Acara By: Padin March 28, 2022 @ 6:14am

Gabungan NGO Jayakan Program Kasih 21 Hari Mesra Gelandangan Dapat Pengiktirafan Malaysia Book Of Records, Artis Turut Turun Padang Membantu!

Program Kasih 21 Hari Mesra Gelandangan yang berlangsung dari 2 Mac sehingga 22 Mac lalu berjaya meraih pengiktirafan Malaysia Book Of Records sebagai Program Amal Gelandangan dengan penyertaan pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) terbesar di Malaysia iaitu sebanyak 115 pertubuhan.

Acara yang mengedarkan lebih 4,500 makanan dan barang keperluan asas seperti kit penjagaan kebersihan diri dan makanan kering yang dianjurkan oleh Persatuan Muafakat Darul Ehsan (Pakat).

Lebih menarik, artis seperti Syura Badron, Lan Solo, Ayu Damit, Zur Eda, Abon, Daqmie dan ramai lagi turut turun padang membantu untuk memeriahkan acara ini.

Antara lokasi yang dikunjungi oleh ahli NGO Program Kasih 21 Mesra Gelandangan setiap hari bermula pukul 8 malam hingga 10 malam adalah di kawasan Masjid Jamek, Masjid India, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Chow Kit dan Jalan Ipoh.

Ketua Pengarah Program tersebut, Datuk Seri Nor Hasnal memberitahu, Program 21 Hari Kasih Mesra Gelandangan anjuran PAKAT itu dijayakan bersama dengan rangkaian Pertubuhan NGO serta agensi kerajaan Malaysia.

“Mula-mula rancang nak buat sehari atau dua hari saja seperti selalu. Entah macam mana nak buat kelainan, itu yang datang idea buat 21 hari. Ramai yang tanya saya, betulkah nak buat program selama 21 hari, siapa nak tanggung nanti?

“Bagi saya, bila sudah ada niat teruskan saja, dana fikir kemudian. Alhamdulillah dari awal mesyuarat hinggalah program ini dilaksanakan, Allah permudahkan segala urusan. Ada saja pihak yang tampil untuk menghulur bantuan.

“Kita jalin kerjasama dengan NGO yang sedia ada dan sehingga kini sudah ada 101 NGO yang turut serta. Hingga saat akhir masih ada lagi tiga NGO yang menyertai dan kesemuanya adalah 115 NGO yang mengambil bahagian,” jelas Nor Hasnal.

Program Kasih 21 Hari Mesra Gelandangan dengan tema Tangan Dihulur, Budi Ditabur, Kasih Disemai itu bertujuan untuk membantu golongan gelandangan dan insan terjejas akibat pandemik Covid-19 dengan menyediakan barangan keperluan seharian dan juga makanan buat mereka.

“Program ini memainkan peranan penting untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat melalui bantuan yang disediakan, pembangunan sosial yang profesional dan perkongsian tanggungjawab strategik.

“Malah pelaksanaan program ini juga bertujuan untuk melahirkan ahli-ahli, pelapis pertubuhan serta persatuan yang jelas matlamat dan tujuannya serta lancar gerak kerjanya hasil daripada kesepakatan bersama.

“Diharapkan program ini dapat memberikan manfaat kepada semua pihak. Segala kerjasama dan sokongan semua pihak sama ada terlibat secara langsung atau tidak amat diharapkan,” kata Nor Hasnal lagi.

Sementara itu, penyanyi, Lan Solo, dia sangat teruja apabila ditawarkan menyertai program amal seumpama itu.

Lan berkata, program bermanfaat untuk komuniti itu perlu diteruskan, bukan hanya membabitkan 115 NGO, tapi lebih ramai lagi boleh turut sama menghulurkan bantuan.

“Ia supaya lebih ramai lagi dapat berkongsi rezeki dengan mereka di sini. Sebelum ini saya juga ada buat projek kecil di sini tapi tidaklah secara besar-besaran sebegini.

“Justeru, dengan kehadiran Ramadan tak lama lagi, saya merasakan program sebegini sedikit sebanyak memberikan semangat kepada mereka,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 4 Feb 2019

10 Tahun Jadi Anak Seni, Remy Ishak Hasilkan SEDEKAD

Pelakon serba boleh, Remy Ishak mengumumkan bakal melancarkan buku mengenai dirinya pada ulang tahun 11 April ini. Kata hero Pujaan Hati Kanda ini, rancangan untuk menerbitkan naskah mengenai perjalanan dirinya sebegai anak seni sudah lama […]

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Hebat! Enam Juta Penonton Saksikan ABPBH31

Pada malam itu, Wany Hasrita, penyandang Anugerah Bintang Paling Popular telah memenangi sebuah kereta Citroen Picasso C4 yang berharga RM126,000 serta trofi.

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Cinta Majikan & ‘Intern’…Mampukah Mereka Bersatu?

Akan bahagiakah cinta pertama buat Rose dengan lelaki yang diminatinya, iaitu majikannya sendiri? Saksikan drama romantis Kau Yang Pertama setiap Isnin hingga Jumaat, jam 7.00 malam.

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

‘Kalau Boleh Nak Anak Lelaki’- Alif Satar

Kalau boleh saya memang teringin anak lelaki tapi…

Hiburan Wed, 11 Aug 2021

“Shuib Datang Melutut Depan Saya, Dia Kata Siti Sarah Dah Tak Ada…” – Kehilangan Anak, Raissuddin Hamzah Rasa Sepi

Penyanyi veteran dan bapa kepada Allahyarham Siti Sarah, Raissuddin Hamzah berkongi momen sayu ketika dirinya dimaklumkan mengenai pemergian anak tersayang. Menurut Raissuddin, berita sedih terbabit disampaikan oleh menantunya, Shuib. “Bila momen terbabit berlaku, saya tak […]

Hiburan Sat, 29 Dec 2018

Sophia Fredskild Masih Menanti Cinta

Siapa tahu saya juga bakal bertemu dengan seseorang istimewa tahun depan…

Hiburan Tue, 15 May 2018

Ziana Zain Trauma, Anak-Anak Terpaksa Jalani Rawatan Psikiatri

Tambah Ziana Zain lagi, anak-anak menjadi takut dan enggan makan kerana takut dimaki ketika berada dikhalayak ramai. 

Hiburan Thu, 14 Mar 2019

‘Kalau Tak, Saya Nak Makan Apa?’- Altimet Nafi Kecil Hati Dengan Komen Netizen

Setiap benda yang saya buat mesti ada orang kecam. Jadi saya risau kalau buat sesuatu orang tak kecam, maknanya…

| Live TV