Events By: Salma Syahbuddin March 23, 2018 @ 4:17am

Kini Ejen Ali Terbang Bersama Air Asia Dengan Jet Perisik MATA?

Siapa yang tidak kenal dengan siri animasi Ejen Ali kan?

Selain popular dikalangan kanak-kanak, Ejen Ali juga turut mencuri tumpuan penonton dewasa dengan aksi dan idea-ideanya dalam misi menyelamatkan masyarakat.

Justeru itu,  Ejen Ali telah melancarkan Jet Perisik MATA  iaitu sebuah pesawat Airbus A320 yang dihiasi livery reka bentuk Ejen Ali. Ia merupakan acara kemuncak kempen #MisiAspirasiAirAsia iaitu sebuah kerjasam antara Ejen Ali dan AirAsia bertujuan untuk memberi inspirasi dan mencorak sifat-sifat kepimpinan dalam diri kanak-kanak sebagi bakal pemimpin masa hadapan.

Kempen yang dilancarkan pada September lalu menerusi pertandingan video #MisiAspirasiAirAsia dimana Ejen Ali dan AirAsia mencari rekrut Ejen baru dengan menjemput ibubapa untuk berkongsi video anak-anak mereka beraksi.Dan, pada kali ini pemenang bagi pertandingan tersebut turut diumumkan dimana Hadiah Utama berupa 1 juta BIG points bersamaan dengan tiket penerbangan percuma untuk seluruh keluarga selama satu tahun telah dihadiahkan kepada Muhammad Adam Rashidi Bin Mohd Rafiq.

Dalam melaksanakan misi rahsia Ejen Ali dan AirAsia, mereka turut menceriakan penghuni Orion Home iaitu sebuah rumah kebajikan yang didiami oleh 87 orang kanak-kanak kurang berkemampuan dibawah jagaan The Budimas.

Ejen Ali dan AirAsia telah menyediakan pelbagai aktiviti menarik buatkanak-kanak di rumah kebajikan ini seperti, permainan sukaneka, sesi inspirasi oleh jurutebang AirAsia, dan sesi tutorial solekan bersama krew kabin AirAsia sambil menonton episod ekslusif  Ejen Ali.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios, Ahmad Izham Omar, ia merupakan sebuah peristiwa yang paling bermakna buat Ejen Ali.

“Pelancaran livery ini merupakan sebuah peristiwa yang amat bermakna buat Ejen Ali kerana ia merupakan siri animasi Malaysia pertama yang berpeluang untuk terbang tinggi bersama AirAsia. kami berbesar hati dengan pencapaian Ejen Ali selaku salah satu wakil terkemukan industri animasi Malaysia, serta berharap lebih ramai kanak-kanak diserata dunia akan tertarik dengan aksi hero cilik ini, di samping mendorong mereka untuk mencapai impian besar mereka.” Jelasnya.

Manakala, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Wau Animation, Usamah Zaid Yasin beliau menyatakan rasa berpuas hati terhadap hasil usaha ini terutamanya dalam menghasilkan siri kartun Ejen Ali.

“Kami berasa amat berpuas hati melihat segala usaha kami untuk menghasilkan siri kartun Ejen Ali kini dizahirkan di sebuah pesawat AirAsia, peluang keemasan ini ibarat sebuah pengiktirafan bahawa animasi kelahiran Malaysia berkebolehan untuk menyajikan pengalaman lebih luas buat para penonton. Yang menjangkaui nilai hiburan semata-mata. Kami berharap kerjasama ini akan mendorong perkembangan yang  lebih pesat untuk industri animasi Malaysia.” Katanya

Dan, Ketua Komersial AirAsia Malaysia, Spencer Lee menjelaskan beliau sangat berbesar hati dalam menyediakan pengalaman indah melalui misi ini.

“Kanak-kanak amatlah berharga dan AirAsia sentiasa mengangkat tinggi kepentingan penumpang muda kami. Konsep  #MisiAspirasiAirAsia menggalakkan generasi muda untuk menunjukkan bakat mereka dengan cara yang menyeronokkan. Pada masa yang sama, kami berharap untuk memberi ilham kepada mereka sebagai golongan pemimpin duniamasa hadapan. Kerjasama bersama Ejen Ali ini menyediakan pengalaman indah melalui #MisiAspirasiAirAsia untuk mengejar impian mereka. Kami akan terus mencari cara inovatif untuk  memberi inspirasi generasi pemimpin masa hadapan.” Tambahnya

So, kepada adik-adik dan semua peminat siri animasi Ejen Ali, jangan lupa untuk menyaksikan Ejen Alipada setiap Jumaat jam 5.30 petang dan Sabtu, jam 10.30 pagi atau, boleh layari Ejen Ali di tonton.com.my melalui ROKKI Wi-Fi  dalam penerbangan PERCUMA termasuk permainan, muzik dan kandungan video khas untuk totonan kanak-kanak semasa penerbangan AirAsia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Fri, 1 Jun 2018

Take Your Online Business Offline

Yes, it’s the other way around and for a good reason.

Events Wed, 10 Apr 2019

#SetulusIkhlas : Ingat! Kalau Pasangan Korang Kuat Merajuk, Korang Boleh Try Cara Ni Okay!

Semoga rumahtangga Aeril dan Wawa serta pembaca setia Xtra sentiasa manis yah!

Events Thu, 16 Apr 2020
Events Wed, 12 Feb 2020

[VIDEO] “Persembahan Aina Tak Ada Unsur Insinuation”- Peguam Ini Buka Mulut

Semoga tiada lagi kontroversi yang timbul lepas ni

Events Tue, 12 Jun 2018

Catat 400 Juta Tontonan, Rangkaian Televisyen Media Prima Kekal Nombor Satu

kejayaan besar ini didorong oleh tiga faktor utama iaitu ketetapan dan ketulusan berita, kepantasan berita yang disalurkan dan etika kewartawanan

Events Fri, 15 Mar 2019

王力宏再任马宣明会大使!「炫富」助养16名孩童

王力宏再次出任马来西亚世界宣明会爱心大使,热心公益的他直言“助养16名孩童比物质的「炫富」显得更有意义。”

Events Wed, 4 Sep 2019

Watch The Return of OG ‘Air Supply’ in Resorts World Genting this December

The intimate concert celebrates over 40 years of Air Supply hits.

Events Tue, 26 Mar 2019

Ini Senarai Pemenang Drama Pendek DFKL Peringkat Sekolah Menengah, Tahniah!

Tahniah kepada semua pemenang, korang memang hebat!

| Live TV