Hiburan By: Salma Syahbuddin January 8, 2019 @ 11:07am

Ini Perkara Menarik Yang Korang Mesti Tak Tahu Bila Tonton Drama Korea – Encounter?

Walaupun episod terakhir drama Encounter ini sudah seminggu ditayangkan namun, aura drama korea pastinya akan melekat dihati dan jiwa setiap peminatnya. Namun, bagi korang apa agaknya perkara menarik dan korang tak boleh lupa bila tengok cerita ni?

  1. Adegan Romantik Song Hye Kyo dan Park Bo Gum

Wah! siapa je yang dah menyaksikan drama bersiri korea ini pastinya korang dah boleh agak atau dah boleh hafal episod keberapa dan minit ke berapa yang ada scene-scene romantik?

Al-maklum sajalah, episod akhir drama ini sahaja ramai yang melting kan? Malah penonton dan peminat setia drama bersiri ini juga beranggapan bahawa keserasian diantara kedua-dua pelakon ini amat bagus sekali.

     2. Fefeling / Tips Bercinta Jarak Jauh

Siapa yang mengikuti cerita ini mesti korang tau  scene manakah yang sesuai untuk point kat atas kan? Antara satu sebab Encounter ini mempunyai sedikit tips bercinta jarak jauh ialah ketika Jin Hyuk (Park Bo Gum) menetap di luar negara kerana minatnya terhadap dunia fotografi. Dan terpaksa berjauhan bersama Soo Hyun (Song Hye Kyo) sehinggalah kedua-dua watak ini dipertemukan semula di negara mereka, Korea.

    3. Pick Up Line lah!

Ingat cerita Melayu je pandai main pick up line? Cerita Korea pun ada tau. Dalam salah satu scene, Jin Hyuk dan Soo Hyun sedang duduk bersama-sama sambil Jin Hyuk membaca buku, dan rasanya pick up line ini memang boleh mencairkan hati mana-mana wanita bila Jin Hyuk Oppa senyum sambil menunjukkan mesej daripada buku yang dibacanya itu kepada Soo Hyun, yang bertulis,

” If the sea’s job is to make waves, mine is to think of you”

  4. Latar tempat – Cuba!

Kalau tengok je cerita ni, mesti korang ramai yang tertanya-tanya, kali ini drama Encounter shoot kat mana kan? Maklumlah, terbawa-bawa habit mak cik bawang kan! Yelah, sekarang pun tengah femes cerita Memory Al-Hambra yang kecoh tengah shoot kat Granda, Spain.

So, sekarang ni korang dah tahu latar tempat bagi scene luar negara dalam cerita Encounter!

     5. Drama Pertama lakonan Song Hye Kyo selepas Descendant Of The Sun

Setelah mendirikan rumah tangga bersama aktor Song Jong Ki, dan berlakon bersama-sama dalam drama bersiri Korea Descendant Of The Sun yang suatu ketika dahulu pernah menjadi kegilaan ramai, Encounter adalah drama pertama Hye Kyo selepas dua tahun menyepi dalam industri lakonan.

Dan, sekali lagi drama lakonannya ini meninggalkan kesan yang cukup mendalam buat penonton dan juga peminat tegar korean series ini.

Good job Hye Kyo!

    6. Rating Paling Tinggi Sepanjang Tayangan

Tahukah korang! Encounter gandingan Park Bo Gum dan Song Hye Kyo ini antara drama yang mencatat rating paling tinggi tayangannya di Korea!

Ini sekaligus memintas rating drama bersiri Mr. Sunshine yang dibintangi oleh Lee Byung Hun.  

Daebak!

Jadi, kepada korang yang tak sempat nak layan cerita Encounter ni kat 8TV  bolehlah tonton kami di www.tonton.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Sun, 18 Aug 2019

Peminat #ICSYVMY Cepat Hantarkan Jawapan Korang Sekarang!

Last Call! Ini mungkin peluang terakhir korang untuk menang RM2K!

Hiburan Mon, 14 Jan 2019

#AJL33: Syamel Masuk Kelas Demi Kau Pun Sama

Pemenang vokal terbaik AJL tahun lalu ini memaklumkan dia turut menggunakaan khidmat penari Alam Wakaka untuk AJL 33 nanti.

Hiburan Wed, 16 Jan 2019

Sufian Suhaimi Pecah Rekod Artis Malaysia?

Wow! Mampukah Sufian Suhaimi mencipta sejarah dalam #AJL33 nanti? Sama-sama kita tunggu

Hiburan Tue, 18 Sep 2018

Netizen Dakwa Sakit Kanser Sengaja Direka, Apa Komen Elyana?

Sebelum ini, Elyana memberitahu dia turut fobia untuk tidur pada sebelah malam kerana takut tidak dapat berjumpa dengan anaknya keesokan pagi.

Hiburan Tue, 21 May 2019

Selesa Status Duda Alasan Fezrul Khan Tak Cari Calon Bini?

Agak-agak bila Fezrul bakal lepaskan status ‘duda hot’ in town eh?

Hiburan Tue, 22 Jan 2019

Shiha Zikir Berkawan Rapat Dengan Pendakwah Terkenal?

Rajin tinggalkan komen di laman Instagram, Shiha akui rapat dengan pendakwah bebas terkenal ini…

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Kenapa Yuna Berpisah Dengan Suami?

Dalam satu kiriman yang dikongsi suami Yuna, Adam meluahkan rasa rindu yang mendalam terhadap isterinya. Gambar yang dikongsi Adam menunjukkan kemesraan mereka beserta caption yang romantis. So sweet!

Trending Fri, 26 Jun 2020
Hiburan Mon, 18 Nov 2019

陶晶莹直呼:演唱会前有彩蛋!新歌单追加7首曲目宠粉

出道29年的陶晶莹(陶子)来马来西亚举办大型售票「陶晶莹的1999年演唱会」,消息公开后再加上她本人亲自来马宣传为演唱会「助攻」,粉丝狂扫票。

Hiburan Tue, 28 Aug 2018

‘Mana Ada Gimik’, Fitri Haris Tiada Niat Tipu Peminat

Akui penyanyi lagu Wahai Kekasihku, dia menafikan ia adalah gimik untuk lagu terbarunya dan tidak berniat mempermainkan sesiapa dan meminta maaf atas kejadian itu.

| Live TV