Events By: Alexon January 9, 2020 @ 6:30pm

李心洁自认与角色相符!若年轻30岁张艾嘉会抢演角色

改编自陈团英小说《夕雾花园》的同名电影,即将于1月16日全马正式上映;日前在导演林书宇的带领下,主演李心洁、张艾嘉、Serene林宣妤及小说作者陈团英出席媒体放映和记者会。

The Garden of Evening Mists 夕雾花园 林书宇 李心洁 张艾嘉 阿部宽 林宣妤 陈团英

▲ 林宣妤、林书宇、李心洁、陈团英和张艾嘉亮相媒体放映会。(图/寰宇电视)

首次在大荧幕上观赏整部电影的陈团英欣悦,对于导演能够把整本小说浓缩成两小时的电影,且还利用了「借景」的艺术哲学把信息带出实属不易。“重点是导演把金马仑拍得很唯美,特别是电影开始的那一幕。”

The Garden of Evening Mists 夕雾花园 李心洁

鲜少有机会参与大马电影的李心洁,在访问环节就直呼终于能够饰演到属于大马故事和人物的电影;她笑指,当初在接到剧本后,就用了一个月时间把小说给看完。

对于饰演「张云林」一角,李心洁坦言开始都不觉得自己跟角色相似,直到身边的人看了电影后都觉得根本就是为她而设。“或许对生活的坚定,还有对爱情的执着,所以大家才会那么样觉得。”

The Garden of Evening Mists 夕雾花园 张艾嘉 金马奖

在剧中饰演「张云林」后半生的张艾嘉笑指,如果自己年轻30岁的话,必会抢演李心洁的部分,逗得媒体们捧腹大笑。提及集结了多国精英的制作同,她直言 “电影不分语言和国家,只有好电影。”

而第二次参演电影演出的林宣妤透露,在接到剧本时更本对慰安妇完全没有概念,所以事前看了很多纪录片做足功课。“制作组的用心,似乎让我一到场就能感觉到角色的悲痛经历,值得赞赏。”

The Garden of Evening Mists 夕雾花园 林宣妤

值得一提的是,即将在大马上映的《夕雾花园》虽然删减了几场戏,但依然能彰显李心洁与阿部宽的情感,让导演林书宇称 “这是大马独有的版本。”


(影片/取自YouTube/Astro Shaw,如遭删除请见谅。)

《夕雾花园》故事大纲
讲述关于张云林一位年轻的法律系学生,对马来亚二次世界大战时期经历过的暴行感到痛苦,因此到金马伦高原去寻求慰藉;并在当地发现了一座名为Yugiri的日式花园以及花园的主人中村友朋。

云林要求中村有朋帮她建造一座花园,以纪念她在日战期间丧命的妹妹。就在中村有朋传授云林日式造园技术的同时,两人也衍生出一段禁忌之恋。

 

最热娱乐焦点、最新艺人动态,守着八度空间中文娱乐新闻《八八六十事》[点击观赏]

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

Buang Lemak! Sherry Al- Hadad Diberi Amaran

Mana taknya, dahulu sahaja berat Sherry sudah mencecah sebanyak 119 kilogram dan selepas tiga bulan Sherry sudah berjaya menurunkan berat badannya sehingga 108 kilogram. Namun, menurut Sherry sasarannya adalah untuk menurunkan berat sehingga bawah 100 kilogram dalam masa dua bulan sahaja lagi. Wow!

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

“Saya Akan ‘Stay’ Sini 28 Hari..” – Kaka Azraff Tak Mahu Pantang Di Rumah

Kalau kebanyakan ibu baru bersalin berpantang di rumah, berbeza pula dengan penyanyi Bukan Hal Aku ini. “Saya akan ‘stay’ di sini 28 hari. Nak tengok rutin harian, boleh tengok di IG Story saya ya?” kata […]

Hiburan Mon, 25 Feb 2019

‘Mungkin Saya Bukan Artis Viral…’- Hazami Kecewa Nama Terus Tenggelam?

Macam saya kata tadi, pada masa ini sama ada seseorang itu boleh menyanyi atau tidak, itu tidak penting. Yang penting perlu viral untuk survive di dalam industri hiburan. Korang setuju tak?

Hiburan Fri, 15 Dec 2017

Hafiz Hamidun Tak Takut Kahwin Lagi

Walaupun melalui kisah hitam di perkahwinan dulu, itu tidak menghentikan niat untuk berkahwin lagi

Hiburan Wed, 12 Jun 2019

Doakan A Rahman Hassan…

Pelakon dan pengarah Khir Rahman, mengesahkan kesihatan ayahnya, Dato A Rahman Hassan semakin merosot sejak di masukkan ke wad ICU semalam. Melalui satu kiriman Whatsapp kepada rakan media hari ini, Khir memberitahu sesiapa yang mahu […]

Hiburan Sun, 6 Oct 2019

Hafreez Adam Kehilangan Ayah Tersayang

Takziah Hafreez Adam dan keluarga

Hiburan Fri, 20 Jul 2018

Rindukan Ustaz Adam Dan Nur? Ini Berita Baik Untuk Anda!

“Utk para peminat drama Nur, officially abam would like to announce NUR2 akan masuk set tak lama lagi,” tulisnya dan ditag nama-nama pelakon dan krew yang terlibat di dalam Nur sebelum ini seperti @aamyrarosli @syafiqkylez @khiriah17 @azhan_rani @jalaludinhassan @fatimahabukar @therajaatiqullah @rienadiana_ @elmymoin_ @mathnirazak7 @kunamuzani dan ramai lagi.

Hiburan Thu, 20 Jun 2019

Rahsiakan Penceraian, Sam Bunkface Mohon Maaf

Meskipun tidak lagi bergelar suami isteri, hubungannya bersama bekas isteri masih baik dan berkomunikasi bagi urusan anak.

| Live TV