Events By: Salma Syahbuddin May 31, 2018 @ 2:00am

Buka Puasa Gaya xtra! Sajian Eksotik Melaka di Hotel Royal Kuala Lumpur

Sebut sahaja Melaka, kuih keria ‘viral’, ikan bakar Portugis, asam pedas Nyonya dan banyak lagi pasti menjadi sasaran pengunjung ke negeri lagenda Hang Tuah. Hotel Royal Kuala Lumpur mengangkat masakan tradisi Melaka sebagai juadah hidangan berbuka sepanjang Ramadan ini menerusi tema buffet ‘Aneka Sajian Melaka Bandar Bersejarah’ bermula dari 18 Mei 2018 lalu.

Selusuri imbauan eksotik masakan dari dapur Melaka menerusi hidangan nasi hujan panas bersama ekor sapi masak asam pedas dan sambal tumis sotong. Malah, anda boleh sesuaikan menu berbuka dengan hidangan ikan bakar Portugis bersama masak lemak pucuk paku ikan bilis, fuhh! Tidak ketinggalan, nikmati isi kambing bakar segar, mee kari, aneka kuih-muih termasuk keria ‘viral’ yang dipesan khas dari Melaka selain juadah sinonim Melaka, kuih buah Melaka.


Sebut sahaja Melaka, kuih keria ‘viral’, ikan bakar Portugis, asam pedas Nyonya dan banyak lagi pasti menjadi sasaran pengunjung ke negeri lagenda Hang Tuah. Hotel Royal Kuala Lumpur mengangkat masakan tradisi Melaka sebagai juadah hidangan berbuka sepanjang Ramadan ini menerusi tema buffet ‘Aneka Sajian Melaka Bandar Bersejarah’ bermula dari 18 Mei 2018 lalu.

xtra yang berkunjung semasa sesi pelancaran buffet Ramadan sempat menemubual Chef Mohd Hafif Mohd Saleh, “Kami ke sana dan membuat tinjauan di beberapa kedai bagi mencari rasa sebenar hidangan Melaka. Malah, staf dapur turut diberi latihan masakan intensif menggunakan ramuan tradisi khususnya dalam pembuatan kuih berasaskan negeri bersejarah ini.”

Nah, inilah masanya merasa keunikan masakan tradisi Melaka tanpa had! Buat anda yang berkunjung menjamu selera, Hotel Royal Kuala Lumpur turut menyajikan hiburan tradisional serta joget bersama Ani Mayuni dan Kelly Azman.

Bayaran bermula RM85 dewasa dan RM42.50 untuk kanak-kanak serta warga emas. Untuk maklumat lanjut dan tempahan, hubungi Hotel Royal Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Walter Granier (Waze: Lot 10) di 03-21486888 samb. 2887/2855 atau emel ke [email protected]

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Fri, 27 Jul 2018

Jurnal Minggu Ke-2 : #daiTV3 Singkap Kehidupan Di Sebalik Tirai Besi

Dan, apa yang menariknya bukan layanan istimewa yang bakal-bakal dai’ kita ni dapat ya, mereka juga tidak terlepas dari mendapat layanan sama seperti penghuni tirai besi ini. Jom kita saksikan klip menarik #daiTV3 minggu ini!

Events Tue, 2 Jan 2018

MENANGI 30 PASANG TIKET DAN PAS PERCUMA KE AFTER PARTY RATED XTRA AJL32

Menangi 30 pas percuma dan rasai sendiri acara After Party Rated Xtra dengan hanya menjawab soalan ini

Events Tue, 30 Oct 2018
Fab Foodies! Sun, 31 Mar 2019

为什么要吃早餐?营养师:有4大好处

为何要吃早餐?名人御用营养师说:“有4大好处,对健康帮助多。”

Events Sun, 9 Feb 2020

Karpet Merah #AJL34 Lebih Bergaya Dan Stylo!

hangatkan malam AJL34 guys!

Events Thu, 31 May 2018

Kempen Terima Kasih Rangkaian Televisyen Media Prima: 5 Acara Padang Paling ‘Awesome’!

uat anda yang tidak mahu melepaskan peluang menyertai pelbagai aktiviti menarik bersama para duta kempen, xtra senaraikan 5 Acara Padang Paling ‘Awesome’ sepanjang Ramadan dan Syawal kali ini!

Events Mon, 6 May 2019

New Science & Space Programme at KidZania KL Brings Forth More Educational Fun

The Science & Space programme is specially designed to arouse and engage the curiosity of young and inquisitive minds through interactive activities and experiments.

Fab Foodies! Thu, 14 Feb 2019
Fab Foodies! Mon, 29 Apr 2019

McDonald’s Extends Menu Hours + New Dishes in Conjunction with Ramadan

They’re making sure everyone will be well fed for sahur and buka puasa.

Events Sat, 17 Feb 2018

DJ.DAVE RANCANG HIMPUN ARTIS 70’AN

Dave berharap golongan muda boleh membantu membeli tiket untuk dihadiahkan kepada ibu bapa masing-masing yang membesar dengan lagu popular 70;an malah mereka juga boleh berhibur bersama dalam semangat kekeluargaan.

| Live TV