Hiburan By: Padin March 15, 2022 @ 7:50pm

Kucaimars Berkolaborasi Dengan Duo Indonesia Menerusi Obat Rindu

Penyanyi kacak, Kucaimars, bersama-sama duo muzikal pop-folk terkenal yang berasal dari Jakarta, Suara Kayu, berkolaborasi secara harmoni menerusi sebuah single baharu berjudul ‘Obat Rindu’.

Single yang kedengaran easy-listening serta flirty ini dinyanyikan dengan cara yang begitu unik sekali, namun menghiburkan. Paduan serasi di antara Suara Kayu yang bersahaja dengan vokal Kucaimars yang berkarakter ternyata menghasilkan magis apabila digabungkan.

Lagu Obat Rindu yang dialunkan melalui petikan gitar akustik dengan tiupan terompet ini menceritakan tentang hubungan jarak jauh (LDR). Rasa rindu yang seringkali menjadi penyeri buat pasangan yang sedang menjalani hubungan LDR menjadi intipati kepada single ini.

“Obat Rindu menceritakan tentang perasaan rindu yang mendalam kerana tak bertemu dengan orang yang tersayang. Dalam lagu ini, ada bait-bait liriknya yang menjadi penawar bagi menyembuhkan rasa rindu itu,” kata Ingrid, salah seorang ahli Suara Kayu.

Kolaborasi sememangnya bukan perkara baharu bagi duo Ingrid dan Dewangga. Suara Kayu kerap melakukan kolaborasi dengan beberapa pemuzik dan content creator di serata bidang. ‘Mini-a-Tour’, jelajah kolaborasi yang diadakan dengan pemuzik dan YouTuber terkenal dari Bandung, Jogja, Semarang dan Surabaya kini boleh ditonton di saluran YouTube Suara Kayu.

“Menariknya lagu ini, kami memilih untuk berkolaborasi dengan Kucaimars yang berasal dari Malaysia. Jadi kami sempat membincangkan konsep serta idea-idea melalui mesyuarat ‘zoom’ dan proses rakaman jarak jauh,” jelas Dewangga pula.

Melalui sebuah temuramah, Kucaimars merasa teruja kerana diberi kesempatan bekerjasama dengan duo hebat dari seberang, Suara Kayu.

“Saya rasa seronok kerana dapat membawa konsep yang baru melalui lagu ini. Semoga lagu ini memberikan nafas segar di persada industri muzik Malaysia,” ujar pemilik nama sebenar, Amirul Husyairi.

Baik Suara Kayu mahupun Kucaimars berharap agar single Obat Rindu ini dapat diterima baik oleh penggemar muzik di Indonesia dan juga Malaysia.

“Semoga lagu Obat Rindu menjadi peneman mereka yang sedang rindu dengan seseorang, membuat mereka tersenyum dan tertawa walaupun sedang sakit menahan rindu. Untuk yang masih ‘single’ atau sedang mencari, boleh juga menikmatinya juga,” akhiri Ingrid.

Sebagai maklumat tambahan, Suara Kayu telah melancarkan EP keduanya yang berjudul ‘Kumpulan Cerita Pendek’ yang memuatkan enam buah lagu akustik di mana salah satu treknya berjudul ‘Hahaha’ merupakan kolaborasi bersama duo muzikal Bianca Dimas.

Single mereka berjudul ‘UWU’ (Unhappy Without You) mendapatkan sambutan luar biasa di TikTok dengan jumlah tanda suka sebanyak 203 ribu dan memperoleh tontonan melebihi 69.6 juta.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Jan 2018

Kurangkan Iklan Di ‘News Feed’, Mark Zuckerberg Tanggung Kerugian Hampir RM12 Bilion

Kurangkan Iklan Di ‘News Feed’, Mark Zuckerberg Tanggung Kerugian Hampir RM12 Bilion

Trending Wed, 4 Nov 2020
Events Fri, 7 Sep 2018

Jurnal Minggu Ke-8 : #daiTV3 Beriadah Sambil Terokai Pengalaman Jadi Buruh Binaan

Saksikan jurnal Da’i bagi mengetahui aktiviti Para Da’i kita sepanjang minggu sebelum ke pentas Pendakwah Nusantara Musim Ke-6

Trending Thu, 2 Apr 2020
Featured Wed, 6 Oct 2021
Hiburan Mon, 5 Feb 2018

PRIYANKA CHOPRA JADI BRIDESMAID?

Peminat filem Bollywood tentu kenal Priyanka Chopra kan?  Bintang Bollywood ini yang juga bekas Ratu Cantik Dunia 2000 khabarnya akan menemankan rakan baiknya, pelakon Meghan Markel, 37, sebagai pengiring pengantin pada majlis perkahwinan  Meghan dengan […]

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

AIM中文音乐颁奖典礼耀眼回归!明年1月4日Menara PGRM举办

《AIM中文音乐颁奖典礼》耀眼回归,2020年1月4日(星期六)晚上8时,在Menara PGRM举办。

Trending Fri, 3 Jan 2020
Hiburan Thu, 4 Jan 2018

Ayda Jebat Kongkong Siapa ?

Ayda Jebat dikatakan mengongkong di atas dasar cemburu betul ke?

Hiburan Sat, 1 Sep 2018

Akui Sukar Tapi Kaer Azami Tak Pernah Menyesal

Cinta saya terhadap bidang muzik amat kuat dan atas sebab itu saya nekad meninggalkannya…

| Live TV