Hiburan By: Maya Basir August 10, 2022 @ 12:27pm

Gabung Elemen Etnik Jawa & EDM, Aisha Retno Memperkasakan Wanita Dengan Sutera

Penyanyi yang kian meningkat naik, Aisha Retno tampil dengan buah tangan terbaru buat para peminat menerusi single Sutera.

Penceritaan Sutera berkisarkan kisah seorang permaisuri Jawa yang pernah dilukai oleh beberapa orang lelaki pada masa lalu tidak hanya terhenti disitu kerana ia turut disulami dengan mesej untuk memperkasakan kaum wanita.

“Lagu ini memupuk semangat cinta akan diri sendiri dan pemerkasaan wanita. Sebagai wanita, kita juga boleh berdiri teguh dengan kaki sendiri. Tidak dinafikan wanita perlukan seorang lelaki, tapi apapun diri sendiri mestilah kuat mengharungi kehidupan,” katanya.

Berbicara tentang kelainan yang ditampilkan dalam Sutera, Aisha mengatakan gabungan elemen etnik Jawa dan muzik moden EDM menjanjikan perbezaan berbanding lagu-lagunya yang terdahulu.

“Saya banyak memasukkan elemen-elemen etnik dalam lagu ini, tentunya berbeza kerana sebelum ini saya selalu lancarkan lagu genre balada sahaja. Tapi kali ini, saya tampil dengan genre berbeza dan turut menyelit elemen tarian dalam muzik videonya.

“Lagu ini sangat ‘catchy’, elemen etnik benar-benar membuatkannya istimewa. Di sebalik bunyi etnik atau tradisional itu turut diselitkan elemen moden seperti EDM. Gabungan dua genre inilah yang menambah warna kepada lagu ini,” katanya lagi.

Dalam pada itu, pemilik nama lengkap Sharifah Aisha Retno Sayed Sipulijam itu berkongsi tentang cabaran menghasilkan pertaruhan terbarunya itu. Menurutnya, dia perlu mencabar diri untuk keluar daripada zon selesa.

“Saya habis hasilkan lagu ini dalam masa tiga hari sahaja termasuk proses penghasilan. Selain itu, saya juga mencabar diri menerusi lagu pop etnik yang sangat berbeza berbanding apa yang orang dah lihat dalam lagu-lagu saya sebelum ini,” jelasnya.

Selain itu, pembabitan MFMF selaku produser pula berjaya memantapkan lagi hasil akhir karya tersebut.

“Saya sangat berpuas hati dengan sentuhan MFMF, mereka sangat pantas buat kerja sebagai produser, siap dalam masa satu hari sahaja. ,” katanya lagi.

‘Sutera’ boleh dimuat turun di iTunes dan dinikmati menerusi platform penstriman muzik terpilih seperti Spotify, Apple Music, Deezer, JOOX Music, KKBox, YouTube dan YouTube Music.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 18 Jun 2020
Hiburan Thu, 3 Jan 2019

李佩玲个人巡演第二站圆满落幕!总结出道一年旅程

李佩玲云顶跨年开唱领6000人迎接2019!个人巡演第二站圆满落幕,总结2018出道一年的梦想旅程。

Hiburan Thu, 8 Nov 2018

新年嘟嘟好!One FM全台DJ及主播挑战手势舞

2018年剩没多少天,又是准备新一年的时候啦!One FM全体DJ及新闻主播为即将到来的猪年,携手合唱的2019年新年歌曲也正如火如荼的筹备当中。

Featured Tue, 2 Aug 2022
Featured Wed, 30 Mar 2022

Viral Isu Peniaga Tepi Jalan Sorok Jeruk Dalam Longkang, Timbul Pelbagai Reaksi Netizen

Hmm, sedapnya Jeruk Mangga 😭 Siapa selalu beli jeruk tepi jalan tu korang makan ok tak?

Hiburan Sun, 18 Feb 2018

‘Ali Setan’ Kini Dalam Kenangan

Azmil Mustapha Meninggal Dunia- ‘Ali Setan’ Kini Dalam Kenangan

Trending Sat, 19 May 2018

Korean YouTuber Sexually Harassed by 20 Men!

There are petitions to the government hoping that they will investigate this issue. Even stars like Bae Suzy have supported the issue.

Featured Tue, 13 Sep 2022
Hiburan Fri, 19 Apr 2019

| Live TV