Hiburan By: SGMS Faida February 28, 2019 @ 5:20pm

Mahu Ulang Fenomena 12 Tahun Lalu, Imran Ajmain Hadiahkan Intan Dan Perak

Nama penyanyi Imran Ajmain mula meledak selepas kemunculan single Seribu Tahun pada tahun 2007.

Dalam pada itu, penyanyi berusia 37 tahun ini mengharapkan tuah yang sama untuk single terbarunya Intan Dan Perak.

“ Khusus buat pendengar di Malaysia, dia mendapat inspirasi menghasilkan karya terbaru ini selepas menonton filem Blood Diamond lakonan Leonardo DiCaprio pada tahun 2006 berpaksi pengorbanan seorang lelaki terpaksa mendepani situasi gelap dalam perhubungan.

“ Watak utama dalam filem ini ditunjangi oleh Djimon Hounsou yang dijadikan hamba abdi di sebuah tapak perlombongan berlian semasa perang saudara di Sierra Leone, Afrika hingga dia harus melalui banyak onak dan duri untuk mendapatkan intan berharga.”

“ Semua ini dilakukan demi menyelamatkan diri sendiri dan keluarganya daripada peperangan yang berlaku. Walaupun tetap berjaya pada pengakhiran cerita, namun dia menanggung bermacam insiden serta pengalaman yang teramat menyiksa jiwa raganya.”

“ Relevannya, naratif itu juga boleh digunakan di dalam perhubungan moden di mana wanita zaman kini punya pendidikan tinggi sekali gus memiliki pendapatan tinggi hingga menjadikan golongan lelaki pula tidak mampu melakukan hal sama termasuk mengekalkan hubungan,” jelas Imran penuh metafora mengenai lagu baharu tersebut.

Tiada lain, dendam, amarah, kecewa, duka saling berbagi emosi berlaku tanpa mampu dihindar. Dan situasi itu juga cuba diluahkan oleh Imran buat khalayak melalui garapan lirik puitis single terkininya sementara melodi Intan dan Perak digubah oleh Rauzan Rahman serta Avex daripada komuniti HipHop Malaysia.

Tambah Imran, proses rakaman untuk lagu Intan Dan Perak ini tidak mengambil masa yang panjang.

“ Hanya satu malam sahaja untuk disiapkan bersama Faiz Rosli di Nomad Studios, Petaling Jaya.

“ Saya tidak berdepan masalah kala merakam lagu ini kerana telah membuat persiapan sejak awal lagi termasuk menjaga vokal dan tidak terkecuali kesihatan. Justeru, proses rakaman berlangsung dengan lancar tambahan pula saya memang berambisi tinggi untuk muncul semula dengan karya solo usai Seribu Tahun.

“ Tidak ketinggalan, peminat akan mendengar Intan Dan Perak yang masih kekal bermelodi pop balada bersama lenggok suara Melayu saya, namun ada elemen muzik berentak R&B dan Hiphop.

“ Justeru, saya anggap single ini teramat istimewa di hati,” tuntas Imran sambil mengekspresikan konklusi lagu ini.

Imran turut meletakkan ekspektasi tinggi agar single ini diterima baik oleh peminat agar dapat menjadi siulan peminat yang selama ini mengikuti perjalanan karier seninya juga menghimpun pengikut terbaharu terdiri daripada golongan remaja.

Lagu ini akan berada di semua platform digital termasuklah Spotify, Joox, Apple Music dan Youtube bermula 1 Mac ini, jangan lupa dengarkan okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 10 Jan 2018

范冰冰「画框美人」登法国知名杂志封面

范冰冰近日登上法国杂志《Télérama》新刊封面,上演“画框美人”!照片中,镜子映射出范冰冰精致的脸庞,眉眼清澈,烈焰红唇尽显东方神韵。

Events Tue, 9 Jul 2019

不排除来马取景拍MV!伍佰想挑战演「女生」

伍佰新歌《最美的时刻》MV过足戏瘾,直言想挑战饰演女生,并不排除将来会在大马取景拍摄!

Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Sarung Tudung Nampak Leher, Sissy Iman Kecewa Diselar Netizen

Nak tegur, kenalah tahu adab. Tak gitu?

Hiburan Wed, 20 Dec 2017

Status tak sindir sesiapa – Sharifah Sakinah

Hubungan baik dan keserasian yang dicapai antara dia dengan aktor itu bukan sekadar dalam drama semata-mata, malah juga di luar set penggambaran.

Hiburan Wed, 11 Aug 2021

“Marah Memang Marah, Tapi..” – Shuib Ulas Isu Influencer Tak Sensitif Jadikan Pemergian Siti Sarah Sebagai Content YouTube

Pelawak Shuib mengakui dirinya hilang kata-kata untuk mengulas isu seorang selebriti media sosial yang menziarahi pusara Allahyarham Siti Sarah dan menjadikan ia sebagai kandungan di laman YouTube. Menurut Shuib, semua pihak seharusnya ada sensitiviti yang […]

Hiburan Wed, 7 Mar 2018

Park Shin Hye And Choi Tae Joon Confirmed To Be Dating!

Park Shin Hye and Choi Tae Joon are the hottest and newest star couple in Korea.

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Ask Me Question? Jawapan Fynn Jamal Betul-Betul Mengejutkan

Nak tahu Fynn jawab apa? Bacalah artikel ni okay!

| Live TV