Hiburan By: Alexon September 18, 2018 @ 2:00pm

电影《光》扫二奖为国争光!庄仲维封影帝

改编自真人真事,讲述导演郭修篆与自闭症哥哥相处为故事蓝本的电影《光》在《第13届华语青年影像论坛》得到评审团的青睐的肯定,让郭修篆获得「年度新锐导演」以及庄仲维也夺得「年度新锐男主角」成为影帝,可喜可贺!

▲ 亲自到武汉领奖的郭修篆和庄仲维皆表示欣喜若狂。(图/Click Entertainment )

对于这次能够获奖,郭修篆称这个奖是属于团队的。他感触的说“表面上看来好像是个人的奖项,如果没有大家在这部电影给予的爱和关怀,这会是一个不可能的梦!”他也感激这部电影的灵魂人物——哥哥郭修锴“没有他,没有这部电影的诞生。”

▲ 郭修篆希望我国的电影能一直发扬光大,Malaysia Boleh!(图/Click Entertainment )

摘下「年度新锐男主角」的庄仲维的更是难掩激动,他表示能够成为本地电影迈向国际这条路上的其中一员深感荣幸。而带着「妈妈的心愿」一起出发的他也称“妈妈一直都很想看到儿子的第一部电影上映,虽然她今天不在了,可是我相信在天国的她一定会看到这一刻。”

▲ 在片中饰演自闭症男主角的庄仲维,坦言为了角色付出许多。(图/Click Entertainment )

《光》将在11月29日全马上映!郭修篆笑说“虽然这部电影比我想象中用了更长的时间,欣慰大家都没有放弃,真的不好意思让大家久等了。”

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 25 Oct 2018

WOW! ‘ Baby One More Time’ Rai Ulang Tahun Ke 20

Korang masih ingat tak sekitar tahun 1998, lagu ‘Baby One More Time’ memang cukup digilai. Memang lain macam beb!

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Isu Muflis, Elfira Loy Difitnah?

Hidup ni kena sentiasa berpada-pada kerana ujian tidak pernah hadir pada saat kita diduga. Kadang ia hadir untuk mengajar kita kadang ia hadir untuk menaikkan darjat kita disisi-Nya.

Hiburan Fri, 12 Jul 2019

Ezlynn Kenal Hati Budi Bangsa Jejaka

Semoga berjaya Ezlynn

Hiburan Mon, 21 Oct 2019

New 5-Member Girl Group to Debut with Former Pristin Members!

The rumours are trumours! They (some) are coming back!

Hiburan Wed, 22 Jan 2020

Tersentuh Nampak Akim…Kenapa Kak Lina Pom Pom Menangis?

Bagusnya Akim, sanggup datang walaupun penat!

Hiburan Wed, 23 May 2018

Kilafairy Dikecam Kerana Berpakaian Ketat, Nak Tayang Apa Tu?

Gambar tersebut juga seterusnya menimbulkan perbalahan apabila Kilafairy turut membalas komen netizen dalam bentuk sindiran

Hiburan Sun, 28 Jan 2018

Ciri Lelaki Yang Menjadi Idaman Nelydia Senrose

Tidak serik untuk bercinta lagi dengan artis atau sesiapa pun. Namun dia akan lebih berhati-hati.

Hiburan Tue, 29 May 2018

Cerita Artis Plastik, Kenapa Janna Nick Naik Angin?

Saya bukan orang yang bermuka-muka dan saya orang yang sangat jujur. Kalau dia nak plastik dengan saya, tak payah la…

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

JONGHYUN IS ‘SHININ’ IN POSTHUMOUS ALBUM ‘POET | ARTIST’

The last album by SHINee’s Jonghyun has been revealed and ‘Shinin’ MV is out today! Click in to view more info!

| Live TV