Featured By: Fatin Nurain October 13, 2022 @ 10:45am

De Fam Belum Dilupakan, Kekal Bawa Identiti Berbeza

Kumpulan De Fam yakin mereka masih diingati peminat, biarpun mereka berdepan dengan persaingan dengan kemunculan banyak artis berkumpulan baharu.

Malah, meskipun kini mereka lebih fokus dengan kerjaya masing-masing, kumpulan yang terdiri daripada Azira Shafinaz, Sophia Liana dan Cik Manggis itu masih bersatu dalam mengekalkan identiti tersendiri.

Menurut Azira, kehilangan mereka dalam industri sebelum ini kerana tidak menemui material yang bersesuaian untuk menerbitkan lagu baharu.

“Kami tidak rasa De Fam dilupakan walaupun banyak persaingan dalam industri muzik. De Fam masih keluarkan single baharu, Berubah yang mengetengahkan genre balada.

“Kali ini, kami cuba benda baharu dan mencari kelainan dalam muzik.  Secara jujur, kami ambil masa sangat lama untuk hasilkan sesebuah lagu.

“Banyak perkara perlu difikirkan, terutama tentang konsep lagu. Jika belum lengkap, kami tidak akan keluarkan,” katanya.

Biarpun sering dibandingkan dengan Dolla yang kerap dikecam dengan pakaian seksi, Azira turut menyatakan bahawa De Fam sering berjaga-jaga dengan penampilan mereka demi mengekalkan identiti yang berbeza.

“De Fam mempunyai identiti De Fam daripada dulu lagi. Bagaimana, kita nak ‘portray’ (menggambarkan) diri kita. Tak pernah cuba nak ‘portray’ jadi orang lain, sebab saya rasa identiti sangat penting.

“Kami bertiga ini, sejak dari dulu lagi kalau suka apa-apa mesti semua sama. Kalau nak pakai baju apa, kami akan kongsi bersama. Atau pun, visual macam mana tetap kita kongsi bersama. Jadi, saya rasa, komunikasi sangat penting,” jelasnya.

Namun, Azira juga kurang bersetuju dengan perbandingan yang sering dilemparkan kerana percaya setiap individu tidak lari dari membuat kesilapan.

“Tapi, yang pasti saya rasa tak boleh nak ‘compare’ (bandingkan) sebab kita pun tahu, manusia akan buat silap. Jadi, belajarlah dari kesilapan itu dan senang cerita, fikir dengan positif,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia & Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 13 Jun 2019
Featured Thu, 11 Aug 2022
Hiburan Thu, 19 Jul 2018

BTS’ New Album Reaches #1 Even Before Its Release

Damn, these boys know how to break records.

Hiburan Tue, 24 Jul 2018

Tukang Masak Tak Dengar Cakap Punca Restoran Chef Wan Tutup?

Kalau orang lain, kedai tutup dia serabut. Berlainan pula bagi Chef Wan! Beliau dikatakan lega dan khabarnya berniat nak sedekah pisang di masjid. Jom dengar penjelasan beliau…

Trending Mon, 31 Dec 2018

Mayat Tiga Beradik Akibat Lemas Sudah Ditemui

Operasi SAR di air pagi ini bermula pada kira-kira pukul 7 pagi dan diperluaskan ke kawasan 10km melibatkan 12 anggota dari Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).