Featured By: Atiqah Johari September 9, 2022 @ 6:59pm

Izwan Azir Saleh Kesal Warganet ‘Miskin Simpati’ Terhadap Kemangkatan Ratu Elizabeth II

Penyampai radio, Izwan Azir Saleh memuat naik sebuah hantaran di akaun Instagramnya meluahkan rasa kesal dengan sikap segelintir wargamaya yang didakwa tidak menghormati kemangkatan Ratu Elizabeth II.

Menerusi hantarannya, Izwan menyifatkan komen yang ditinggalkan oleh segelintir wargamaya sebagai miskin simpati dan tidak habis belajar Sejarah.

Ujarnya lagi, rakyat Malaysia masih tidak dapat hidup bebas jika Ratu Elizabeth menolak untuk memperoleh kemerdekaan ketika Tunku Abdul Rahman ke London dahulu.

“Komen-komen begitu bukan sahaja menunjukkan kita miskin rasa simpati tapi tak habis belajar Sejarah.

“Bayangkan jika pemergian Tunku Abdul Rahman ke London dahulu untuk mendapatkan kemerdekaan, ditolak Ratu Elizabeth, agak-agaknya kita boleh hidup bebas ke hari ni?,” tulis Izwan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izwan Azir Saleh (@izwanazirsaleh)

Bukan itu sahaja, Izwan turut meminta wargamaya untuk mengenang jasa kepada baginda kerana telah mengurniakan kemerdekaan kepada Malaysia.

“Daripada kaitkan harga barang dengan kemangkatan baginda, kenanglah jasa baginda mengurniakan kemerdekaan untuk negara kita.

“Boleh saja jika Baginda menolak untuk mengurniakan kemerdekaan tapi kerana baginda merasakan Malaya sudah boleh mengurus negaranya sendiri, baginda sanggup melepaskan satu daripada tanah jajahannya,” ujarnya lagi.

Menerusi hantaran tersebut, memperlihatkan penyampai radio tersebut memeluk sebuah buku yang mempunyai wajah Ratu Elizabeth.

Dalam pada itu, ada segelintir pengguna Twitter memberi reaksi kurang senang dengan hantaran Izwan dan menganggapnya seperti mengagung-agungkan pemerintahan Ratu Elizabeth II.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 15 Oct 2018

Here’s the Full List of Speakers for ZafigoX 2018

The women empowerment event will be filled with inspiring talks!

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Kantoi! Universiti Malaya Nafi Boy Iman Calon PHD

Ini kerana dalam carian sistem kami, tiada calon di bawah nama itu bagi jurusan Doktor Falsafah Pentadbiran Perniagaan di universiti kami!

Trending Thu, 1 Nov 2018

Hilang Pelanggan Dan Rakan Jurusolek Gara-Gara Bulu Mata Palsu!

Nina enggan melakukan sesuatu yang bertentangan agama.

Hiburan Fri, 2 Mar 2018

Sambut Hari Lahir, Kenapa Zain Tak Ikut Isteri Ke London?

Sambutan hari lahir Che Ta akan dibuat di sana. Tentu meriah kan? Bakal menyambut ulang tahun kelahiran ke 45, keberangkatan mereka kali ini agak berbeza.

Featured Fri, 10 Jun 2022

Didakwa Sengaja Ingin Populariti & Ambil Kesempatan, ‘Kembar’ Arwah Siti Sarah Tampil Beri Penjelasan

Dia tak minta pun nak wajah mirip dengan Allahyarham Siti Sarah.. Semua ni kan kuasa Allah SWT. Yang mengecam pun lahaiii 😌🤔

Hiburan Thu, 21 Mar 2019

Isteri Baim Wong Hamil Anak Pertama?

Doakan ya semoga impian untuk melihat Bapau (gabungan Baim dan Paula) junior terlaksana.

Trending Fri, 5 Jun 2020

Tambahan RM50 Juta Untuk Skim PEKA B40

Berita baik buat golongan B40

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Gedung buku, destinasi ilmu yang menarik untuk diteroka

Bawa ahli keluarga ‘bercuti’ dalam lautan ilmu

Hiburan Sat, 10 Feb 2018

5 RANCANGAN HOT UNTUK DI TONTON SEPANJANG MINGGU INI!

Kalau korang peminat drama melayu, korea, mahupun drama dari negara luar tetapi asyik terlepas menonton drama kesukaan korang, ini antara 5 sebab kenapa semua patut layan drama kegemaran masing-masing di tonton!

| Live TV