Hiburan By: SGMS Faida June 19, 2018 @ 12:22pm

Faham Situasi Haqiem Rusli, Hanez Suraya Pernah Kemurungan?

Mewah dan glamour bukan penghalang seseorang diserang penyakit kemurungan.

Sebagai contoh, kita boleh lihat berapa ramai selebriti antarabangsa mengalami tekanan seterusnya membunuh diri. Nak diluah, nanti dikata mengada-ngada pula. Awas, kemurungan jangan dibuat main!

Bagi pelakon Hanez Suraya, dirinya mengaku pernah diserang kemurungan sejak tiga tahun lalu.

Menurut Hanez, dia mula dihimpit gangguan sedemikian sejak tiga tahun lalu selepas melahirkan cahaya mata sulung, Puteri Aleesya.

“ Sokongan daripada insan sekeliling amat diperlukan bagi membolehkan dirinya menempuh situasi terbabit.

“Bukan sedikit insan yang berdepan penyakit sebegini. Orang ramai di luar sana juga tidak boleh memandang remeh perkara ini dan mereka yang berdepan gangguan kebimbangan atau kemurungan. Ia sememangnya hal yang sukar untuk difahami.

“Apa yang penting, sistem sokongan perlu kuat untuk kita menempuhi situasi sebegini,” katanya kepada BH Online.

Hanez terpanggil untuk berbicara mengenai perkara itu apabila penyanyi muda, Haqiem Rusli, dikatakan turut berdepan masalah sama. Malah, artis berusia 20 tahun itu memberikan bayangan ingin bersara daripada dunia seni.

Kata Hanez, 32, walaupun sudah bertahun-tahun dirinya berdepan masalah itu, namun hanya sejak beberapa bulan lalu beliau terbuka untuk berkongsi mengenainya dengan orang ramai.

“Ia memang sudah lama melingkari hidup saya. Cuma, ketika itu saya lebih banyak memendamkan masalah terbabit. Saya tidak pernah meluahkan kepada sesiapa, jauh sekali mahu bercakap mengenainya.

“Apabila industri hiburan digegarkan dengan cerita hal kemurungan yang dihadapi insan seni, terdetik dalam hati saya untuk berkongsi mengenai perkara ini.

“Saya mula meluahkannya di nota telefon bimbit hingga menjadi seperti diari. Seterusnya, saya bercerita pula dengan menulis di Insta Story di Instagram. Tanpa diduga, ramai yang menghantar mesej dan mengakui, mereka senasib dengan saya,” cerita Hanez.

Ujarnya lagi, beliau pernah menjalani pemeriksaan kesihatan berikutan masalah yang dihadapi.

“Saya rasa sakit, malah ketika itu berat badan turun mendadak hingga ramai yang menegur mengenai perubahan fizikal dialami. Walaupun saya berselera untuk makan, tetapi badan tetap kurus. Ia membuatkan saya jadi paranoid, sehinggalah doktor mengesahkan saya mengalami gangguan kebimbangan.

“Ketika itu, saya mula mengalami tanda penyakit berkenaan, termasuk ketar kaki, kesejukan dan ketakutan. Sampai satu tahap, saya mula terfikir soal kematian. Banyak perkara negatif mula meresap dalam diri.

“Ada masanya, saya hanya mahu sendirian dalam bilik, tanpa berbuat apa-apa. Waktu itu, hendak tidur pun tidak boleh. Saya juga tidak mahu orang lain mendekati diri ini,” katanya.

Kata Hanez lagi, tanda lain adalah diserang rasa panik dan kemudian kebimbangan.

“Jika tidak dijaga, ia boleh mendorong ke arah kemurungan. Mujur saya belum sampai ke tahap kronik sebegitu. Saya seperti berhalusinasi dengan diri sendiri, dengar suara halus menakutkan.

“Ketika itu, saya mengelak daripada berjumpa pakar kerana takut nak makan ubat. Saya sebaliknya lebih banyak menyertai program usrah dan mengikuti ceramah agama, sejak Oktober tahun lalu. Ia atas undangan seorang wanita bergelar Datin, yang mengadakan aktiviti berkenaan di kediamannya.

“Menerusi program itu, saya dapat kawan dan keluarga baharu serta berasa lebih tenang. Saya juga berkenalan dengan seorang ustazah yang kemudian membantu saya dalam bacaan al-Quran,” katanya.

Hanez yang mendakwa semakin pulih percaya, keresahan dihadapinya itu ada kaitannya dengan pengalaman silam.

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 21 Apr 2019

‘ Ia Tindakan Tak Masuk Akal’- Isteri Allahyarham Saleem Kecewa Dengan Syarikat Rakaman

Allahyarham baru sahaja meninggal dunia ketika itu, bagaimana anda boleh bertindak demikian? Sekurang-kurangnya beritahu saya dahulu…

Hiburan Wed, 18 Dec 2019
Hiburan Sun, 7 Jan 2018

EXO AND WANNA ONE PROTECT OTHER IDOL GROUPS FROM GETTING HURT

After SEVENTEEN’s Jeonghan fell through the hole, EXO and WANNA ONE members protect other KPOP idols from getting hurt.

Hiburan Fri, 13 Apr 2018

Sajat Pun Buat ‘Tour’ Di Rumah Sendiri?

Dalam episod kali ini Sajat juga turut berjumpa kawan baiknya iaitu Dato Aliff Syukri untuk membincangkan tentang perniagaan mereka. Dah alang-alang berjumpa tu apalagi, Sajat sempat menari Panama Dance dengan abang terlajak laris kita ni tau! 

Hiburan Tue, 2 Apr 2019

Kongsi Jantina Anak? Nanti Dulu…

Saya sukakan kejutan. Kalau sebelum ini saya memberi kejutan kepada ahli keluarga ketika mengumumkan berita hamil, jadi untuk soal jantina, saya akan lakukan yang sama…

Hiburan Sat, 8 Dec 2018

Kumpulan BTS Kalahkan Ariana Grande Di Twitter?

WOW! BTS turut mengalahkan beberapa akaun Twitter milik selebriti popular antarabangsa, rapper Kanye West, @KanyeWest, yang berada di tempat kedua.

Hiburan Fri, 5 Oct 2018

Susukan Anak Walaupun Sedang Bekerja, Peminat Puji Siti Nurhaliza

Sifat Siti Nurhaliza bukan sahaja harus dipuji oleh ramai pihak tetapi, harus dijadikan sebagai inspirasi buat ibu-ibu diluar sana. Betul tak?

Hiburan Mon, 19 Nov 2018

Fasha Sandha Kini Bergelar Tunang Aidil Aziz

Sama cantik sama padan, Tahniah Fasha Sandha & Aidil Aziz!

Hiburan Fri, 2 Feb 2018

ANAK JUTAWAN MALAYSIA KAHWIN!

Siapa yang tidak kenal dengan adik-beradik dari kumpulan Naza Group kan? Hari ini anak kepada jutawan, Tan Sri Nasimuddin Amin iaitu SM Faliq Nasimuddin dan Chryseis Tan iaitu CEO Berjaya Times Square dan juga anak […]

| Live TV