Hiburan By: SGMS Faida March 13, 2019 @ 3:10pm

Giliran Amani, Que Haidar ‘Sekolahkan’ Produser Terkenal

Sejak kenyataan yang dikeluarkan oleh produser Datuk A.Aida berhubung untuk menjadi pelakon harus ada rupa yang elok, lebih ramai pelakon yang tampil membidas kenyataan beliau.

Selepas Adibah Noor dan Azhan Rani, pelakon Sharifah Amani turut berasakan hal yang sama.

“ Itu biadap! Sebagai penggiat seni, kita seharusnya menggalakan anak muda yang berminat menjadi pelakon serta kelas untuk mendalami ilmu lakonan kerana itu adalah minat mereka.

“ Sebab itulah industri lakonan kita semakin merundum kerana disebabkan mentality sebegini yang masih tidak berubah,” katanya kepada XTRA.

Pelakon berbakat besar ini mengulas mengenai kenyataan produser terkenal itu yang mana hero dan heroin harus berwajah kacak dan cantik sahaja.

“ Saya ambil contoh, Shah Rukh Khan dulu pun pernah ditolak kerana berkulit gelap. Tapi sekarang lihat beliau di tahap mana?.

“ Jangan rosakkan impian anak muda yang datang dengan harapan besar untuk bergelar pelakon.

“ Saya bersetuju dengan komen daripada Kak Ogy (Fauziah Ahmad Daud) yang dianggap sebagai ‘ratu’ dalam dunia lakonan,” katanya.

Amani turut memberi contoh situasi di mana ramai bakat yang sepatutnya mewarnai industri lakonan dengan bakat mereka ada namun tetap dipandang sepi hanya disebabkan rupa.

“ Niat mereka yang jujur untuk menjadi pelakon tidak diberi peluang sama rata dengan mereka yang dikurniakan wajah yang kacak/ cantik, itu tidak adil bagi saya.

“ Apa yang penting adalah semangat dan dedikasi untuk berkarya. Itu lebih penting. Kalau tidak berdedikasi, pelakon itu mungkin hanya akan bertahan selama beberapa bulan dan kemudian, hilang,” akhirinya.

Dalam masa sama, pelakon Que Haidar turut menempelak kenyataan produser terkenal itu menerusi laman Instagramnya, baru-baru ini.

“ Ini yang dinamakan MELACURKAN seni!! Kak semasa saya belajar lakonan di Akedemi Seni Kebangsaan sesi 1997. Guru-guru lakonan saya semuanya bukan calang-calang orangnya.

“ Banyak kelas lakonan, lakonan bangsawan yang memerlukan hero dan heroin cantik, TAHUKAH ANDA TAHUN BERAPA BANGSAWAN BERMULA? Yes pada tahun 1885! That’s how LAPUKnya pemikiran ANDA.

Aktor berbakat besar yang dikenali hebat memainkan pelbagai watak itu juga mengingatkan agar tidak berterusan merosakkan industri lakonan.

“ You sebagai penerbit mengaut untung dgn mengeksploitasi rupa paras orang, sama seperti you cheapen and merosakkan the industry with your shallowness! For your information, THE WHOLE INDUSTRY IS LAUGHING AT YOU! it’s not about hypocrisy, it’s about INTERGRITY,” akhirinya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 21 Jan 2023
Hiburan Sun, 12 Aug 2018

Auntie Penny终回马开唱!泪洒舞台「没胆量再办大型演出」

出道18年的「金曲歌后」戴佩妮,终于圆了在山下开唱的心愿,把《贼亚洲巡回演唱会》最终站献给家乡马来西亚。真性情的她,演唱会上二度哽咽并说“这场后就金盆洗手,没胆量再办大型演出。”

Hiburan Wed, 17 Aug 2022

“Telefon Bimbit Mati Mengejut Sebab Banyak Notifikasi” – Suami Puteri Aishah Terima Banyak Friend Request Di Instagram

Kesiannya sampai kena desak macam tu sekali.. Kita kenalah hormati privacy orang lain.

Trending Tue, 26 Apr 2022

Tol Percuma, Diskaun Pergi dan Balik Sempena Sambutan Aidilfitri

Berita baik! Tol percuma dan diskaun tol 30 dan 50 peratus dapat meringan beban rakyat untuk pulang ke kampung menyambut Hari Raya.

Featured Fri, 24 Mar 2023
Hiburan Thu, 14 Jun 2018

Hael Bawa Helena Beraya Di Kampung

Saya bersyukur Helena turut disayangi rakan-rakan dan peminat. Pendek kata, rezeki yang saya peroleh hari ini segalanya menerusi Helena. Saya hanya penjaga kepada rezekinya… Syukur Alhamdulillah.

Featured Mon, 5 Dec 2022
Hiburan Thu, 25 Jan 2018

FANS NO LONGER ABLE TO SEND GIFTS TO BTS

Sending presents are often seen as a sign of love, appreciation and admiration. Unfortunately, fans are no longer allowed to send BTS members gifts.

Events Thu, 9 Aug 2018

Jangan Benci Cintaku Cetus Fenomena, Catat 12 Juta Tontonan

Shah, Fika, Husna adalah anatara watak yang terlibat dalam cerita Jangan Benci Cintaku yang disiarkan menerusi slot Akasia TV3 sekaligus mencetuskan fenomena sejak ianya ditayangkan pada 29 Jun lalu

| Live TV

error: Content is protected !!