Events By: Salma Syahbuddin October 11, 2022 @ 12:40pm

Dipilih Jadi Ikon Aktivis Kemanusiaan, Mizz Nina Ambil Peringatan Untuk Terus Beramal -“Saya Rasa Kurang Layak Tapi…”

Selebriti dan aktivis kemanusiaan, Mizz Nina bersyukur apabila dipilih sebagai salah seorang daripada penerima Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1444H/2022M yang berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia (WTC), baru-baru ini.

Walaupun tidak menyangka akan menerima anugerah bagi kategori Ikon Aktivis Kemanusiaan, Mizz Nina atau nama sebenarnya, Syazrina Azman, 40, dipilih berdasarkan sumbangannya terhadap misi kemanusiaan yang telah dijalankannya sebelum ini.

Menurut Mizz Nina, perasaan kurang layak itu ada namun beliau tetap bersyukur dan mengambil peringatan untuk terus beramal.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dengan anugerah yang tidak disangka-sangka ini. Saya rasa kurang layak untuk itu sebenarnya. Terdapat, ramai lagi pahlawan kemanusiaan yang lebih hebat daripada saya dengan lebih banyak pengalaman.

“Walau bagaimanapun, saya ambilnya sebagai peringatan untuk saya terus beramal, insya-Allah. Ini adalah kali pertama menerima anugerah sebegini,” katanya.

Sementara itu, Mizz Nina turut berkongsi, dia kini sedang menyebarkan kesedaran tentang bantuan banjir di Pakistan dan meneruskan sokongan untuk bantuan pelarian serta kempen di Gaza.

Sebelum ini, Mizz Nina aktif membabitkan diri sebagai aktivis kemanusiaan sejak 2013 termasuklah, melakukan misi bantuan kemanusiaan sehingga ke Palestin pada 2017.

Tidak hanya itu, Mizz Nina juga komited untuk berkongsi dan memberi kembali kepada masyarakat menerusi jalinan kerjasama dibuat dengan pelbagai organisasi seperti Cinta Syria Malaysia, 1moment4them, Possible Dreams International, Feeding The Needy, Miasa dan Into Taqwa Malaysia untuk membantu golongan kurang bernasib baik.

Dan sekitar Mei tahun lalu, menerusi Tabung MyAqsa Defenders (MAD) yang disertai 20 badan bukan kerajaan (NGO), selebriti dan ikon kemanusiaan dikhabarkan berjaya mengumpul dana hampir RM17.9 juta hasil sumbangan orang ramai untuk rakyat Palestin.

Dimana hasil sumbangan tersebut diguna secara berperingkat untuk disalurkan kepada klinik Malaysia Al-Aqsa, khidmat guaman di Sheikh Jarrah, kafalah keluarga miskin di Baitulmaqdis dan bantuan kecemasan Gaza.

 

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 22 Aug 2019

Kebakaran hutan Amazon semakin teruk! Anda boleh bantu dengan 5 cara ini

Walaupun ia tak berlaku di Malaysia, ini tetap Bumi kita.

Trending Wed, 14 Jul 2021

Bayaran Tambahan RM1,000 Bagi GKP 4.0, Permohonan Mula Dibuka Esok

Siapa yang belum pernah mohon GKP, Dah boleh standby esok k!

Trending Fri, 17 Dec 2021

Idris Khan & Intan Najuwa Bakal Hangatkan Drama Bersiri Saat Kau Takluk Cinta Ini Di Slot Samarinda TV3

Menyusuli Cukup Derita Itu, Saat Kau Takluk Cinta Ini akan mengisi slot Samarinda bermula 20 Disember 2021, setiap hari Isnin hingga Khamis, pukul 10.00 malam dan turut disiarkan melalui perkhidmatan penstriman iQiyi pada hari yang

Hiburan Tue, 28 Jan 2020

Chacha Maembong Akui Suka Pakai Seksi Dari Dulu

Kalau takut kena kutuk, tak payah jadi selebriti…betul tak?

Featured Thu, 15 Sep 2022

Ayie Floor88 Kecewa Pinjaman Kereta Tak Lulus, Rupa-Rupanya..

Fuh terkejut dibuatnya.. Happy birthday Ayie!

Hiburan Sun, 30 Dec 2018

Tahniah! Zaaim Juara Mentor 7

Alhamdulillah… Tahniah Zaaim!

Hiburan Wed, 5 Jun 2019

| Live TV