Events By: Salma Syahbuddin February 6, 2022 @ 4:30pm

Dilabel Artis Paling ‘Laku’, Shiha Zikir Tak Mahu Fokus Populariti -” Saya Buat Sebab Saya Suka…”

Penyanyi, pelakon, pengacara dan penyampai radio, Shiha Zikir berharap tahun 2022 membawakan rezeki buat dirinya dalam industri seni tanah air.

Malah, penyanyi kecil molek bersuara lunak ini menganggap apa yang dilakukannya kini termasuklah aktif dalam bidang lakonan, pengacaraan dan menjadi penyampai radio jemputan bukanlah disebabkan mahu mengejar populariti semata-mata.

Bagi pelantun lagu AEWO ini, apa yang dilakukan adalah kerana minat selain ia adalah sumber rezeki buat dirinya.

“Saya aminkan sahaja. Mungkin ramai orang selalu cakap dia tak dapat yang ni so dia try buat yang ni pula then, try lagi… Mungkin orang lain anggap sebab saya try sebab saya nak kejar popular. Tak… Sebab saya buat tu, sebab saya suka jaminan.

“Kalau tak, tak ada 12 tahun dalam industri kalau saya rasa nak fokus jadi popular. Saya tahu apa yang saya buat, saya tahu inilah periuk nasi saya. Minat untuk cari rezeki, jadi tak rasa ia macam satu tekanan,” ujarnya

Malah, pelantun lagu Irama ini juga tidak kisah jika dianggap membolot segala peluang pekerjaan sehingga hilang nilai eksklusif sebagai seorang penyanyi memandangkan Shiha sendiri terlibat aktif dalam bidang-bidang lain yang diceburinya.

I don’t care! Saya tak nak fikir apa orang lain nak cakap sebab bagi saya, benda itu bukannya saya dipaksa buat.

“Sebenarnya, apa benda yang saya buat semuanya sudah ditapis dulu. Maknanya, ada tawaran lakonan yang saya anggap tak boleh bawa, maka saya takkan ambil. Ada banyak je yang mcam tu. Termasuklah undangan nyanyian yang bukan kita punya kemampuan, saya tak ambil pun. 

“Sama juga macam penyampai radio. Saya akui saya tak pandai pun… Tapi kalau nak saya sebagai seorang Shiha Zikir, saya okay dan ia dipersetujui,” katanya kepada Xtra.

Shiha ditemui ketika Konsert Revolusi Todak Music and Friend Showcase yang berlangsung di Performing Arts Centre, Petaling Jaya pada Sabtu.

Selain Shiha, konsert ini juga turut dimeriahkan dengan persembahan bertenaga daripada artis-artis seperti Muzza, Gerhana Ska Cinta, Bunga, Fadh Majid, Razak A’Ai, Luqman Pudolski, Kay Khydir dan Dina Nasz.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 29 Apr 2020

Pelajar Malaysia Di Jawa Timur Tidak Dibenarkan Pulang

Sama-sama kita doakan supaya semuanya terselamat daripada wabak ini.

Hiburan Mon, 29 Jan 2018

Sporting habis ayah Yuna, cayalah!

Bapa Yuna, Datuk Indera Mat Zara’ai Alias membuat kejutan dengan menghadiahkan 2 buah lagu untuk anak beliau sewaktu majlis persandingan

Trending Tue, 16 Jul 2019

Tidak tenteram, pembeli rumah The Conjuring alami kejadian dalam filem!

Dalam filem pun dah nampak seram, kenapa beli?

Hiburan Wed, 25 Sep 2019

Harap Perkahwinan Kali Ke Tiga Kekal, Radhi OAG Cari Calon Isteri!

Lepas ini kalau boleh saya hanya ingin bercakap mengenai hal kerjaya dan tidak mahu terlalu bercerita tentang hal rumah tangga.

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

Having a Busy Schedule Doesn’t Deter Datuk Siti from Being a Mum

Being a mum and career woman isn’t the easiest task to handle but Datuk Siti shows us how it’s done.

Featured Thu, 27 May 2021

Vaksin AstraZeneca Tidak Lagi Ditawarkan Secara Sukarela, Akan Kembali Kepada PICK

Berikutan permintaan Vaksin AstraZeneca yang semakin tinggi, kerajaan tidak lagi akan ditawarkan secara sukarela, sebaliknya akan dimasukkan kembali ke dalam senarai Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Perkara itu dimaklumkan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap […]

Featured Mon, 1 Mar 2021

Moratorium Berakhir Mac Ini, Moratorium Menyeluruh Disarankan Buat..

Umum maklum, moratorium secara bersasar bagi mereka yang memerlukan bakal berakhir Mac ini. Justeru, Setiausaha Agung Persatuan Rantaian Peruncit Malaysia (MRCA), Stan Singh-Jit berkata aliran aktiviti runcit telah merosot dan menjejaskan perniagaan sektor itu susulan […]

Hiburan Thu, 4 Oct 2018

One FM DJ「JIO你」一起当唱K Kaki!

One FM 唱K大聚会!想要和One FM DJ一起扮靓、一起唱K吗?那就千万不要错过这个机会。

Hiburan Tue, 25 Dec 2018

Tiket ‘Laku Keras’, Konsert BLACKPINK Tambah Sehari Lagi

Jangan lepaskan peluang lagi tau! Jom dapatkan tiket segera di www.mccpiepro.com.

| Live TV