Hiburan By: SGMS Enal November 12, 2018 @ 3:38pm

Filem One Two Jaga Tercalon Kategori Filem Terbaik Asia Di Festival Filem Dunia

Filem One Two Jaga telah dicalonkan ke 12th Five Flavours Asians Film Festival dalam kategori Grand Prix (Filem Terbaik Asia). Walaupun karya arahan Nam Ron itu mendapat sambutan dingin di negara sendiri, nampaknya negara luar memandang tinggi buah tangannya kali ini.

One Two Jaga bakal bersaing dengan sembilan lagi filem terbaik Asia yang bakal berlangsung di Warsaw, Poland bermula 14 hingga 21 November depan.

Nam Rom dilapor melahirkan perasaan gembira dengan pencalonan tersebut dan menganggap berita berkenaan sebagai satu kebanggaan kepada seluruh pasukan produksi filem berkenaan.

Nam Ron pada masa yang sama turut memaklumkan bahawa ini bukanlah kali pertama mereka menerima pencalonan daripada luar negara  kerana sebelum ini pernah dicalonkan ke festival filem di Amerika Syarikat, Itali dan China bagi kategori Filem Terbaik Asia.

Lapor portal berita itu lagi, Nam Ron beranggapan bahawa 12th Five Flavours Asians Film Festival bukanlah sebuah festival yang boleh dipandang sebelah mata, sekaligus membuktikan karya tempatan juga dipandang tinggi oleh orang luar.

Berdasarkan maklumat yang dimuat naik di laman facebook FINAS Malaysia, Five Flavours Asians Film Festival merupakan sebuah ”festival berprestij yang mendukung kepada pembangunan seni dan budaya melalui jaringan sinema dunia dan menjadi platform tayangan dan apresiasi melalui pemilihan juri bagi filem-filem kontemporari berkualiti dari seluruh Asia di Eropah”.

Menurut FINAS lagi, festival filem ini dianjurkan oleh Arteria Art Foundation dan menerima sokongan daripada Warsaw City Council, Polish Film Institute, Ministry of Culture and National Heritage of Poland, Japan Foundation, Hong Kong Economic Trade Office, Create HK, HK Film Development Fund dan Asia-Europe Foundation (ASEF).

Sebelum ini, selain One Two Jaga, filem-filem Malaysia yang pernah dicalonkan ke festival yang sama teramsuklah Bunohan, Interchange, Songlap, Hanyut dan Jagat.

Sehingga Isnin, portal itu menyebut filem yang menampilkan barisan pelakon hebat tanah air antara Bront Palarae, Vanidah Imran, Dr. Rosdeen Suboh  serta pelakon daripada Indonesia dan Filipina itu berjaya meraih kutipan sebanyak RM 65 ribu.

Sumber : FINAS Malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

Hebat! Leftenan Zana Terima 25.5 Juta Penonton

Penerimaan luar biasa penonton menerusi drama Leftenan Zana ini membuktikan TV3 tidak hanya menghidangkan kisah cinta untuk tatapan penonton

Hiburan Sat, 23 Feb 2019
Hiburan Mon, 14 Oct 2019
Hiburan Fri, 26 Jul 2019

Calon Isteri? Sabar Dulu…

Penyanyi yang bakal membuat persembahan di konsert Exists Reunion 28 September ini pernah mendirikan rumah tangga dengan Marshila Mustapa Kamal pada 2001, tetapi bercerai pada 2009.

Contest Mon, 27 May 2019

xtra好康头 | 送你「蝙蝠侠80年」粉丝见面会通行证

全球最受欢迎的披风战士迎来80岁生日,东南亚首个蝙蝠侠周年庆在云顶热烈展开! xtra好康头 送你粉丝见面会通行证,让你与「偶像」近距离接触。

Events Tue, 9 Apr 2019

Malaya Relived: Merdeka by Liver and Lung Productions is Bringing the 50s Back!

You are in for a historical journey down memory lane during the colonization time!

Hiburan Sat, 7 Jul 2018

「话题终结者」伍家辉首搭傅健颖主持 自嘲节目差点难产

全新网络平台Pentagon Online TV 首炮推出三档节目!其中「话题终结者」伍家辉首搭傅健颖主持《调啤音乐人》,让伍家辉自嘲节目差点因为他难产。

Hiburan Tue, 23 Oct 2018

Terungkailah Sudah Siapakah Gerangan Protege Bagi Mentor 7?

Bermula 28 Oktober ini, jangan lupa saksikan setiap Ahad jam 9 malam. Mentor 7 bakal bersiaran secara LIVE dari Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Tengok okay!

Hiburan Sun, 10 Mar 2019

‘ Dia Kata Setuju’- JLo Bertunang Kali Keenam

Tarikh perkahwinan Lopez dan Rodriguez masih belum diketahui lagi memandangkan Lopez terikat dengan konsert jelajah seluruh Amerika Syarikat bermula 7 Jun sehingga 26 Julai.

| Live TV