Hiburan By: Padin August 20, 2021 @ 7:11pm

“Kalau Dah Bantu Secara Peribadi, Tak Payah Share, Cukup Sekadar….” – Ajak

Pelawak dan penyampai radio, Ajak Shiro berpendapat bantuan secara peribadi yang dihulurkan kepada mereka yang tidak berkemampuan tidak perlu dihebahkan.

Mengulas mengenai peranan selebriti untuk membantu golongan yang dilanda kesusahan tatkala pandemik ini, Ajak lebih senang jika pertolongan yang bersifat peribadi diberikan secara senyap.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajak Shiro (@ajakshiro)

“Pada saya, kalau dah bantu tu, tak payahlah dikongsikan. Cukup sekadar hanya kita dan Allah sahaja yang tahu. Kadang-kadang kita kena ingat perasaan orang yang kita bantu tu juga.

“Saya tak rujuk kepada sesiapa, tetapi kadangkala memang ada terbit rasa nak buat perkara itu sebagai satu kandungan di laman sosial. Tapi, bagaimanakah perasaan orang yang dibantu itu nanti?

“Saya faham dengan situasi bantuan yang perlu ditunjukkan sebagai bukti kepada orang ramai jika ia melibatkan organisasi besar. Tetapi, jika secara peribadi orang mesej kita untuk memohon bantuan, janganlah dikongsikan.

“Nak bantu, kita bantu. Kalau tak nak, kita diam sahaja. Jika tak dapat bantu dari segi wang ringgit, kata-kata nasihat dan sokongan moral juga memberikan suntikan positif. Mungkin ini pandangan saya sahaja, ada juga boleh tak setuju dengan saya,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajak Shiro (@ajakshiro)

Dalam pada itu, Ajak turut memberikan idea untuk membantu ramai orang menerusi Tabung Pendengar Suria.

“Idea untuk tubuhkan tabung ini datang tatkala wabak melanda. Saya dapat banyak mesej meminta bantuan tapi saya tak boleh bantu semua. Saya usulkan perkara ini kepada majikan dan mereka bersetuju.

“Pihak pengurusan radio Suria dan rakan penyampai lain seperti Fizi Ali, Suraya Borhan, Tyzo dan Rara bersetuju dengan perkara ini maka terlahirlah Tabung Pendengar Suria menerusi segmen Team Pagi Suria bermula pada 16 Ogos lalu,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ajak Shiro (@ajakshiro)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 3 Feb 2020

Benarkah! Tidur 2 Jam Dapat Menghasilkan Vaksin?

Harapnya nanti dapatlah halang penyakit berjangkit ni kan?

Trending Wed, 24 Jun 2020
Hiburan Thu, 24 Jan 2019

Zee Avi Kembali Menetap Di KL

Alhamdulillah, someone is back for good!

Hiburan Wed, 27 Dec 2017

CANTIKNYA ANAK GADIS AZMIL MUSTAPHA

Sebagai seorang ayah dia tidak menghalang minat anak-anaknya jika kecenderungan mereka lebih ke arah bidang seni

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

Kaka Azraff Akui Tertekan

Penyanyi dan pelakon, Kaka Azraff akui tertekan apabila melihat teman-teman rapatnya sudah mendirikan rumah tangga………

Hiburan Sun, 13 Jan 2019

Konsert Sabyan Gambus Pukau 4,000 Penonton

Rugi siapa yang tak pergi tau!

Hiburan Thu, 3 Jan 2019

46 Hari Di Set Pujaan Hati Kanda, Ayden Mikael Tak Pernah Menangis?

Kata ibunya, Puan Anna Abdullah, punyalah susah untuk buat Mika menangis sampai mereka terpaksa buat sesuatu…

Hiburan Fri, 3 Jan 2020

Aeril Zafrel’s Innocent Picture Of Son’s First Day Of School Become A Subject Of Cyber Bully

Sometimes these people on the Internet are too free that they have the time to attack on innocent people.

| Live TV