Featured By: Aqilah Paharuzi May 19, 2022 @ 6:07pm

“Hidup Tak Berlandaskan Logik Akal & Pendapat Peribadi..” – Ustazah Asma’ Tegur Pelajar Malaysia Kongsi Pandangan ‘Gadis Hijab Suka Menari’

Heboh di ruangan media sosial baru-baru ini mengenai seorang pempengaruh bernama Sabrina Azhar, 22, yang merupakan seorang pelajar Malaysia di Korea Selatan.

Sabrina berkongi pandangannya mengenai dirinya yang merupakan gadis berhijab yang suka menari dan sesi temubualnya bersama media antarabangsa, BBC World Service telah meraih perhatian netizen.

Ramai yang meluahkan rasa berang terhadap kenyataannya yang didakwa telah mencemarkan imej agama Islam.

Susulan itu, pendakwah terkenal, Ustazah Asma’ Harun tampil menjawab dan memberi teguran terhadap isu terbabit menerusi sebuah perkongsian di Facebook miliknya.

Ustazah Asma’ berkata sebagai wanita Islam, cara hidup di bumi ini tidak berlandaskan kepada logik akal atau pendapat peribadi semata.

“Saya menuliskan ini daripada hati yang kasih akan kamu. Sebagai seorang wanita Islam, cara hidup kita di atas bumi Allah ini bukan semata-mata bersandarkan kepada logik akal atau pendapat peribadi.

“Tetapi setiap perkara ada garis panduannya menurut Al-Quran dan hadis Nabi Muhammad SAW,” jelasnya.

Dalam pada itu, Ustazah Asma’ turut memohon maaf kerana memberikan teguran secara terbuka kepada individu terbabit atas rasa bimbang jika anak muda lain memandangan ringan mengenai isu berkenaan dan mengambil sebagai pegangan hidup.

“Maaf saya lakukan teguran ini secara terbuka kerana luasnya liputan video temu bual bersama pihak BBC tersebut. Saya bimbang ramai yang sudah menonton terutamanya anak muda lain yang merasakan tiada masalah lalu diambil sebagai pegangan hidup. Nauzubillah,” katanya.

Ujarnya lagi, Ustazah Asm’a turut menyeru agar para pempengaruh yang lain di serata media sosial untuk menjadi contoh dan insan yang mempunyai rasa tanggungjawab terhadap masyarakat terutamanya yang beragama Islam.

Ustazah Asma’ berkata pempengaruh wanita Islam perlu berhenti melakukan konten-konten yang hanya akan memudaratkan diri dan mejatuhkan maruah diri sebagai muslimin dan muslimah.

“Ya, kalian diperlukan dalam pelbagai segi, namun bukan dengan cara begini. Kasihanilah diri sendiri. kita semua bakal mati, janganlah ditangguhkan lagi, hajat untuk kembali.

“Atas tiket apa sekalipun, jadilah ‘INFLUENCER’ yang ada rasa atanggungjawab kepada masyarakat Islam, serta tidak menyumbang kepada kerosakan yang sedia parah ini,” tulisnya.

Artikel Berkaitan: “I Like My Hijab & I Like Dancing…” – Gadis Ini Cetus Kontroversi Dalam Temubual Berita Antarabangsa

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 10 Nov 2018

Pertama Kali Ke Malaysia, KARD Teringin Minum ABC

Kumpulan yang cukup terkenal dengan lagu Oh NaNa dan Don’t Recall ini juga memaklumkan teringin untuk menikmati juadah tempatan yang pedas.

Trending Mon, 5 Mar 2018

2岁儿害iPhone「锁机47年」母崩溃

中国一名陆姓妈妈让2岁半儿子玩手机时,因为孩子疯狂输错解锁密码,导致出现「请25114984分钟(约47年)后再试一次」,让她超级傻眼与懊悔。

Hiburan Wed, 15 Aug 2018

‘Who Wore It Better?’ Jadi Topik Hangat Di Twitter

Menerusi laman Instastory milik Fazura, pelakon jelita ini menulis ‘Mine Pleaseee?!!!’ pada gambar yang memaparkan model sedang berjalan dengan rekaan baju bermanik mewah itu.

Trending Thu, 26 Mar 2020
Hiburan Thu, 20 Jun 2019

OMG! K-pop Biggest Boy Band Is Coming To Malaysia And We Have ALL The Details

Guys, don’t miss out the chance to see Monsta X on 22nd June!

Featured Fri, 7 Jun 2019

‘Kelembapan’ kata kunci sebenar untuk miliki kulit cantik

Nak cantik? Ketahui perkataan asas yang perlu anda ingat.

| Live TV