Hiburan By: SGMS Faida February 28, 2019 @ 5:20pm

Mahu Ulang Fenomena 12 Tahun Lalu, Imran Ajmain Hadiahkan Intan Dan Perak

Nama penyanyi Imran Ajmain mula meledak selepas kemunculan single Seribu Tahun pada tahun 2007.

Dalam pada itu, penyanyi berusia 37 tahun ini mengharapkan tuah yang sama untuk single terbarunya Intan Dan Perak.

“ Khusus buat pendengar di Malaysia, dia mendapat inspirasi menghasilkan karya terbaru ini selepas menonton filem Blood Diamond lakonan Leonardo DiCaprio pada tahun 2006 berpaksi pengorbanan seorang lelaki terpaksa mendepani situasi gelap dalam perhubungan.

“ Watak utama dalam filem ini ditunjangi oleh Djimon Hounsou yang dijadikan hamba abdi di sebuah tapak perlombongan berlian semasa perang saudara di Sierra Leone, Afrika hingga dia harus melalui banyak onak dan duri untuk mendapatkan intan berharga.”

“ Semua ini dilakukan demi menyelamatkan diri sendiri dan keluarganya daripada peperangan yang berlaku. Walaupun tetap berjaya pada pengakhiran cerita, namun dia menanggung bermacam insiden serta pengalaman yang teramat menyiksa jiwa raganya.”

“ Relevannya, naratif itu juga boleh digunakan di dalam perhubungan moden di mana wanita zaman kini punya pendidikan tinggi sekali gus memiliki pendapatan tinggi hingga menjadikan golongan lelaki pula tidak mampu melakukan hal sama termasuk mengekalkan hubungan,” jelas Imran penuh metafora mengenai lagu baharu tersebut.

Tiada lain, dendam, amarah, kecewa, duka saling berbagi emosi berlaku tanpa mampu dihindar. Dan situasi itu juga cuba diluahkan oleh Imran buat khalayak melalui garapan lirik puitis single terkininya sementara melodi Intan dan Perak digubah oleh Rauzan Rahman serta Avex daripada komuniti HipHop Malaysia.

Tambah Imran, proses rakaman untuk lagu Intan Dan Perak ini tidak mengambil masa yang panjang.

“ Hanya satu malam sahaja untuk disiapkan bersama Faiz Rosli di Nomad Studios, Petaling Jaya.

“ Saya tidak berdepan masalah kala merakam lagu ini kerana telah membuat persiapan sejak awal lagi termasuk menjaga vokal dan tidak terkecuali kesihatan. Justeru, proses rakaman berlangsung dengan lancar tambahan pula saya memang berambisi tinggi untuk muncul semula dengan karya solo usai Seribu Tahun.

“ Tidak ketinggalan, peminat akan mendengar Intan Dan Perak yang masih kekal bermelodi pop balada bersama lenggok suara Melayu saya, namun ada elemen muzik berentak R&B dan Hiphop.

“ Justeru, saya anggap single ini teramat istimewa di hati,” tuntas Imran sambil mengekspresikan konklusi lagu ini.

Imran turut meletakkan ekspektasi tinggi agar single ini diterima baik oleh peminat agar dapat menjadi siulan peminat yang selama ini mengikuti perjalanan karier seninya juga menghimpun pengikut terbaharu terdiri daripada golongan remaja.

Lagu ini akan berada di semua platform digital termasuklah Spotify, Joox, Apple Music dan Youtube bermula 1 Mac ini, jangan lupa dengarkan okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 24 Mar 2019

‘Lapor Terus Jika Ternampak’- Ahmad Idham Beri Amaran

Beliau juga akui tidak teragak-agak menggunakan kapasiti sebagai CEO untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang terbabit dalam aktiviti berkaitan.

Hiburan Thu, 13 Feb 2020

Kesian! Anak Abam Tercari-Cari Bapanya

Semoga keluarga sentiasa tabah menghadapi dugaan ini

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

#HajatDanceChallenge Di Laman Sosial Media

#HajatDanceChallenge ada yang kata macam zumba ada pula yang kata Poco Poco so yang mana satu yang betul

Hiburan Tue, 31 Dec 2019

Fizz Fairuz Harap Kali Ini Isteri Hamil Anak Lelaki

Tahniah Fizz Fairuz dan Almy Nadia!

Hiburan Tue, 14 Aug 2018

Gaya Di KLFW Dikritik, Awal Ashaari Tutup Ruangan Komen

Kuala Lumpur Fashion Week (KLFW 2018) sudah pun berakhir pada 12 Ogos lalu. Di sana, kita dapat saksikan ramai jemputan yang terdiri daripada golongan VIP, artis, fashionista dan ramai lagi.  Kehadiran ramai selebriti pada acara […]

Hiburan Thu, 14 Dec 2017

Lana Dan Suami Rancang Tunai Umrah Bersama

Lana Nordin syukur doa dimakbulkan untuk bersama suami tunai umrah berdua tahun hadapan

Hiburan Mon, 27 Jan 2020
Hiburan Mon, 30 Apr 2018

许佳麟获颁《娱协30》新人造势「最具人气奖」

为了让大家更了解和接近《娱协30》“新人推荐奖”候选人,娱协将于昨(29日)下午3时,在金河广场大厅举办《娱协30》新人10强造势活动。出席的新人包括Ribbon黄若熙、Alycia、Hanz郭文翰、车志立、Morris彭进成、李佩玲以及Danny许佳麟。

Hiburan Sat, 17 Aug 2019
Events Fri, 29 Dec 2017

RUNNING EVENTS AROUND KL YOU CANNOT AFFORD TO MISS IN 2018

It’s never too late to get that running resolution fulfilled *winks*

| Live TV