Featured By: Aqilah Paharuzi May 13, 2022 @ 4:00pm

“Kita Ada Banyak Air, Cuma Tak Ada Tempat Nak Simpan” – Kenyataan Timbalan Menteri Besar Kelantan Undang Tohmahan Netizen

Heboh di ruangan media sosial Twitter mengenai satu kenyataan Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, berhubung isu bekalan air bersih di negeri Kelantan.

Difahamkan, sumber air bawah tanah dan atas permukaan bumi terlalu banyak hingga melebihi keperluan sedia ada.

Susulan itu, Mohd Amar memberitahu tiada tempat simpanan air yang sesuai menyebabkan sumber air semula jadi di tidak dapat digunakan.

“Kita di Kelantan, air ini melebihi keperluan. Dalam tanah, dalam sungai, air hujan semua tu melebihi, cuma kita tak boleh nak simpan , tak ada tempat nak simpan,” luahnya yang menerima kecaman teruk oleh netizen dek kerana pendapatnya ini.

Tinjauan di media sosial mendapati, ramai netizen dipercayai penduduk di Kelantan yang berang dengan kenyataan tersebut dan menganggap ianya sebagai satu ‘jenaka’ serta tidak masuk dek akal fikiran.

Bagaimanapun, Mohd Amar menjelaskan bahawa punca tidak mempunyai air bersih daripada sumber air semula jadi adalah kerana tidak cukup loji.

“Air bawah tanah kita banyak, lebih daripada keperluan, tapi tak cukup loji.

“Bila buat loji paip pula pecah, jadi kita guna air bawah tanah lebih senang daripada guna air sungai. Masalah air sungai ni berkeladak.

“Bukan air kotor, tapi air bersih dan selamat untuk diminum. Bila masuk klorin, dia bertindak balas menyebabkannya menjadi keruh, ini yang terpaksa kita hadapi.

‘”Kalau kita buat tab (kolam takungan), kita boleh simpan air dan dari kolam atau tab dan kita boleh salur ke kawasan yang perlu,” katanya.

Ekoran itu, menurutnya cadangan projek pembinaan kolam takungan terbesar di Kelantan telah diluluskan oleh Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA). ‘

Katanya, anggaran untuk membina kolam takungan tersebut berjumlah RM7 billion, iaitu melibatkan pembinaan loji rawatan air (LRA) baharu, kolam takungan serta penukaran paip lama kepada baharu.

“Sekarang ni tahun 2022, keperluan kewangan semakin meningkat sebab isu air kita tengok ialah pertambahan penduduk,” kata Mohd Amar.

Sumber: Awani, Twitter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 24 Nov 2018

#SFMM33: Perlahankan Aktiviti Seni Sekejap, Ben Ladin Mahu Fokus SPM

Lepas SPM boleh kembali all out, Good Luck Ben Ladin!

Hiburan Sat, 14 Sep 2019

Rumah Tangga Lufya, Suami Goyah?

Kita doakan yang terbaik untuk Lufya & suami…

Featured Tue, 28 Sep 2021

Kerajaan Tangguh Gelembung Pelancongan Ke Pulau Tioman Dan Genting Highlands

Kerajaan menangguhkan gelembung pelancongan domestik di Pulau Tioman dan Genting Highlands yang dilaporkan dibuka pada 1 Oktober ke satu tarikh akan dimaklumkan kelak. Menurut Pengurus Besar Tourism Pahang, Kamaruddin Ibrahim, ia susulan kenyataan Perdana Menteri, […]

Trending Mon, 7 Oct 2019
LIFESTYLE Wed, 10 Jan 2018

DISCOVER THE BEST OF SOUTHEAST ASIA WITH GOASEAN!

The perfect travel, lifestyle and food channel for all ages is here – GOASEAN! The one stop channel that will bring convenience and help for travelers before they depart, so let’s check out the top 5 reasons on why we should watch GOASEAN!

Hiburan Sat, 25 Jan 2020
Trending Hari Ini Mon, 6 Apr 2020
Trending Wed, 7 Apr 2021

| Live TV