Hiburan By: SGMS Faida March 14, 2019 @ 4:31pm

‘Jangan Suka Besarkan Hal Remeh’- Wawa Zainal Kongsi Tips Kahwin Di Usia Muda

Tujuh tahun bergelar isteri, pelakon Wawa Zainal mengakui berdepan dengan cabaran menggalas tanggungjawab di fasa awal perkahwinan.

Kata pelakon berusia 27 tahun ini, dia bersyukur dipertemukan jodoh dengan seorang lelaki yang amat penyabar.

“ Saya berkahwin pada usia 20 tahun. Biasalah, wanita muda ini jiwanya suka memberontak. Satu hal yang saya belajar, sebagai isteri kita jangan suka besarkan hal yang remeh.

“ Saya mengaku dahulu seorang yang suka besarkan hal yang kecil. Boleh gaduhlah dibuatnya. Mujur suami banyak bersabar dan saya berubah seiring umur,” kata Wawa ketika ditemui di majlis pelancaran kempen pemeriksaan kesihatan gusi 1 juta Gumbatte 2019, hari ini.

Ibu kepada dua anak ini turut menasihatkan wanita terutama yang berkahwin pada usia muda agar sentiasa berfikir secara matang dalam menyelesaikan masalah.

“ Sebenarnya apabila keadaan keluarga kita bahagia dan sentiasa menjaga hati pasangan masing-masing, rezeki kita akan lebih mencurah. Jangan sesekali suka mencari masalah kerana ia boleh menyekat rezeki,” katanya.

Dalam masa sama, suaminya Aeril Zafril turut sependapat dengan isterinya bahawa toleransi adalah kunci kejayaan dalam sesebuah perkahwinan.

“ Salah satu tips yang boleh saya kongsi, jangan sesekali merahsiakan password telefon bimbit daripada pasangan. Itu akan membuatkan pasangan curiga seterusnya boleh mencetuskan pergaduhan.

“ Dalam masa sama, jangan bawa masalah rumah tangga ke media sosial kerana impaknya lebih buruk. Segala masalah boleh dibawa berbincang bersama,” katanya.

Aeril dan Wawa berkahwin pada 2013 dan dikurniakan dua anak, Ahmad Fakhruddin Attar, 6, dan Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 4.

Wartawan: SGMS Fas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Turban Dan Seluar Pendek, Giliran Daphne Iking Dikecam

Daphine tampil menyuarakan pendapat mengenai fesyen turban menerusi Instagram Stories…

Contest Wed, 27 Nov 2019

5 Fakta Menarik Kenapa Korang Patut Join Misi Ejen Ali Rush!

Jom sihat bersama Ejen Ali – Misi Ejen Rush

Hiburan Mon, 6 Jan 2020

“I Should Get Married To Mark”, EXO’s Kai Confesses His Love For NCT’s Mark

It’s not that serious people! He’s just showing his support for his junior!

Events Mon, 20 Apr 2020
Hiburan Mon, 12 Aug 2019
Hiburan Fri, 15 Mar 2019

Bakal Tunai Umrah, Zamani Mahu Taja Pelajar Tahfiz

Semoga dipermudahkan urusan Zamani di sana, Insya Allah…

Hiburan Mon, 6 Jan 2020
Hiburan Thu, 14 Mar 2019

Bapa Atikah Suhaimie Beri Sebab Punca Anaknya Tak Jadi Kahwin

Netizen diharap menghormati keputusan kedua belah pihak

Hiburan Wed, 13 Nov 2019

Konsert The Legend 40 Tahun Rosli Mohalim Bakal Mengubat Rindu Peminat Sweet Charity

Peminat muzik rock tanahair jangan lupa saksikan konsert tribute Rosli Mohalim ni ok?

Hiburan Tue, 11 Sep 2018

Pengunjung Kelab Malam Kecewa Dengan Sikap Dua Selebriti Ini?

I used to respect them since dorang dah pakai tudung. I heard a lot of gossips about them. Ni bila dah tengok depan mata & cari pasal dengan kitaorang, I lose respect, sumpah hilang respect. They’re so cheap.

| Live TV