Hiburan By: SGMS Faida March 14, 2019 @ 4:31pm

‘Jangan Suka Besarkan Hal Remeh’- Wawa Zainal Kongsi Tips Kahwin Di Usia Muda

Tujuh tahun bergelar isteri, pelakon Wawa Zainal mengakui berdepan dengan cabaran menggalas tanggungjawab di fasa awal perkahwinan.

Kata pelakon berusia 27 tahun ini, dia bersyukur dipertemukan jodoh dengan seorang lelaki yang amat penyabar.

“ Saya berkahwin pada usia 20 tahun. Biasalah, wanita muda ini jiwanya suka memberontak. Satu hal yang saya belajar, sebagai isteri kita jangan suka besarkan hal yang remeh.

“ Saya mengaku dahulu seorang yang suka besarkan hal yang kecil. Boleh gaduhlah dibuatnya. Mujur suami banyak bersabar dan saya berubah seiring umur,” kata Wawa ketika ditemui di majlis pelancaran kempen pemeriksaan kesihatan gusi 1 juta Gumbatte 2019, hari ini.

Ibu kepada dua anak ini turut menasihatkan wanita terutama yang berkahwin pada usia muda agar sentiasa berfikir secara matang dalam menyelesaikan masalah.

“ Sebenarnya apabila keadaan keluarga kita bahagia dan sentiasa menjaga hati pasangan masing-masing, rezeki kita akan lebih mencurah. Jangan sesekali suka mencari masalah kerana ia boleh menyekat rezeki,” katanya.

Dalam masa sama, suaminya Aeril Zafril turut sependapat dengan isterinya bahawa toleransi adalah kunci kejayaan dalam sesebuah perkahwinan.

“ Salah satu tips yang boleh saya kongsi, jangan sesekali merahsiakan password telefon bimbit daripada pasangan. Itu akan membuatkan pasangan curiga seterusnya boleh mencetuskan pergaduhan.

“ Dalam masa sama, jangan bawa masalah rumah tangga ke media sosial kerana impaknya lebih buruk. Segala masalah boleh dibawa berbincang bersama,” katanya.

Aeril dan Wawa berkahwin pada 2013 dan dikurniakan dua anak, Ahmad Fakhruddin Attar, 6, dan Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 4.

Wartawan: SGMS Fas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 25 Oct 2019

Menyeramkan! Rasai Pengalaman Bersama TRAIN TO BUSAN Hanya Di Genting Highlands!

Ingat ya, sekali dah masuk memang tak boleh patah balik guys!

Hiburan Sat, 17 Aug 2019

5566首次踏足马来西亚!经典神曲1228强势登入吉隆坡

5566首次踏足马来西亚「SINCE 5566」东南亚巡回再加场,12月28日经典神曲将席卷亚通体育馆,一段爱与我们的故事唤醒粉丝难忘回忆。

Hiburan Fri, 3 Jan 2020
Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Saya Betul-Betul Minta Maaf…

Episod berkenaan, yang ditayangkan pada 1 Jun lalu, mencetuskan kemarahan di India dengan ramai peminat menggunakan media sosial untuk memalukan pelakon berkenaan dan menggelar beliau ‘pengkhianat’.

Hiburan Tue, 27 Aug 2019

Nelissa Nezam langgar pantang?

Tapi kalau macam ni punya ‘hot’ lah, terus berkobar-kobar rasa nak ke gim. 

Events Tue, 26 Nov 2019

Penerbit Akui Berdepan Pelbagai Cabaran Terbitkan Sara Sajeeda

Banyak sangat masalah tapi tengoklah result dia kan? Tahniah kepada semua!

Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Betty Stylo Walaupun Dalam Pantang

Comel je kan mommy Betty ni!

Featured Mon, 12 Jul 2021

Bayaran Tambahan PEMERKASA+ RM500 Dikreditkan Hari Ini

Menerusi Pakej PEMERKASA+, sebanyak  sejuta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mikro hari ini mendapat jumlah bantuan bayaran Geran Khas Prihatin 3.0 (GKP 3.0) . Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, jumlah itu melibatkan tambahan […]

Hiburan Fri, 10 May 2019

| Live TV