Hiburan By: Alexon August 5, 2019 @ 4:30pm

鬼才与歌王强强联手!黄明志新歌《流浪狗》邀萧敬腾跨刀献声

大马鬼才黄明志向来关心社会议题,对于做公益更是不落人后,这次他为毛小孩谱写新歌《流浪狗》,更力邀金曲歌王萧敬腾(老萧)跨刀献声,堪称是双王合体携手为浪浪们奉献爱心,也希望透过歌曲的传递让更多人进而关心。

谈及创作灵感,黄明志表示,这首歌写的是流浪狗的心声,黄明志则认为:

「每个人都有自己关注的事情,例如说我关注流浪狗,我就帮,如果你关注流浪青蛙,你就帮助流浪青蛙,如果每个有能力的人,做自己想做的,帮自己能力范围内可以帮到的,你想去帮就去帮,一人负责一个动物,这个世界就会变得美好,因为每一块都有人去照顾到。」

黄明志网路酸民问题分析,听闻马来西亚有当街射杀流浪动物,来预防对路人造成人身危害或影响市容,黄明志则有感:「教育很重要,除了要教育人民做慈善外,也要教育射狗队的人去了解整个情况。狗的天性是占地盘,如果你把原本的流浪狗抓走,就会更多流浪狗,你宁愿把狗结扎再放回去看着那个地盘,才能杜绝更多流浪狗的出没。这个是真正专业的知识。」

《流浪狗》由黄明志包办词曲创作、亲自操刀拍摄MV,也预告明年2020年「亚洲通话」计画即将启动;另一方面,黄明志也在近期亲身参与了一系列救助流浪动物的公益活动,带动一群艺人和网路红人朋友们为小毛孩发力。

 

最热娱乐焦点、最新艺人动态,守着八度空间中文娱乐新闻节目《八八六十事》。 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 12 Feb 2019

Gambar Wanita Mirip Emma Maembong Beraksi Lucah Tersebar?

Agak-agak la nak edit pun adoi. Tak payah la korang nak buat dosa edit…

Hiburan Tue, 23 Oct 2018

Seram Beb! SANTET: Black Magic Bukan Hiburan Semata-Mata

Bukan sekadar hiburan semata, Santet membawa banyak pengajaran di mana ia merupakan kisah benar yang pernah berlaku di alam nyata.

Hiburan Fri, 11 May 2018

Lagu-lagu R Kelly Kena Boikot?

Muzik Kelly masih boleh didapati menerusi perkhidmatan itu tetapi keputusan untuk mengeluarkannya dari senarai lagu bermakna ia tidak akan dipromosi.

Hiburan Tue, 17 Sep 2019
Hiburan Mon, 29 Jul 2019

Ehem…Aedy Ashraf Tayang Wajah Buah Hati!

Cantik betul girlfriend Aedy ni kan?

Hiburan Wed, 20 Jun 2018

Chanyeol and Seohyun Caught in an Intimate Moment

They look so perfect together.

Hiburan Mon, 4 Mar 2019
Hiburan Thu, 28 Mar 2019

Skirt Che Ta Dikatakan Sama Dengan Sayur

Ramai wanita diluar sana menjadikan Che Ta sebagai ikon fesyen untuk mereka yang berhijab.

Hiburan Sat, 30 Dec 2017

TAHNIAH! ZIZIE IZETTE DAPAT ANAK KEMBAR, TAK KISAH BERAT NAIK HAMPIR 90KG DEMI ANAK

Dalam satu post di Instagramnya, Zizie turut meluahkan bahawa berat badannya naik hampir 90 kg sepanjung mengandungkan anak kembarnya namun dia percaya berat badannya akan turut seperti sedia kala selepas proses berpantang.

Hiburan Sun, 24 Jun 2018

SHINee’s Minho Wants to Start a Family in His 30’s

It doesn’t seem like he has a girlfriend yet so move quick, ladies.

| Live TV