Hiburan By: SGMS Faida March 13, 2019 @ 3:10pm

Giliran Amani, Que Haidar ‘Sekolahkan’ Produser Terkenal

Sejak kenyataan yang dikeluarkan oleh produser Datuk A.Aida berhubung untuk menjadi pelakon harus ada rupa yang elok, lebih ramai pelakon yang tampil membidas kenyataan beliau.

Selepas Adibah Noor dan Azhan Rani, pelakon Sharifah Amani turut berasakan hal yang sama.

“ Itu biadap! Sebagai penggiat seni, kita seharusnya menggalakan anak muda yang berminat menjadi pelakon serta kelas untuk mendalami ilmu lakonan kerana itu adalah minat mereka.

“ Sebab itulah industri lakonan kita semakin merundum kerana disebabkan mentality sebegini yang masih tidak berubah,” katanya kepada XTRA.

Pelakon berbakat besar ini mengulas mengenai kenyataan produser terkenal itu yang mana hero dan heroin harus berwajah kacak dan cantik sahaja.

“ Saya ambil contoh, Shah Rukh Khan dulu pun pernah ditolak kerana berkulit gelap. Tapi sekarang lihat beliau di tahap mana?.

“ Jangan rosakkan impian anak muda yang datang dengan harapan besar untuk bergelar pelakon.

“ Saya bersetuju dengan komen daripada Kak Ogy (Fauziah Ahmad Daud) yang dianggap sebagai ‘ratu’ dalam dunia lakonan,” katanya.

Amani turut memberi contoh situasi di mana ramai bakat yang sepatutnya mewarnai industri lakonan dengan bakat mereka ada namun tetap dipandang sepi hanya disebabkan rupa.

“ Niat mereka yang jujur untuk menjadi pelakon tidak diberi peluang sama rata dengan mereka yang dikurniakan wajah yang kacak/ cantik, itu tidak adil bagi saya.

“ Apa yang penting adalah semangat dan dedikasi untuk berkarya. Itu lebih penting. Kalau tidak berdedikasi, pelakon itu mungkin hanya akan bertahan selama beberapa bulan dan kemudian, hilang,” akhirinya.

Dalam masa sama, pelakon Que Haidar turut menempelak kenyataan produser terkenal itu menerusi laman Instagramnya, baru-baru ini.

“ Ini yang dinamakan MELACURKAN seni!! Kak semasa saya belajar lakonan di Akedemi Seni Kebangsaan sesi 1997. Guru-guru lakonan saya semuanya bukan calang-calang orangnya.

“ Banyak kelas lakonan, lakonan bangsawan yang memerlukan hero dan heroin cantik, TAHUKAH ANDA TAHUN BERAPA BANGSAWAN BERMULA? Yes pada tahun 1885! That’s how LAPUKnya pemikiran ANDA.

Aktor berbakat besar yang dikenali hebat memainkan pelbagai watak itu juga mengingatkan agar tidak berterusan merosakkan industri lakonan.

“ You sebagai penerbit mengaut untung dgn mengeksploitasi rupa paras orang, sama seperti you cheapen and merosakkan the industry with your shallowness! For your information, THE WHOLE INDUSTRY IS LAUGHING AT YOU! it’s not about hypocrisy, it’s about INTERGRITY,” akhirinya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 19 Dec 2018

Lizzy Mengaku Cepat Bosan Dengan Lelaki?

Mungkin belum bertemu jodoh yang sesuai kot Lizzy!

Hiburan Mon, 7 Jan 2019

’Lama Jomblo Untuk Dapat Wanita Begini’- Baim Wong Minta Lelaki Bujang Di Luar Sana Lebih Bersabar

Aduh, sweet betul pasangan sejoli ni tau! Semoga cepat dapat momongan. Insha Allah…

LIFESTYLE Thu, 6 Sep 2018

‘ Saya Pilih Jadi Isteri Ketiga Sebab…’ Wanita Ini Kongsi Pendapat Pilih Hidup Poligami

Menerusi perkongsian seorang wanita bernama Haryani Ithnen, dia menjelaskan mengapa memilih jalan untuk bergelar isteri ketiga.

Events Thu, 14 Mar 2019

Atasi Masalah Gusi Dengan Cara “Gumbatte” Bersama Aeril dan Wawa!

Nafas berbau, gigi rapuh, gusi berdarah dan sebagainya antara masalah utama yang sering dihadapi oleh ramai orang. Tapi, sekarang korang tak perlu lagi risau ada caranya untuk mengatasi masalah gusi iaitu melalui “Gumbatte”.

Hiburan Sat, 23 Nov 2019

李佩玲玛莎「PK式」倒数演唱会!自爆公司禁爱令

李佩玲和玛莎再携手开唱,倒数演唱会以「PK式」呈现!而玛莎也在媒体追问下,自爆公司有下禁爱令。

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

‘Jodoh Saya On The Way Kot’- Wan Sharmila Tak Memilih Calon Suami

10 tahun bersendiri, Wan Sharmila atau lebih mesra dengan panggilan Lala kini serius mencari pasangan hidup.

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Hijrah Ke Eropah Demi Masa Depan Anak

Rancangan untuk berhijrah sudah dibincangkan dengan seluruh ahli keluarga selepas Emery yang bakal mencecah usia 10 tahun masih belum boleh bertutur dan ia dilakukan untuk membantu perkembangan anaknya itu.

Hiburan Mon, 26 Nov 2018

Izzue Islam Kini Bergerak Solo

Paling utama, doakan saya dan anggota Forteen yang lain berjaya di bidang kerja masing-masing.

Hiburan Tue, 20 Aug 2019

Tiada Lagi Konsert Afgan Di KL?

Omg…betul ke ni?

Contest Tue, 29 Oct 2019

#MentorMilenia2019 : Tiada Penyingkiran Berlaku Di Konsert Keempat Ini.

Jangan lupa saksikan battle pada konsert minggu kelima nanti ya!

| Live TV