Events By: Salma Syahbuddin March 23, 2018 @ 4:17am

Kini Ejen Ali Terbang Bersama Air Asia Dengan Jet Perisik MATA?

Siapa yang tidak kenal dengan siri animasi Ejen Ali kan?

Selain popular dikalangan kanak-kanak, Ejen Ali juga turut mencuri tumpuan penonton dewasa dengan aksi dan idea-ideanya dalam misi menyelamatkan masyarakat.

Justeru itu,  Ejen Ali telah melancarkan Jet Perisik MATA  iaitu sebuah pesawat Airbus A320 yang dihiasi livery reka bentuk Ejen Ali. Ia merupakan acara kemuncak kempen #MisiAspirasiAirAsia iaitu sebuah kerjasam antara Ejen Ali dan AirAsia bertujuan untuk memberi inspirasi dan mencorak sifat-sifat kepimpinan dalam diri kanak-kanak sebagi bakal pemimpin masa hadapan.

Kempen yang dilancarkan pada September lalu menerusi pertandingan video #MisiAspirasiAirAsia dimana Ejen Ali dan AirAsia mencari rekrut Ejen baru dengan menjemput ibubapa untuk berkongsi video anak-anak mereka beraksi.Dan, pada kali ini pemenang bagi pertandingan tersebut turut diumumkan dimana Hadiah Utama berupa 1 juta BIG points bersamaan dengan tiket penerbangan percuma untuk seluruh keluarga selama satu tahun telah dihadiahkan kepada Muhammad Adam Rashidi Bin Mohd Rafiq.

Dalam melaksanakan misi rahsia Ejen Ali dan AirAsia, mereka turut menceriakan penghuni Orion Home iaitu sebuah rumah kebajikan yang didiami oleh 87 orang kanak-kanak kurang berkemampuan dibawah jagaan The Budimas.

Ejen Ali dan AirAsia telah menyediakan pelbagai aktiviti menarik buatkanak-kanak di rumah kebajikan ini seperti, permainan sukaneka, sesi inspirasi oleh jurutebang AirAsia, dan sesi tutorial solekan bersama krew kabin AirAsia sambil menonton episod ekslusif  Ejen Ali.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Ahmad Izham Omar, ia merupakan sebuah peristiwa yang paling bermakna buat Ejen Ali.

“Pelancaran livery ini merupakan sebuah peristiwa yang amat bermakna buat Ejen Ali kerana ia merupakan siri animasi Malaysia pertama yang berpeluang untuk terbang tinggi bersama AirAsia. kami berbesar hati dengan pencapaian Ejen Ali selaku salah satu wakil terkemukan industri animasi Malaysia, serta berharap lebih ramai kanak-kanak diserata dunia akan tertarik dengan aksi hero cilik ini, di samping mendorong mereka untuk mencapai impian besar mereka.” Jelasnya.

Manakala, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Wau Animation, Usamah Zaid Yasin beliau menyatakan rasa berpuas hati terhadap hasil usaha ini terutamanya dalam menghasilkan siri kartun Ejen Ali.

“Kami berasa amat berpuas hati melihat segala usaha kami untuk menghasilkan siri kartun Ejen Ali kini dizahirkan di sebuah pesawat AirAsia, peluang keemasan ini ibarat sebuah pengiktirafan bahawa animasi kelahiran Malaysia berkebolehan untuk menyajikan pengalaman lebih luas buat para penonton. Yang menjangkaui nilai hiburan semata-mata. Kami berharap kerjasama ini akan mendorong perkembangan yang  lebih pesat untuk industri animasi Malaysia.” Katanya

Dan, Ketua Komersial AirAsia Malaysia, Spencer Lee menjelaskan beliau sangat berbesar hati dalam menyediakan pengalaman indah melalui misi ini.

“Kanak-kanak amatlah berharga dan AirAsia sentiasa mengangkat tinggi kepentingan penumpang muda kami. Konsep  #MisiAspirasiAirAsia menggalakkan generasi muda untuk menunjukkan bakat mereka dengan cara yang menyeronokkan. Pada masa yang sama, kami berharap untuk memberi ilham kepada mereka sebagai golongan pemimpin duniamasa hadapan. Kerjasama bersama Ejen Ali ini menyediakan pengalaman indah melalui #MisiAspirasiAirAsia untuk mengejar impian mereka. Kami akan terus mencari cara inovatif untuk  memberi inspirasi generasi pemimpin masa hadapan.” Tambahnya

So, kepada adik-adik dan semua peminat siri animasi Ejen Ali, jangan lupa untuk menyaksikan Ejen Alipada setiap Jumaat jam 5.30 petang dan Sabtu, jam 10.30 pagi atau, boleh layari Ejen Ali di tonton.com.my melalui ROKKI Wi-Fi  dalam penerbangan PERCUMA termasuk permainan, muzik dan kandungan video khas untuk totonan kanak-kanak semasa penerbangan AirAsia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 12 Aug 2019

首要媒体开拍鼠年贺岁MV!许亮宇被曝不会数来宝

首要媒体开拍鼠年贺岁《笑笑力量大》MV!许亮宇被曝不会数来宝,自认过于「轻敌」没做足功课。

Events Sun, 23 Feb 2020
Events Wed, 9 Jan 2019

8TV Sambut Ulangtahun Dengan Aktiviti Amal Kempen CNY So Happy!

Happy Birthday 8TV dan Happy Chinese New Year rakyat Malaysia!

Events Wed, 28 Nov 2018

Let’s Be Honest, This Year’s Christmas Party is Gonna Be Lit!

Details inside. There’s an after party too!

Events Mon, 30 Mar 2020

[VIDEO] “Tak Pasal-Pasal Aku Digelar Diva Nanti” Nabila Huda Akui Takut Jalani Penggambaran?

Opss! Tapi apa yang Abil cakap tu betul. Tolong gais, stay safe!

Events Wed, 20 Feb 2019

DFKL2019 Kini Lebih Positif

Drama Festival Kuala Lumpur DFKL (2019) pada tahun ini tampil lebih menarik dengan tema ‘Positif Selalu’ dengan memperkenalkan duta DFKL 2019 iaitu Janna Nick dan Izzue Islam. 

Events Mon, 18 Mar 2019

BTS’ Unprecedented ARMYPEDIA Hunt Gets a Spotify Twist

Head over to Spotify to find special edition Spotify x BTS puzzle pieces; first piece revealed inside!

Events Thu, 11 Oct 2018

Dora to Explore Resorts World Genting Soon!

Are you ready to shout “Swiper no swiping!”?

Events Fri, 3 May 2019

Scha Alyahya & Downy Natural Come Together to Celebrate Women’s Natural Selves

The latest Downy products leave clothes with a light, refreshing, natural scent that lasts throughout the day to add a confidence boost for women to flaunt their natural selves.

Events Sat, 9 Nov 2019

任贤齐兴奋「回家」开唱!扬言要当大马拿督

几乎年年都「回家」开唱的任贤齐,周五(8日)再次登上云顶云星剧场舞台举办《齐迹》演唱会;粉丝频频大胆告白,让小齐直呼 “我决定要搬来吉隆坡住,我要当大马拿督!”

| Live TV