Hiburan By: Del14 November 20, 2019 @ 1:51pm

Kerana Minat, Mia Sara Ingin Mencuba Nasib Sebagai Penyanyi Pula!

Baru berusia 14 tahun, tetapi Mia Sara atau nama penuhnya Mia Sara Nasuha binti Muhammad Ridhuan ini telah pun menempa nama sebagai salah seorang pelakon kanak-kanak yang popular di Malaysia dan telah menceburi bidang lakonan seawal umur 7 tahun lagi.

Di antara filem yang dilakonkan oleh Mia adalah seperti Nur Kasih The Movie dan Papa I Love You, manakala drama-drama yang telah melonjak namanya di dalam industri seni lakonan adalah seperti drama Strawberi Karipap, Adamaya dan Tiramisu. 

Namun sejak akhir-akhir ini wajah Mia jarang menghiasi kaca televisyen.  Mia ketika ditemui Xtra sewaktu sidang media pelancaran program kanak-kanak musim cuti sekolah saluran Astro beberapa hari lepas mengatakan dia kini sibuk menumpukan perhatian kepada pelajarannya. 

“Mia sekarang kurang aktif sebab Mia mahu fokus dalam pembelajaran. Haritu Mia fokus untuk peperiksaan UPSR, tahun depan Mia dah tingkatan tiga jadi ada PT3 pula.

“Memandangkan peperiksaan besar dekat-dekat, Mia tak berani nak terima tawaran kalau penggambarannya memakan masa yang lama sebab nanti Mia sukar untuk bahagikan masa. 

“Buat masa ni Mia lebih fokus kepada perniagaan gincu bibir dan mencari ‘content’ untuk saluran YouTube Mia sendiri,” ujar Mia kepada Xtra. 

Mia juga menyuarakan hasrat untuk mencuba nasib dalam bidang nyanyian pula kerana menurutnya dia lebih cenderung terhadap nyanyian daripada lakonan dan menyukai genre ballad dan R&B. 

“Mia memang nak menceburi bidang nyanyian pula lepas ni sebab dari dulu Mia memang minat cuma tak kesampaian kerana lebih menerima tawaran lakonan. 

“Walau bagaimanapun, Mia bukanlah nak keluarkan album atau ‘single’ buat masa terdekat ni sebab Mia masih lagi belajar. Mia sekarang tengah mengasah bakat dengan memasuki kelas vokal.

“Mia hanya tau bermain ukelele dan itupun Mia belajar sendiri tanpa bimbingan sesiapa. InsyaAllah Mia akan belajar bermain instrumen lain seperti piano dan gitar, kerana itu yang paling asas. Apa-apapun Mia akan kejar cita-cita Mia dalam bidang nyanyian cuma ‘not anytime soon’.” kata Mia mengakhiri perbualan. 

Oleh: Fas

Kredit Foto: Fas & Instagram @therealmiasara

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 29 Aug 2019
Events Fri, 7 Dec 2018
Hiburan Wed, 16 Oct 2019

一起与TikTok舞起来!争取成为「dimsum Thai Pop 2019」开场嘉宾

配合11月10日举行的「dimsum Thai Pop 2019」dimsum将于TikTok联手,打造主题标签舞蹈挑战 #dimsumThaiPop2019。

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

Super Junior Hopes For Reunion with All 13 Members

Leader Leeteuk wishes for this to happen ASAP.

Hiburan Tue, 19 Dec 2017

ZARINA ANJOULIE ‘SOUND’ DIRA ABU ZAHAR

“So dira is this what u do pergi turun padang aib kan another female thats digusting n a digrace to puteri umno punya society.  “Maybe Fathia did say something but tak payah lah nk aibkan […]

Trending Hari Ini Wed, 10 Jun 2020
Fab Foodies! Wed, 13 Mar 2019

Check Out the Latest Rooftop Bar & Lounge in with a Breathtaking View of Kuala Lumpur

It’s the newest place to check out for a lovely evening with a breathtaking view of the city.

Hiburan Wed, 25 Sep 2019

中文AIM报名创新高!黄明志与郭修彧个人报名量最高

《2020 AIM 中文音乐颁奖典礼》报名已截止,经过整理与统计,该届报名再创新高,其中个人报名量最高的是郭修彧以及黄明志!

Hiburan Mon, 17 Jun 2019

Nabila Huda Bengang Disindir Ibu Tiri?

Nabila turut mendakwa wanita tersebut adalah punca dia berjauhan dengan bapanya selama ini.

| Live TV