Featured By: Aqilah Paharuzi May 25, 2022 @ 1:01pm

Isu Tambang e-hailing Naik ‘Menggila’, Menteri Pengangkutan & Grab Malaysia Tampil Beri 2 Penjelasan 

Isu mengenai caj tambang perkhidmatan e-hailing, Grab Malaysia sering menjadi perbualan hangat di serata media sosial di mana harga tambang Grab dipercayai semakin melambung dan membebankan pengguna.

Susulan itu, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong tampil mendedahkan dua sebab mengapa caj tambang Grab naik iaitu penawaran dan permintaan tidak seimbang terhadap perkhidmatan serta kesesakan lalu lintas memuncak menjadi faktor utama menyebabkan lonjakan tambang e-hailing.

“Beberapa syarikat e-hailing juga menunjukkan penurunan bilangan pemandu berdaftar sebanyak 30 peratus, berbanding sebelum COVID-19 melanda Malaysia.

“Kekurangan pemandu e-hailing ini secara tidak langsung menyebabkan masa menunggu kenderaan di beberapa tempat menjadi lebih lama daripada dijangka,” katanya.

Dalam pada masa yang sama, Grab Malaysia turut tampil menjelaskan mengenai faktor yang menyebabkan caj tambang mahal pengangkutan e-hailing tersebut yang dianggap ‘mencekik darah’ pengguna.

Menurutnya dalam satu kenyataan rasmi berkata jumlah pemandu di platform mereka masih kurang 70% daripada keadaan sebelum pandemik.

“Kami perlu terangkan dengan jelas, bahawa kami tidak membuat sebarang perubahan terhadap struktur tambang. Grab menerima pakai model harga dinamik bagi memastikan penumpang mendapat perkhidmatan penghantaran apabila mereka memerlukan, dan pemandu kami diberikan bayaran yang adil bagi tenaga dan masa mereka.

“Apabila jumlah yang menempah perkhidmatan terlalu ramai berbanding jumlah pemandu di sedia ada di kawasan tertentu, caj tambang akan melonjak bagi menggalakkan lebih ramai pemandu ‘menghala’ ke arah lokasi penumpang,” katanya.

Bagaimanapun, Ka Siong berkata beliau tidak akan berdiam diri dan memastikan pihak kerajaan terus memantau industri e-hailing untuk memastikan isu seperti ini tidak berlanjutan.

“Kami akan terus memantau industri e-hailing untuk memastikan keadilan dan mengelakkan beban yang tidak wajar kepada pengguna,” katanya

Sumber: Getaran.my, Free Malaysia Today

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 25 May 2022

“Pernah Terfikir Nak Potong Perut” – Janna Nick Terasa Hati Dipanggil Gemuk

Janna Nick sedih dikutuk gemuk, mahu buktikan dia boleh kuruskan badan.

Hiburan Wed, 2 May 2018

Kenapa Agaknya Janna Nick Pilih Lelaki Sederhana?

Menurut Janna, sekiranya hatinya terbuka untuk mendirikan rumah tangga, dia lebih selesa mencari lelaki yang sederhana kerana wang bukanlah penentu kebahagian seseorang

Hiburan Fri, 14 Sep 2018
Hiburan Mon, 11 Jun 2018

Zizan Bakal Pindah Ke Indonesia?

Raffi Ahmad nampak kemampuan saya dan masa depan dalam industri perfileman di sana. Cayalah Zizan!

Featured Sun, 6 Feb 2022
Hiburan Fri, 10 Aug 2018

Penyanyi Despacito Dirompak Lelaki Mirip Wajahnya?

Lebih pelik, lelaki yang menyamar sebagai pelantun Despacito itu menghubungi kakitangan hotel di Valencia untuk membuka ‘bilik selamatnya’.

Events Sun, 9 Feb 2020

Karpet Merah #AJL34 Lebih Bergaya Dan Stylo!

hangatkan malam AJL34 guys!

Featured Thu, 12 May 2022

“I Like My Hijab & I Like Dancing…” – Gadis Ini Cetus Kontroversi Dalam Temubual Berita Antarabangsa

Sabrina tak kisah dikecam kerana dia rasa buat perkara yang betul dan yakin dengan diri sendiri…

LIFESTYLE Tue, 3 Apr 2018

Sebak! Susut 30 Kilogram Akibat Hiper Tiroid

Dengan nada yang kurang jelas dan tersekat-sekat, keadaan fizikal Nurliyana turut berubah apabila tulang rahangnya kini membesar sehingga menyebabkan mulut terkeluar dan turut menjejaskan penglihatannya.

| Live TV