Hiburan By: SGMS Faida March 13, 2019 @ 3:10pm

Giliran Amani, Que Haidar ‘Sekolahkan’ Produser Terkenal

Sejak kenyataan yang dikeluarkan oleh produser Datuk A.Aida berhubung untuk menjadi pelakon harus ada rupa yang elok, lebih ramai pelakon yang tampil membidas kenyataan beliau.

Selepas Adibah Noor dan Azhan Rani, pelakon Sharifah Amani turut berasakan hal yang sama.

“ Itu biadap! Sebagai penggiat seni, kita seharusnya menggalakan anak muda yang berminat menjadi pelakon serta kelas untuk mendalami ilmu lakonan kerana itu adalah minat mereka.

“ Sebab itulah industri lakonan kita semakin merundum kerana disebabkan mentality sebegini yang masih tidak berubah,” katanya kepada XTRA.

Pelakon berbakat besar ini mengulas mengenai kenyataan produser terkenal itu yang mana hero dan heroin harus berwajah kacak dan cantik sahaja.

“ Saya ambil contoh, Shah Rukh Khan dulu pun pernah ditolak kerana berkulit gelap. Tapi sekarang lihat beliau di tahap mana?.

“ Jangan rosakkan impian anak muda yang datang dengan harapan besar untuk bergelar pelakon.

“ Saya bersetuju dengan komen daripada Kak Ogy (Fauziah Ahmad Daud) yang dianggap sebagai ‘ratu’ dalam dunia lakonan,” katanya.

Amani turut memberi contoh situasi di mana ramai bakat yang sepatutnya mewarnai industri lakonan dengan bakat mereka ada namun tetap dipandang sepi hanya disebabkan rupa.

“ Niat mereka yang jujur untuk menjadi pelakon tidak diberi peluang sama rata dengan mereka yang dikurniakan wajah yang kacak/ cantik, itu tidak adil bagi saya.

“ Apa yang penting adalah semangat dan dedikasi untuk berkarya. Itu lebih penting. Kalau tidak berdedikasi, pelakon itu mungkin hanya akan bertahan selama beberapa bulan dan kemudian, hilang,” akhirinya.

Dalam masa sama, pelakon Que Haidar turut menempelak kenyataan produser terkenal itu menerusi laman Instagramnya, baru-baru ini.

“ Ini yang dinamakan MELACURKAN seni!! Kak semasa saya belajar lakonan di Akedemi Seni Kebangsaan sesi 1997. Guru-guru lakonan saya semuanya bukan calang-calang orangnya.

“ Banyak kelas lakonan, lakonan bangsawan yang memerlukan hero dan heroin cantik, TAHUKAH ANDA TAHUN BERAPA BANGSAWAN BERMULA? Yes pada tahun 1885! That’s how LAPUKnya pemikiran ANDA.

Aktor berbakat besar yang dikenali hebat memainkan pelbagai watak itu juga mengingatkan agar tidak berterusan merosakkan industri lakonan.

“ You sebagai penerbit mengaut untung dgn mengeksploitasi rupa paras orang, sama seperti you cheapen and merosakkan the industry with your shallowness! For your information, THE WHOLE INDUSTRY IS LAUGHING AT YOU! it’s not about hypocrisy, it’s about INTERGRITY,” akhirinya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 31 Aug 2019

Erra Fazira Jawab Soalan ‘Sampai Bila Nak Berlakon?’

Salah satu doa Hajah Erra di Tanah Suci baru-baru ini agar urusannya terus dipermudahkan.

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Kenapa Zahiril Adzim Mencarut?

Kerana watak yang dipegang nya dalam satu drama meminta untuk beliau menjadi lebih realistik

Hiburan Thu, 20 Sep 2018

Siti Nurhaliza Yakin Kemampuan Hael, Anta Permana Boleh Didengar Bermula Esok!

Tambah Siti, Anta Permana diambil daripada perkataan Melayu klasik yang membawa maksud ‘tidak terkira’ atau infiniti. Kami dah tak sabar nak dengar, mesti best kan!

Hiburan Wed, 27 Nov 2019

Redha Tapi Rindu…Ali Puteh Tidak Mahu Anak Menderita

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul…

Hiburan Tue, 10 Apr 2018

Rebecca Nur Islam Dikecam Netizen!

Ini gara-gara Datin Rebecca memegang lengan usahawan yang digelar ‘Datuk Terlajak Laris” iaitu Datuk Seri Aliff Syukri

Hiburan Fri, 6 Mar 2020

Selepas Setahun Tangguh, Kisah Cinta Akim Dan Stacy Diabadikan Menerusi Single Duet “Aku Kau Dan Muzik”

Walaupun berbeza aliran dan fahaman muzik, siapa sangka pasangan cantik Stacy dan Akim berjaya menempatkan diri bukan sahaja sebagai pasangan duet serasi sekali gus mencipta magis tersendiri! Terbaharu, single duet mereka, Aku Kau Dan Muzik Lagu […]

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Pekan Sudah Ditemui Tetapi Dalam Keadaan Berbeza

Alhamdulillah…PEKAN sudah ditemui dalam keadaan selamat.

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Walaupun Dikecam, Fasha Sandha Tetap Menang Award?

Fasha yang menghadiri majlis sambutan hari lahir Dato Sri Aliff Syukri berkongsi beberapa gambar sekitar majlis tersebut buat peminat dan pengikutnya di Instagram meninggalkan komen yang mengundang kutukan buat dirinya!

Hiburan Sat, 16 Feb 2019

Pengacara JJCM Cerewet Pilih Makanan?

Pengacara berusia 41 tahun berkongsi cerita apabila pernah singgah di beberapa lokasi tempat makan yang tidak menepati citarasa.

Hiburan Tue, 16 Jan 2018

打响造势首炮《GoGo旺得福》吸引2千人参与

农历新年的脚步越来越近了,首要媒体集团2018年新春活动和同名贺岁专辑《GoGo旺得福》首炮造势上周末北上到吉打巴东伦武大伯公庙和槟城土库街进行造势,共吸引了2000人前来参与!

| Live TV