Hiburan By: Salma Syahbuddin January 8, 2019 @ 11:07am

Ini Perkara Menarik Yang Korang Mesti Tak Tahu Bila Tonton Drama Korea – Encounter?

Walaupun episod terakhir drama Encounter ini sudah seminggu ditayangkan namun, aura drama korea pastinya akan melekat dihati dan jiwa setiap peminatnya. Namun, bagi korang apa agaknya perkara menarik dan korang tak boleh lupa bila tengok cerita ni?

  1. Adegan Romantik Song Hye Kyo dan Park Bo Gum

Wah! siapa je yang dah menyaksikan drama bersiri korea ini pastinya korang dah boleh agak atau dah boleh hafal episod keberapa dan minit ke berapa yang ada scene-scene romantik?

Al-maklum sajalah, episod akhir drama ini sahaja ramai yang melting kan? Malah penonton dan peminat setia drama bersiri ini juga beranggapan bahawa keserasian diantara kedua-dua pelakon ini amat bagus sekali.

     2. Fefeling / Tips Bercinta Jarak Jauh

Siapa yang mengikuti cerita ini mesti korang tau  scene manakah yang sesuai untuk point kat atas kan? Antara satu sebab Encounter ini mempunyai sedikit tips bercinta jarak jauh ialah ketika Jin Hyuk (Park Bo Gum) menetap di luar negara kerana minatnya terhadap dunia fotografi. Dan terpaksa berjauhan bersama Soo Hyun (Song Hye Kyo) sehinggalah kedua-dua watak ini dipertemukan semula di negara mereka, Korea.

    3. Pick Up Line lah!

Ingat cerita Melayu je pandai main pick up line? Cerita Korea pun ada tau. Dalam salah satu scene, Jin Hyuk dan Soo Hyun sedang duduk bersama-sama sambil Jin Hyuk membaca buku, dan rasanya pick up line ini memang boleh mencairkan hati mana-mana wanita bila Jin Hyuk Oppa senyum sambil menunjukkan mesej daripada buku yang dibacanya itu kepada Soo Hyun, yang bertulis,

” If the sea’s job is to make waves, mine is to think of you”

  4. Latar tempat – Cuba!

Kalau tengok je cerita ni, mesti korang ramai yang tertanya-tanya, kali ini drama Encounter shoot kat mana kan? Maklumlah, terbawa-bawa habit mak cik bawang kan! Yelah, sekarang pun tengah femes cerita Memory Al-Hambra yang kecoh tengah shoot kat Granda, Spain.

So, sekarang ni korang dah tahu latar tempat bagi scene luar negara dalam cerita Encounter!

     5. Drama Pertama lakonan Song Hye Kyo selepas Descendant Of The Sun

Setelah mendirikan rumah tangga bersama aktor Song Jong Ki, dan berlakon bersama-sama dalam drama bersiri Korea Descendant Of The Sun yang suatu ketika dahulu pernah menjadi kegilaan ramai, Encounter adalah drama pertama Hye Kyo selepas dua tahun menyepi dalam industri lakonan.

Dan, sekali lagi drama lakonannya ini meninggalkan kesan yang cukup mendalam buat penonton dan juga peminat tegar korean series ini.

Good job Hye Kyo!

    6. Rating Paling Tinggi Sepanjang Tayangan

Tahukah korang! Encounter gandingan Park Bo Gum dan Song Hye Kyo ini antara drama yang mencatat rating paling tinggi tayangannya di Korea!

Ini sekaligus memintas rating drama bersiri Mr. Sunshine yang dibintangi oleh Lee Byung Hun.  

Daebak!

Jadi, kepada korang yang tak sempat nak layan cerita Encounter ni kat 8TV  bolehlah tonton kami di www.tonton.com.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 6 Feb 2019
Events Mon, 7 May 2018

Don’t Forget to Meet Your Favourite Malaysian YouTuber The Ming Thing

Mark your calendars because The Ming Thing is going on a campus tour.

Hiburan Wed, 22 Jan 2020

Tersentuh Nampak Akim…Kenapa Kak Lina Pom Pom Menangis?

Bagusnya Akim, sanggup datang walaupun penat!

Hiburan Thu, 15 Nov 2018

’Maafkan Saya Uncle Zaibo, Terima Kasih Atas Segalanya’ -Wardina Saffiyah

Wardina dan Zaibo pernah berganding menerusi sitkom Spanar Jaya pada tahun 1999- 2005.

Hiburan Mon, 14 May 2018

Jadikan Bruno Mars Sebagai Idola, Syamel Ubah Haluan?

Syamel membuat keputusan tersebut selepas mendapat inspirasi dan timbulnya rasa kagum terhadap penyanyi antarabangsa  yang juga merupakan idolanya, Bruno Mars ketika menyaksikan konsert penyanyi itu di Axiata Arena pada 9 Mei lalu

Hiburan Wed, 10 Jul 2019

‘Saya Dah Cuba’-Mawar Masih Sayangkan Fizo Omar?

Bekas isteri Fizo Omar mengaku dia telah mencuba sedaya upaya menyelamatkan bahtera rumah tangga yang dibina sejak enam tahun lalu.

Hiburan Mon, 16 Dec 2019
Hiburan Sun, 26 Jan 2020

Isteri Dakwa PU Abu Curang…Rumah Tangga Bergolak Lagi?

Terdahulu, Hana Azraa memuat naik sekeping foto wanita tidak bertudung di Instagram.

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

‘Beliau Yang Saya Kenal, Sentiasa Jinjing Beg Telekung Ke Mana-Mana,’ -Rizalman

“Jadi, awaslah hati dan tingkah laku kita dari sekarang kerana jika anda melihat isu ini dari sudut keimanan maka anda akan dapat jawapannya, tulis Rizalman…

| Live TV