Featured By: Fatin Nurain October 13, 2022 @ 10:45am

De Fam Belum Dilupakan, Kekal Bawa Identiti Berbeza

Kumpulan De Fam yakin mereka masih diingati peminat, biarpun mereka berdepan dengan persaingan dengan kemunculan banyak artis berkumpulan baharu.

Malah, meskipun kini mereka lebih fokus dengan kerjaya masing-masing, kumpulan yang terdiri daripada Azira Shafinaz, Sophia Liana dan Cik Manggis itu masih bersatu dalam mengekalkan identiti tersendiri.

Menurut Azira, kehilangan mereka dalam industri sebelum ini kerana tidak menemui material yang bersesuaian untuk menerbitkan lagu baharu.

“Kami tidak rasa De Fam dilupakan walaupun banyak persaingan dalam industri muzik. De Fam masih keluarkan single baharu, Berubah yang mengetengahkan genre balada.

“Kali ini, kami cuba benda baharu dan mencari kelainan dalam muzik.  Secara jujur, kami ambil masa sangat lama untuk hasilkan sesebuah lagu.

“Banyak perkara perlu difikirkan, terutama tentang konsep lagu. Jika belum lengkap, kami tidak akan keluarkan,” katanya.

Biarpun sering dibandingkan dengan Dolla yang kerap dikecam dengan pakaian seksi, Azira turut menyatakan bahawa De Fam sering berjaga-jaga dengan penampilan mereka demi mengekalkan identiti yang berbeza.

“De Fam mempunyai identiti De Fam daripada dulu lagi. Bagaimana, kita nak ‘portray’ (menggambarkan) diri kita. Tak pernah cuba nak ‘portray’ jadi orang lain, sebab saya rasa identiti sangat penting.

“Kami bertiga ini, sejak dari dulu lagi kalau suka apa-apa mesti semua sama. Kalau nak pakai baju apa, kami akan kongsi bersama. Atau pun, visual macam mana tetap kita kongsi bersama. Jadi, saya rasa, komunikasi sangat penting,” jelasnya.

Namun, Azira juga kurang bersetuju dengan perbandingan yang sering dilemparkan kerana percaya setiap individu tidak lari dari membuat kesilapan.

“Tapi, yang pasti saya rasa tak boleh nak ‘compare’ (bandingkan) sebab kita pun tahu, manusia akan buat silap. Jadi, belajarlah dari kesilapan itu dan senang cerita, fikir dengan positif,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia & Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 19 Jul 2018

Rancangan Muzik Misteri, I Can See Your Voice Malaysia, 4 Ogos Nanti!

Berkonsepkan rancangan asal Korea, I Can See Your Voice Malaysia, sebuah rancangan muzik misteri, akan muncul di kaca TV anda bermula 4 Ogos nanti!

Trending Thu, 13 Jan 2022

“Bila Tak Ambil, Orang Kata Antivaksin, Tapi Bila Dah Ambil…” – Isu Tipu Vaksin, Ini Respons Ellie Suriaty

Dikenali sebagai seorang individu yang aktif berbicara mengenai vaksin, akhirnya pelakon dan pengarah Ellie Suriaty telah lengkap dua dos vaksinasi pada Oktober dan November tahun lalu. ARTIKEL BERKAITAN: “Saya Ambil Sebab Suami” – Mengaku Sudah

Hiburan Fri, 3 Aug 2018

Kenapa Pak Nil Emosi Tengok Drama TV3 Ni?

Geram dengan watak Husna dan Nek Pah pengacara terkenal, Datuk Aznil Hj Nawawi turut emosi menonton drama Jangan Benci Cintaku yang disiarkan di TV3

Trending Thu, 11 Feb 2021
Events Wed, 6 Mar 2019

Menariknya “A Day With Hijabistas” Raikan Wanita Berhijab Sedunia

Tengok tu, wanita berhijab pun boleh kekal aktif tau!

Hiburan Tue, 29 Oct 2019

Kongsi Tips Untuk Murah Rezeki, Sarah Minta Suami…

Wow! Nak murah rezeki? Follow tips Sarah!

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Di Saat Janna Nick Dikritik Hebat Jadi Pengacara, Pelakon Ternama Ini Tampil Beri Pujian

Janna tidak memegang cue card (kad petunjuk) dan tuturnya begitu yakin, saya percaya Janna telah menghafal turutan program. Terbaik Janna!

Trending Tue, 24 Apr 2018

Jiran Sangka Wanita Itu Dah Meninggal Rupa-Rupanya…

“Lantai bilik itu juga dipenuhi najis serta berbau busuk. Saya kemudian memanggil jiran lain dan kami sepakat menghubungi polis untuk menyelamatkan mangsa,” katanya.

| Live TV