Acara By: Aqilah Paharuzi February 13, 2023 @ 8:19pm

Kemenangan Shiha Zikir Bagi Kategori Persembahan Terbaik Dipertikai, Ini Respons Ketua Juri – “Kami Lihat Dari Segi…”

Kategori Persembahan Terbaik anugerah berprestij Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-37 hangat menjadi perbualan ramai yang seakan tidak berpuas hati terhadap keputusan tersebut.

Bertemakan dimensi dan menggunakan gimik neon, laser, dan glow in the dark, Shiha berjaya merangkul trofi Persembahan Terbaik AJL-37 menerusi lagu Irama.

Berdasarkan pemerhatian XTRA, ramai yang meluahkan rasa kecewa atas penganugerahan tersebut, malah rata-rata mereka berkata penyanyi Naim Daniel selayaknya memenangi kategori tersebut atas keberaniannya membawa lagu Mainan dalam keadan terbalik.

Susulan itu, ketua juri, Datuk Mokhzani memberi penjelasan bahawa penilaian juri melihat secara aspek keseluruhan seni persembahan kesemua finalis AJL 37.

“Kami tidak menafikan persembahan Mainan nyanyian Naim, bijaksana dan begitu juga persembahan Satu Malam Di Temasek.

“Tapi kita lihat dari segi keseluruhan iaitu dari segi corak persembahan, barisan juri sebulat suara mengangkat Shiha sebagai juara dalam persembahan.

“Sebenarnya Persembahan Terbaik juga menjuruskan ke arah vokal, dan apabila kita menyanyi dalam keadaan terbalik, memang agak sukar untuk kita kawal vokal tapi saya tidak menafikan persembahan Naim menarik. Namun markah keseluruhan persembahan berpihak pada Shiha,” jelasnya.

Dalam masa sama, Mokhzani turut berkata barisan juri telah diberi tanggjungjawb untuk mendengar dan mengamati lagu-lagu finalis AJL-37 seminggu sebelah acara, dan hanya hadir pada malam kemuncak AJL untuk memberi pemarkahan.

“Apa yang dalam album, tidak sama dengan apa yang dipersembahkan malam ini kerana kalau mahu diikutkan semua orang boleh menyanyi dalam album. Jadi kami diberikan lagu lebih awal untuk mendengar dan mendalami tapi kami diberikan lagu awal bukan untuk membuat keputusan dan memberi markah.

“Seperti saya, saya tulis catatan dalam bentuk nota, malahan saya sudah hafal semua lagu. Jadi kami tidak memberi permarkahan awal, semua permarkahan hanya berlaku pada malam ini,” ujarnya.

Artikel Berkaitan: AJL 37: “Berhabis Lebih RM100,000 Tapi Saya Puas” – Netizen Komen Naim Daniel Lebih Layak Menang Persembahan Terbaik, Ini Respons Shiha Zikir

Keputusan penilaian 12 buah lagu finalis AJL 37 dilakukan oleh barisan juri profesional yang diketuai oleh Datuk Mokhzani Ismail.

Barisan juri yang mengadili malam berprestij itu adalah Datuk Acis, LY, Altimet, Noryn Aziz, Jari, Ad Samad, Azlan Abu Hassan, Khir Rahman dan Damian.

AJL 37 didimensikan oleh Alha Alfa Cosmetics sebagai penaja utama bagi menghangatkan acara yang memartabatkan lagu terbaik, tahun ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 12 Apr 2022

MDA Batal Kelulusan 2 Jenama Kit Ujian Kendiri Serta Merta

Pembatalan kelulusan kit ujian kendiri

Trending Sat, 18 Jan 2020

Kurung 4 Kanak-Kanak Dalam Sangkar Kayu

Pihak berkuasa berjaya menahan 3 suspek yang didakwa melakukan kesalahan mengurung 4 orang kanak-kanak dibawah umur didalam sangar kayu dalam sebuah rumah di Alabama. Ketiga-tiga mereka telah ditangkap atas kesalahan penyalahgunaan kanak-kanak selepas pihak berkuasa

Trending Thu, 6 May 2021
Hiburan Wed, 21 Aug 2019

Neelofa Terkena Jangkitan Influenza A?

Semoga cepat sembuh Lofa!

Hiburan Wed, 17 Jul 2019
LIFESTYLE Wed, 14 Feb 2018

INI MUNGKIN IDEA VALENTINE UNTUK SI DIA

Kami kongsikan serba sedikit idea untuk kamu berikan pada yang tersayang. Pastinya si dia tersenyum lebar sepanjang hari…

Trending Thu, 12 Apr 2018

Nak Tau Bagaimana Rupa Pemilik Suara Seksi Dalam Iklan Yusuf Taiyoob? Tengok Video Ini

Suara lelaki dan perempuan dalam iklan itu menggoda sungguh, padahal ianya untuk iklan kurma!

Hiburan Mon, 2 Apr 2018

导演2周前松口《歌手》惊传下季停播!

中国综艺节目《歌手》第6季自开播以来便话题不断,不过近来传出下一季恐停播「不玩了」或是将转变节目型态;而该节目导演洪涛早在两个礼拜前,就疑似曾以文字做出暗示。

Hiburan Sat, 30 Dec 2017

Nora Danish Sukar Melahirkan Anak Secara Normal?

Bayi ini besar berbanding anak pertama dulu jadi …

| Live TV