Hiburan By: SGMS Faida March 13, 2019 @ 3:10pm

Giliran Amani, Que Haidar ‘Sekolahkan’ Produser Terkenal

Sejak kenyataan yang dikeluarkan oleh produser Datuk A.Aida berhubung untuk menjadi pelakon harus ada rupa yang elok, lebih ramai pelakon yang tampil membidas kenyataan beliau.

Selepas Adibah Noor dan Azhan Rani, pelakon Sharifah Amani turut berasakan hal yang sama.

“ Itu biadap! Sebagai penggiat seni, kita seharusnya menggalakan anak muda yang berminat menjadi pelakon serta kelas untuk mendalami ilmu lakonan kerana itu adalah minat mereka.

“ Sebab itulah industri lakonan kita semakin merundum kerana disebabkan mentality sebegini yang masih tidak berubah,” katanya kepada XTRA.

Pelakon berbakat besar ini mengulas mengenai kenyataan produser terkenal itu yang mana hero dan heroin harus berwajah kacak dan cantik sahaja.

“ Saya ambil contoh, Shah Rukh Khan dulu pun pernah ditolak kerana berkulit gelap. Tapi sekarang lihat beliau di tahap mana?.

“ Jangan rosakkan impian anak muda yang datang dengan harapan besar untuk bergelar pelakon.

“ Saya bersetuju dengan komen daripada Kak Ogy (Fauziah Ahmad Daud) yang dianggap sebagai ‘ratu’ dalam dunia lakonan,” katanya.

Amani turut memberi contoh situasi di mana ramai bakat yang sepatutnya mewarnai industri lakonan dengan bakat mereka ada namun tetap dipandang sepi hanya disebabkan rupa.

“ Niat mereka yang jujur untuk menjadi pelakon tidak diberi peluang sama rata dengan mereka yang dikurniakan wajah yang kacak/ cantik, itu tidak adil bagi saya.

“ Apa yang penting adalah semangat dan dedikasi untuk berkarya. Itu lebih penting. Kalau tidak berdedikasi, pelakon itu mungkin hanya akan bertahan selama beberapa bulan dan kemudian, hilang,” akhirinya.

Dalam masa sama, pelakon Que Haidar turut menempelak kenyataan produser terkenal itu menerusi laman Instagramnya, baru-baru ini.

“ Ini yang dinamakan MELACURKAN seni!! Kak semasa saya belajar lakonan di Akedemi Seni Kebangsaan sesi 1997. Guru-guru lakonan saya semuanya bukan calang-calang orangnya.

“ Banyak kelas lakonan, lakonan bangsawan yang memerlukan hero dan heroin cantik, TAHUKAH ANDA TAHUN BERAPA BANGSAWAN BERMULA? Yes pada tahun 1885! That’s how LAPUKnya pemikiran ANDA.

Aktor berbakat besar yang dikenali hebat memainkan pelbagai watak itu juga mengingatkan agar tidak berterusan merosakkan industri lakonan.

“ You sebagai penerbit mengaut untung dgn mengeksploitasi rupa paras orang, sama seperti you cheapen and merosakkan the industry with your shallowness! For your information, THE WHOLE INDUSTRY IS LAUGHING AT YOU! it’s not about hypocrisy, it’s about INTERGRITY,” akhirinya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 12 Sep 2018
Trending Wed, 15 Apr 2020
Hiburan Wed, 22 Jan 2020
LIFESTYLE Tue, 4 Dec 2018

Nak Panjangkan Bulu Mata Atau Lentikkan, Jom Baca Ni.

Nak tampil lebih muda, lebih segar dan lebih vibrant apa kata cuba tips ini

Program TV Sat, 18 Apr 2020

“Biar Tahu, Jangan Keliru” Merungkai Persoalan Berkaitan Agama Hanya Dalam Tanyalah Ustaz

InshaaAllah, segala persoalan berkaitan agama akan terjawab dalam Tanyalah Ustaz

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

Nora Danish Dilabel Tak Pandai Jaga Anak?

Mungkin mereka memberi komen sebegitu kerana mereka sayangkan Nora dan Neyney.

Hiburan Wed, 30 Jan 2019
Hiburan Sat, 23 Dec 2017

Dato Vida Pengumpul Tudung LV Terbanyak Di Dunia

Saya mengisytiharkan saya memiliki crumple shawl LV terbanyak didunia. Memang banyak tak terkira. Saya beli je. Tapi dah macam kain buruk.

Hiburan Sat, 10 Nov 2018

Tahniah! Diana Amir Timang Anak Ketiga

Hanya lima minit di labour room, akhirnya Diana selamat melahirkan bayi lelaki tepat pada jam 2.16 am.

| Live TV