Hiburan By: Khairil Khusyairi October 28, 2022 @ 6:45pm

“Kalau You Like, You Like” – Alyph Jelaskan Lagu Swipe Bukan Sekadar Tentang ‘Dating Apps’ Tetapi…

Penyanyi rap, Alyph kini hadir dengan single baharu yang berjudul Swipe dengan menampilkan usahawan sensasi, Datuk Seri Vida.

Alyph atau nama sebenarnya Alif Abdullah menceritakan bagaimana idea Swipe itu datang dengan membawakan usahawan sensasi itu.

“Saya ambil masa 2 hingga ke 3 tahun untuk mencari diri dengan sound saya. Sebelum ni saya banyak hasilkan lagu untuk banyak artis jadi saya pun mula rasa kekok bila produce untuk diri saya, saya tak biasa.

“Lagu ni sebenarnya pendek, cuma 2 minit sahaja dan saya mahu feature orang lain tapi saya tak mahu feature dahulu, apa yang saya buat saya pergi ke YouTube dan cari filem, dokumentari dan suara orang yang mempunyai skrip yang menarik.

“Jadi saya ambil dan masukkan dalam lagu, ada banyak suara dan akhirnya ada sebuah klip rakaman yang memaparkan Datuk Seri Vida sedang ketawa dan kebetulannya suara dia yang paling sesuai.

“Bila label rakaman dengar dan mereka cakap boleh panggil DSV untuk tengok hasil sama ada dia setuju atau tak, dan sekurangnya dia boleh bercakap sesuatu dalam sebahagian lagu tersebut.

“Alhamdulillah, dia sudi dan kami mulakan rakaman,” ujar Alyph ketika ditemui XTRA pada sidang media pelancaran lagu Swipe di Dadi Cinema, Kuala Lumpur pada Rabu.

Swipe mungkin didengari seperti sebuah lagu tentang aplikasi mencari pasangan, tetapi bagi Alyph ia adalah bagaimana untuk seseorang yakin dengan diri sendiri tanpa ragu.

“Secara jujurnya, idea datang ketika saya bermandi, jadi selalunya ketika mandi saya akan banyak idea, fikir kehidupan seharian.

“Saya tertarik dengan ayat ‘If I like I don’t care if its hype, not hype, if you don’t like it, just swipe’.

“Selepas beberapa hari, saya di dalam studio, saya teringat balik demo tersebut dan saya buat rentak dalam beberapa kali dan saya dapat tempo yang betul. Satu hari sahaja dah siap.

“Ia bukanlah kepentingan aplikasi mencari pasangan tetapi ia adalah keyakinan dalam diri kita sendiri. Kalau ‘you like, you like’. Tak kisah orang cakap apa,” jelasnya.

Disoal adakah dengan menampilkan Vida dalam karya ini ibarat ‘melacurkan’ muzik hip-hop, Alyph memberitahu dia hanya mahu sentimen tersebut dihapuskan.

“Bila saya berkolaborasi dengannya apa yang saya mahu lakukan ialah untuk hapuskan sentimen tersebut.

“Saya nak tunjuk media sosial adalah apa yang kita lihat. Semuanya tentang citarasa, jika citarasa itu menarik, Insya-Allah hasilnya akan menarik.

“Sebab terlalu ramai orang cuba buat benda viral, keutaman mereka adalah untuk tular semata-mata.

“Saya boleh sahaja nak buat kontroversi tanpa melibatkan Vida tapi saya pilih untuk tidak buat begitu. Itu bukan sebab mengapa beliau ada dalam lagu ini. It can be done tastefully.

“Dengan kolaborasi ini, saya nak hancurkan sentimen itu selamanya,” katanya.

Berbicara mengenai perancangan akan datang, Alyph bertekad untuk sentiasa menghasilkan muzik buat karier solonya malah album terbaharunya juga akan menjengah halwa telinga peminat tidak lama lagi.

“Saya boleh buat perjanjian yang saya tak akan makan banyak masa untuk release banyak muzik sebab sebelum ini saya mengambil masa yang agak lama untuk mencari diri saya.

“Terutamanya sekarang kita berada dalam dunia streaming, kita hasilkan banyak content setiap hari dan Alhamdulillah ini masa saya untuk hasilkan perjalanan solo saya dalam dunia seni berbanding dahulu.

“Sekarang ini saya mahu keluarkan lagu dan sedang bekerja untuk keluarkan album, akan siap tak lama lagi,” tuturnya teruja.

Swipe kini boleh didengari di semua platform digital muzik manakala muzik video rasmi pula akan dilancarkan pada 28 Oktober 2022 jam 9 malam di YouTube.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 29 Jun 2021

Kempen Kibar #BenderaPutih, Isyarat Anda Perlukan Bantuan – “Kita Tolong Mana Yang Termampu”

Kempen kibar #benderaputih ni inisiatif yang not bad jugak kan? Syabas!

Hiburan Mon, 3 Jun 2019

ntv7, 八度空间及One FM新闻录影棚开放参观 [报名表格]

配合ntv7及八度空间《校园主播培训营》的活动开跑,电视台也安排了ntv7、八度空间及One FM 新闻录影棚开放参观活动,赶快报名参与!

Trending Wed, 4 Dec 2019

#ApologizeToSeungri Trends When BIGBANG Seungri Is Found Innocent

So, is it true that the said K-pop idol is actually innocent? So, he’s been falsely accused all this while?

Trending Tue, 30 Jan 2018

180公分最萌身高差!最高男与最矮女「世纪同框」

全球最高男性和最矮的女性在埃及金字塔前见面了!金氏世界纪录「最高男性」的保持者苏丹.科塞(Sultan Kosen)和全球最娇小女性的乔蒂.阿姆奇(Jyoti Amge)日前在埃及观光局邀请下,一同现身在吉萨大金字塔(Giza pyramids)前,两人身高差距达180多公分,让整个画面既震撼又有趣,堪称是最「萌」身高差。

Hiburan Mon, 30 Sep 2019
Trending Fri, 7 Aug 2020
Hiburan Thu, 2 May 2019

3.6 Juta Saksikan Pengakhiran Kejahatan Hamadi Dan Penipuan Juita

Seperti sudah dapat dijangka, akan adakah Nur 3 selepas ini? Tunggu!

Trending Mon, 23 Dec 2019
Trending Fri, 25 Oct 2019

| Live TV