Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Hiburan By: SGMS Enal July 19, 2019 @ 10:00am

Lisa Surihani Perjuang Hak Anak..

Naluri sebagai ibu kepada sepasang cahaya mata membuatkan hatinya mudah tersentuh, terutama dalam isu membabitkan anak kecil.

Keprihatinan itu juga mendorong Lisa Surihani menyelami isu mengenai anak tidak sah taraf, sekali gus membawanya ke Amsterdam, Belanda untuk mendalami perkara berkaitan.

Lisa berkata, sebagai Duta Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), isu itu begitu dekat di hatinya, membuatkan dia bertekad memperjuangkan nasib anak yang tidak berdosa.

“Pada awalnya, saya mahu mendalami isu ini sendirian, tetapi apabila mendapat tahu mengenainya, pihak UNICEF memberikan sokongan penuh.

“Saya mahu memahami isu ini dengan lebih jelas, seterusnya bekerjasama dengan badan berkaitan, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memperbaiki, sekali gus meminimumkan masalah ini.

“Sebagai anak, isteri dan ibu, saya sangat tersentuh dengan isu seumpama ini, malah berharap dapat bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan masyarakat.

“Anak tidak sah taraf ini sebenarnya dibelenggu pelbagai masalah, malah paling membimbangkan sekiranya hak mereka dinafikan.

“Bayangkan bagaimana masa depan mereka, sedangkan kanak-kanak ini juga mempunyai potensi sama seperti insan lain,” kata Lisa yang bakal ditemani suaminya, Yusry Abdul Halim sepanjang di sana.

Menurut Lisa, sejak menyertai UNICEF, dia berpeluang mengenali ramai aktivis kemanusiaan dan berharap, ruang itu dapat dimanfaatkan untuk terus membantu masyarakat.

“Saya tidak mahu bersendirian dalam perjuangan ini, sebaliknya mengalu-alukan teman artis lain untuk turut serta. Tidak semestinya hanya isu berkaitan kanak-kanak kerana mereka bebas mengutarakan perkara yang membawa ke arah kepentingan sejagat,” katanya.

Biarpun aktif menjayakan aktiviti kemanusiaan, Lisa berkata, dia tidak pernah membelakangkan kerjaya seni. Selain muncul sebagai pengacara, Lisa akan kembali ke lokasi penggambaran membintangi telefilem seram.

“Dunia seni tidak pernah diletakkan di belakang, cuma mungkin ia tidak seperti ketika saya mula menceburi bidang ini. Sekarang, keutamaan saya sudah berubah, tambahan pula dengan tugas sebagai ibu dan isteri.

“Jadi, saya perlu seimbangkan antara minat dan tuntutan rumah tangga. Apabila sudah berkeluarga, saya kena bijak membahagikan masa sebaik mungkin. Saya perlu menggunakan platform yang ada dengan baik untuk manfaat bersama,” katanya.

Kredit: Berita Harian Online.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 7 Mar 2019

‘ Masa Nak Salam, Rupa-Rupanya…’- Netizen Terkejut Imamkan Pelakon Popular Ini!

Selain dikurniakan wajah yang sedap mata memandang, keperibadiaan sederhana, pelakon terkenal ini juga dikatakan menjaga solat.

Hiburan Thu, 4 Jul 2019

Jonas- Turner Dirai Dalam Majlis Resepsi Mewah

Pasangan yang berkahwin pada 1 Mei lalu dilaporkan berkahwin di sebuah lokasi menarik di Perancis

Hiburan Mon, 29 Jan 2018

FASHA VIDEO CALL SIAPA TU?

Fasha kelihatan menutup wajah lelaki tersebut dengan kata-kata berbunyi “You make me happy when sky are gray. Please dont take my sunshine away

Featured Mon, 1 Feb 2021
LIFESTYLE Tue, 8 Oct 2019

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Wow! Menarik juga list yang disediakan oleh tema Xtra ni. korang boleh try nanti okay!

Events Sat, 4 May 2019
Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Betul Ke Nick Jonas Sakit?

Uish, berbeza sungguh kan?

Events Thu, 13 Feb 2020

| Live TV