Featured By: Aqilah Paharuzi May 27, 2022 @ 6:35pm

Isu ‘Hacker’ Akaun FB Tangmo Nida, Lelaki US ‘Bang Jack’ Dedah Sebagai Individu Yang Bertanggungjawab? – “Saya Dapat Kebenaran Dari Ibu..”

Kes kematian pelakon terkenal Thailand, Tangmo Nida sehingga kini masih belum menemui tanda noktah dan kembali menjadi topik hangat setelah akaun Facebook miliknya tiba-tiba aktif baru-baru ini.

Setelah pembakaran mayat mendiang pada 25 Mei, pihak polis Thailand berusaha untuk mencari individu disebalik perkara ini.

Susulan itu, berita Thai melaporkan bahawa seorang lelaki bernama ‘Bang Jack’ adalah pengguna telefon bimbit Tangmo Nida.

Lelaki berkenaan dimaklumkan tinggal di Amerika Syarikat tampil mendedahkan dia memiliki telefon milik mendiang selama hampir seminggu, yang dipercayai telah dihantar kepadanya oleh ibu Tangmo, iaitu Panida Sirayuthyothin.

Menurut Bang Jack. semua siaran yang telah dimuat naik ke akaun FB mendiang baru-baru ini ada mendapat kebenaran daripada ibu Tangmo.

Bang Jack berkata dia telah memadamkan 2,000 hingga 3,000 gambar dan video dari telefon mendiang dan dia telah memulihkan sebahagian daripadanya.

Katanya, Gatick adalah orang terakhir yang menggunakan telefon apabila Tangmo hilang serta-merta.

        

Memetik laporan berita Thairath, Peguam Decha turut mengesahkan ibu mendiang akui menghantar telefon kepada lelaki tersebut.

“Saya fikir ia adalah penghantaran melalui pos. Ibu adalah orang yang mengendalikan dirinya sendiri.

“Ia disahkan daripada ibu Tangmo yang telefon tersebut ada pada tangan Bang Jack. Ibunya menghantar sendiri telefon Tangmo ke Amerika Syarikat tanpa bantuan sesiapa.

“Bang Jack selalu menghubungi Panida sehingga mereka jadi rapat. Bang Jack memberitahu Panida yang terdapat bukti penting dalam telefon tersebut, menyebabkan Panida percaya ia adalah kes pembunuhan. Kos penghantaran adalah sebanyak 2,500 baht,” katanya

   

Difahamkan, niat ibu Tangmo menghantar telefon kepada Bang Jack hanya untuk mendapatkan semula bukti kejadian sama ada kematian Tangmo merupakan satu pembunuhan ataupun tidak.

Namun begitu, gambar-gambar peribadi yang tersebar menyebabkan Panida mengambil keputusan untuk memfailkan saman terhadap Bang Jack.

Bagaimanapun, Pesuruhjaya Polis Siasatan Jenayah Teknologi (Pesuruhjaya. ACT.), Lt. Jen. Kornchai Klaiklueng, berkata ibu Tangmo Nida dan Bang Jack akan dipanggil untuk disoal siasat.

“Mengenai isu ibu menghantar telefon bimbit kepada Bang Jack. Untuk tujuan apa ia dihantar, untuk tujuan apa, Polis Siber telah membuat temu janji untuk bertemu dan memberi keterangan pada 2 Jun,” katanya.

Sumber: Sabay News, Thairath Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 14 Oct 2019
Trending Mon, 15 Jan 2018

非一般便条纸 让你变成生活的艺术家

虽然说创作纸雕艺术品需要极高创意及一双巧手,但日本近日有公司推出一款纸雕模型便条纸(Memo纸),顾客不需刻意组装或做任何劳作,只要慢慢撕下、用光了便条纸,纸雕作品就会现形。

Trending Thu, 3 May 2018

7 Simple Ways Malaysians Can Show Love to Animals Including Strays!

There is a way to ensure cats and dogs no longer become strays.

Trending Fri, 31 Dec 2021

“Saya Terima Segala Kecaman, Tapi..” – Ganti Noraniza Idris Nyanyi Lagu Intan Payung, Amsyar Leee Dikritik Netizen

Teka-teki pengganti penyanyi Noraniza Idris untuk menyampaikan lagu Intan Payung bersama Bunga di persaingan Separuh Akhir Muzik Muzik 36 (SFMM36) akhirnya terjawab. Penyanyi baharu, Amsyar Leee dipilih untuk menggantikan Ratu Pop Tradisional yang kini sedang

Hiburan Mon, 13 Jan 2020

《笑笑力量大》造势活动本周日迎最终场次!

自去年底开跑至今获得民众热烈反应,一连几周的6站活动共吸引了上千民众出席;而本周日将迎来最终场次,再次「回到」武吉加里尔国家体育场。

Featured Fri, 10 Apr 2020

Tidur mengiring posisi selamat mengelakkan kematian bayi dalam kandungan

Tidur mengiring juga bantu ibu hamil lebih lena

Featured Thu, 2 Dec 2021

Pengarah Mr Millennium Akui Sukar Realisasi Babak Era 60-an

Pengarah drama Mr Millennium, Azmi Hata mengakui cabaran semasa sesi penggambaran bagi drama itu sukar kerana mempunyai genre komedi dan penggambaran untuk babak era 60-an. Mengulas cabaran sepanjang sesi penggambaran, Azmi memuji pelakon yang mampu

Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Pelajar Cina Cemerlang SPM Bakal Ke Matrikulasi

Menteri Pendidikan, Maszlee Malik menegaskan bahawa penambahan tawaran khas kepada pelajar kaum Cina itu tidak akan menjejaskan pengambilan pelajar Bumiputera ke program matrikulasi Kementerian Pendidikan.

| Live TV