Featured By: Salma Syahbuddin January 16, 2023 @ 1:50pm

Duan Naga Bogho Angkat Martabat Jati Diri Orang Kelantan

Pengarah dan pelawak, Sabri Yunus menyifatkan filem arahannya berjudul Duan Nago Bogho adalah karya yang mengangkat martabat seni dan jati diri masyarakat Kelantan, sekaligus menolak dakwaan kononnya ia bersifat ‘gangsterisme’.

Menurut Sabri atau nama sebenarnya, Mohd Sabri Yunus, 62, ia adalah sebuah kisah perjuangan mempertahankan maruah seni dan warisan termasuklah elemen pembelotan dalam persahabatan.

Justeru, elemen kesenian sebegini harus dikongsi dengan bangsa lain agar perpaduan dan keharmonian dalam masyarakat Malaysia dapat ditonjolkan.

“Filem ini adalah mengenai maruah. Termasuk, dua simbol jati diri masyarakat Kelantan yang saya letakkan dalam filem ini iaitu seni budaya (Mak Yong) dan maruah.

“Kita sering berbalah mengenai maruah dan biasanya perkara sebegitu akan dianggap jahat, tapi ia bukan ‘jahat’  kerana maruah itulah yang sebenarnya yang ditonjolkan dalam filem Duan Naga Bogho dan sekaligus menjadikannya istimewa.

“Malah, kesenian yang ada dalam mesti dikongsi dengan bangsa lain kerana sekiranya tidak berkongsi dengan mereka, maka banyak benda lain tidak boleh terlibat dengan kita,” katanya.

Syamsul berkata demikian ketika ditemui pada majlis tayangan perdana filem Duan Nago Bogho yang diadakan di The Starling Mall, Petaling Jaya.

Dalam pada itu, Sabri yang terkenal dengan siri sitkom popular Pi Mai Pi Mai Tang Tu juga menegaskan,  filemnya kali ini sememangnya mempunyai kritikan sosial, namun dia menganggap kritikan ini tidak berlaku hanya kepada seni Mak Yong sahaja tetapi dari semua aspek.

“Sebenarnya saya memilih Mak Yong sebagai latar cerita saya. Kalau kritikan sosial itu tidak berlaku kepada Mak Yong sahaja tapi kepada keseluruhan seni, termasuklah  sosial, politik semua ada dalam cerita tersebut.

“Dan bagi saya, kalau dikatakan tamparan kepada penggiat Mak Yong,  saya rasa memang karya perlu ada realiti sebegini. Ia memang kena  ada pertembungan nilai tu. 

“Tapi dalam cerita ni, saya tidak kata orang Kelantan tu kedekut, tapi apa yang kita bawakan ini adalah realiti sebenar dalam kehidupan,” jelasnya.

 

Untuk rekod, Duan Nagho Bogho atau Duan Ular Tedung Selar yang akan ditayangkan di seluruh pawagam tanah air bermula 19 Januari ini turut dibintangi barisan pelakon hebat seperti, Datuk Rosyam Nor, Sabri Yunus, Asrul Faizal, Jojo  Goh, Saidi Sabri, Angeline Tan, Jason Chong, Sangeeta Krishnasamy, Issey Fazlisham dan ramai lagi.

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 17 Dec 2022

Lagu Cinta Simbolik MonoloQue Kembali Ke Pangkal Jalan

Kumpulan MonoloQue kembali memberi fokus kepada irama dan lagu dengan buah tangan baharu berjudul Lagu Cinta. Lagu Cinta adalah gambaran awal kepada peminat bahawa berkemungkinan album ketiga mereka akan dikeluarkan. Selain itu, Lagu Cinta berkonsep

Trending Wed, 20 May 2020
Trending Tue, 17 Sep 2019
Featured Thu, 12 Jan 2023

Warehouse Elrah Terbakar Angkara Khianat, El Azman Tawar RM100,000 Kepada Mereka Yang Menjumpai Pelaku

Usahawan El Azman menawarkan RM100,000 kepada sesiapa yang berjaya menjumpai individu yang bertanggungjawab melakukan khianat membakar warehouse Elrah. @elazman Minta kawan2 tolong share posting ni ye A Saya beri Ganjaran RM100,000 yang menjumpai perlaku jahat

Trending Tue, 27 Oct 2020
Trending Tue, 27 Nov 2018

18张「只看一眼就知道是做什么的」超高成本创意名片

名片是用来标示个人姓名或所属组织、公司单位及联系方式的小纸片,用于商务场合往来之中,名片若是可以吸引人的目光,便更能达到让人印象深刻的目的。

Featured Thu, 6 May 2021

BPR Fasa 2: Kadar Pembayaran Kepada Penerima Ditambahbaik Sehingga RM600

Umum maklum, pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat fasa kedua telah dilakukan pada 7 Mei lalu. Justeru, Kementerian Kewangan memaklumkan bahawa terdapat penambahbaikan kadar bayaran kepada penerima. Jika dahulu penerima daripada kategori isi rumah menerima RM300 dan

| Live TV