sudah ada.

“Genre untuk Pemegang Dunia ini tidak jauh dari apa yang saya bawa bersama Nastia, mungkin sebab itu juga Darmas memilih saya untuk berkolaborasi. Saya harap Darmas akan terus hasilkan karya-karya nusantara seperti ini. Genre mereka ini sangat kurang di Malaysia,” kata Leo.

Menurut Purnama Maqasuci yang juga merupakan penerbit bersama kumpulan Darmas, mereka mahu membuatkan pendengar berfikir selain dapat menyentuh perasan mereka dan menyampaikan mesej yang baik serta berharap muzik kita terus berevolusi.

Nelayan Moden dan Pemegang Dunia sudah boleh dimuat turun di iTunes dan dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih seperti Spotify, Apple Music, Deezer, KKBox dan YouTube Music.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 4 Aug 2021

“Saya Dah Tak Ada Kaitan Dengan Dhabitah” – Azhar Apandi

Sejak namanya menjadi sebutan di Sukan Tokyo Olimpik, personaliti manis dan menawan yang dimiliki penerjun negara Nur Dhabitah Sabri menjadi tumpuan ramai justeru tidak hairan sekiranya kehidupan peribadi gadis berusia  22 tahun itu menarik minat

Hiburan Sat, 8 Sep 2018

Tahniah! Tasha Manshahar sah bergelar isteri kepada Raqib

Selepas dua tahun perkenalan, penyanyi Tasha Manshahar selamat bergelar isteri kepada penyanyi, Fahrur Raqib Abdul Majid, 28, dengan sekali lafaz di Masjid Jamek Kajang, hari ini.

Hiburan Sat, 26 Oct 2019

Tiada Niat Sorok Tunang…

Amboi…dalam diam ya.

Hiburan Wed, 21 Aug 2019
Hiburan Sun, 29 Dec 2019

Joe Flizzow, Marini Selamat Bertunang

Sama cantik sama tampan!

Hiburan Sun, 4 Nov 2018

周博华暌违9年重返剧场!与吴维彬演音乐剧

继《释迦牟尼佛传》和《文成公主》等音乐剧后,何灵慧导演带领她的团队呈现全新的百万令吉大型音乐剧《药师如来》于11月16日至18日,在吉隆坡蒂蒂旺沙室内体育馆公演!

Hiburan Mon, 21 May 2018

Kris Wu Releases New Single and Returns to The Rap of China

Rap of China will be coming to Malaysia too!

Featured Wed, 2 Nov 2022
Featured Wed, 22 Jun 2022

Didakwa Bertunang, Syamsul Yusof Dedah Status Terkini Dengan Ira Kaza

Cukuplah… beri mereka masa untuk settle cara baik.

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

Haqiem, Isu Murung Jangan Dibuat Main!

Alahai…Kalau betul dia ada masalah, dapatkan nasihat daripada ibu-bapa atau pertolongan daripada pihak yang betul!

| Live TV