Featured By: Atiqah Johari September 21, 2022 @ 8:12pm

Ditanya Siapa Buat? Pakar Psikiatri Dedah Bella Sebut Nama ‘Benon’ & Buat Pergerakan Isyarat

Saksi pendakwaan ke-17, Pakar Psikiatri Hospital Selayang, Dr Wan Asyikin Wan Azlan memaklumkan perkara yang diungkapkan dan pergerakan yang ditunjukkan oleh Bella semasa temu bual bersama Pakar Psikiatri di Hospital Tunku Azizah (HTA).

Maklumat tersebut dimaklumkan oleh Wan Asyikin ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Memetik laporan BH Online, Wan Asyikin yang ketika itu bertugas di Hospital Tunku Azizah turut memaklumkan bahawa Bella membuat pergerakan tangan seperti diikat selain menggosok matanya.

Nor Azizah: Doktor (Wan Asyikin) kata buat mental state examination (pemeriksaan keadaan mental), ada Doktor melihat keadaan Bella pada waktu itu dan apa pemerhatian Doktor?

Dr Wan Asyikin: Pada asalnya sangat pemalu hanya berpaut kepada Puan Hidayah (Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat) dan enggan berkomunikasi dengan saya serta dua lagi individu. Saya keluarkan kertas lukisan dan pewarna, Bella berminat dan setuju duduk di meja kecil di dalam bilik saya untuk mewarna bersama saya sambil saya tanya soalan kasual.

Nor Azizah: Adakah Bella boleh jawab?

Dr Wan Asyikin: Pada asalnya Bella tak jawab, hanya senyum dan terus mewarna. Kemudian saya bertanya mengenai keadaan Bella di rumah dan dia jawab boleh lakukan beberapa aktiviti. Bella sedikit pelat dan jawab satu patah saja tanpa struktur ayat.

Nor Azizah: Bella boleh berinteraksi atau tidak?

Dr Wan Asyikin: Selepas membina hubungan dengannya, dia boleh berinteraksi dengan saya tetapi perlu diingatkan penggunaan perkataan Bella adalah terhad iaitu menggunakan satu patah sahaja.

Nor Azizah: Doktor katakan Doktor ada membina hubungan dengan Bella dahulu, Kenapa perlu buat begitu?

Dr Wan Asyikin: Saya perlu membina sedikit hubungan dengan pesakit kerana seperti kanak-kanak secara asasnya takut apabila berjumpa doktor. Disebabkan Bella pemalu jadi saya gunakan mewarna untuk buat hubungan dan bercakap dengannya.

Nor Azizah: Doktor mengatakan ada bertanya keadaan Bella, jadi apa jawapannya?

Dr Wan Asyikin: Hanya sedikit saja Bella jawab, antaranya di rumah Bella pandai buat apa? Bella menjawab lipat baju, jemur baju, kemas barang, mengemop, menyapu, buat air. Kemudian saya tanya Bella pandai buat air panas ke sejuk dan Bella buat gesture (isyarat) kepada saya tunjuk tangan diikat serta cakap panas. Dia buat secara sukarela tanpa diminta berbuat demikian. Kami tanya siapa buat Bella dan dia sebut nama ‘Benon’.

Nor Azizah: Setakat mana Bella faham soalan Doktor?

Dr Wan Asyikin: Susah nak jawab dia faham atau tidak. Pada awalnya dia tak jawab soalan saya jadi susah nak kata sama ada dia faham ke tak. Apabila saya tanya dia jawab Benon, selain buat pergerakan dan tunjuk mata guna perkataan cili.

Bukan itu sahaja, saksi turut melaporkan bahawa Bella menggelengkan kepala ketika ditanya dua soalan iaitu adakah dia mahu berjumpa dengan Siti Bainun dan hendak balik ke Rumah Bonda.

Namun begitu, saksi memaklumkan bahawa Bella tidak mempunyai ketidakupayaan intelektual walaupun menjawab apa yang ditanya tetapi dia masih boleh menguruskan diri sendiri dan bersosial.

Tambah, semasa sesi soal balas oleh peguam Nur A’minahtul Mardiah Md Nor, saksi bersetuju dengan peguam bahawa beliau tidak pernah nampak Bella uruskan diri sendiri selain tidak pernah berjumpa dengan Siti Bainun.

Lagi, saksi juga bersetuju dengan peguam bahawa tiada keterangan daripada Bella mengungkap perkataan ‘disimbah’ atau ‘simbah’.

Perbicaraan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi akan bersambung esok.

Terdahulu, Siti Bainun Ahd Razali, 30, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan yang melibatkan pengabaian dan penganiayaan terhadap remaja perempuan berumur 13 tahun sehingga mangsa alami kecederaan fizikal serta emosi.

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 4 Dec 2018

Gara-Gara Pewarna Rambut, Wajah Wanita Ini Bengkak Teruk!

Nak cantik punya pasal, muka sampai jadi bengkak!

Trending Mon, 9 May 2022
Featured Thu, 9 Dec 2021

V BTS Tak Sengaja Follow Jennie BLACKPINK Di Instagram, Ramai Peminat Kecewa & Marah.. Sampai Ada Yang Kecam!

Baru-baru ini, ahli kumpulan K-Pop popular BTS telah mula membuka akaun Instagram individu mereka. Belum sampai seminggu, sudah berlaku kontroversi apabila salah seorang dari ahli BTS, V mengikuti Jennie dari kumpulan BLACKPINK. Seperti ahli-ahli BTS

Hiburan Thu, 1 Feb 2018

BTS DROPPED DETAILS ON UPCOMING CONCEPT FOR THEIR NEXT ALBUM

BTS drop the bomb on the concept of their upcoming album! And we absolutely can’t wait to purchase it.

Events Mon, 30 Jul 2018

Filem Pulang Makin Trending!

Filem Pulang sekali lagi mengangkat martabatnya apabila kekal mendominasi platform media sosial menerusi laman twitter

Trending Tue, 4 Aug 2020

Lagi 213 Sekolah Ditutup

Lagi pertambahan sekolah ditutup

Hiburan Tue, 25 Jun 2019

Isu Rumah Tangga Bergolak, Fizo Omar Nafi Wujud Orang Ketiga

Berita pergolakan rumah tangga pelakon Fizo Omar dan isterinya, Mawar Abdul Karim terus mendapat perhatian warganet.

Hiburan Tue, 24 Dec 2019

Sempoi Habis Majlis Perkahwinan Hilary Duff, Matthew Koma!

Pemuzik Dawes Taylor Goldsmith antara tetamu yang hadir termasuk saudara perempuan Hilary yang juga pelakon, Haylie Duff.

Hiburan Sat, 2 Jun 2018

Muzik Video ‘Lavida Raya’ Dapat Sentuhan Anak

Kos pembikinan muzik video singlenya itu tidak terlalu mahal berbanding I Am Me. Penggambaran dilakukan dia rumah sendiri dan saya menggunakan penari daripada kalangan rakan-rakan sendiri termasuk dua anak saya iaitu Cik B dan Kacak sebagai watak utama. Cayalah!

| Live TV