Hiburan By: SGMS Faida February 28, 2019 @ 5:20pm

Mahu Ulang Fenomena 12 Tahun Lalu, Imran Ajmain Hadiahkan Intan Dan Perak

Nama penyanyi Imran Ajmain mula meledak selepas kemunculan single Seribu Tahun pada tahun 2007.

Dalam pada itu, penyanyi berusia 37 tahun ini mengharapkan tuah yang sama untuk single terbarunya Intan Dan Perak.

“ Khusus buat pendengar di Malaysia, dia mendapat inspirasi menghasilkan karya terbaru ini selepas menonton filem Blood Diamond lakonan Leonardo DiCaprio pada tahun 2006 berpaksi pengorbanan seorang lelaki terpaksa mendepani situasi gelap dalam perhubungan.

“ Watak utama dalam filem ini ditunjangi oleh Djimon Hounsou yang dijadikan hamba abdi di sebuah tapak perlombongan berlian semasa perang saudara di Sierra Leone, Afrika hingga dia harus melalui banyak onak dan duri untuk mendapatkan intan berharga.”

“ Semua ini dilakukan demi menyelamatkan diri sendiri dan keluarganya daripada peperangan yang berlaku. Walaupun tetap berjaya pada pengakhiran cerita, namun dia menanggung bermacam insiden serta pengalaman yang teramat menyiksa jiwa raganya.”

“ Relevannya, naratif itu juga boleh digunakan di dalam perhubungan moden di mana wanita zaman kini punya pendidikan tinggi sekali gus memiliki pendapatan tinggi hingga menjadikan golongan lelaki pula tidak mampu melakukan hal sama termasuk mengekalkan hubungan,” jelas Imran penuh metafora mengenai lagu baharu tersebut.

Tiada lain, dendam, amarah, kecewa, duka saling berbagi emosi berlaku tanpa mampu dihindar. Dan situasi itu juga cuba diluahkan oleh Imran buat khalayak melalui garapan lirik puitis single terkininya sementara melodi Intan dan Perak digubah oleh Rauzan Rahman serta Avex daripada komuniti HipHop Malaysia.

Tambah Imran, proses rakaman untuk lagu Intan Dan Perak ini tidak mengambil masa yang panjang.

“ Hanya satu malam sahaja untuk disiapkan bersama Faiz Rosli di Nomad Studios, Petaling Jaya.

“ Saya tidak berdepan masalah kala merakam lagu ini kerana telah membuat persiapan sejak awal lagi termasuk menjaga vokal dan tidak terkecuali kesihatan. Justeru, proses rakaman berlangsung dengan lancar tambahan pula saya memang berambisi tinggi untuk muncul semula dengan karya solo usai Seribu Tahun.

“ Tidak ketinggalan, peminat akan mendengar Intan Dan Perak yang masih kekal bermelodi pop balada bersama lenggok suara Melayu saya, namun ada elemen muzik berentak R&B dan Hiphop.

“ Justeru, saya anggap single ini teramat istimewa di hati,” tuntas Imran sambil mengekspresikan konklusi lagu ini.

Imran turut meletakkan ekspektasi tinggi agar single ini diterima baik oleh peminat agar dapat menjadi siulan peminat yang selama ini mengikuti perjalanan karier seninya juga menghimpun pengikut terbaharu terdiri daripada golongan remaja.

Lagu ini akan berada di semua platform digital termasuklah Spotify, Joox, Apple Music dan Youtube bermula 1 Mac ini, jangan lupa dengarkan okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 11 Jan 2019
Hiburan Fri, 24 May 2019
Hiburan Tue, 4 Sep 2018

Fathia Latiff Jadi Simbol Seks Netizen?

Mahu meraih publisiti semula ke? Sila baca artikel ini untuk mengetahui cerita selanjutnya

Hiburan Sat, 27 Jan 2018

KENAPA GADIS BIKINI PUNCA LAGU DROP DAPAT SAMBUTAN HANGAT?

Muzik video yang diarahkan oleh Shimy Julaini itu telah menerima lebih 1.3 juta tontonan dilaman Youtube sejak ianya dimuat naik pada 23 November 2017

Hiburan Sun, 18 Aug 2019

杨丞琳《青春住了谁》世巡吉隆坡站票房走势凌厉!2价位门票已售罄

杨丞琳《青春住了谁》世界巡回吉隆坡站票房走势凌厉,288令吉和168令吉门票价位已售罄!

Hiburan Wed, 6 Dec 2017

Kenapa Neelofa Minta Maaf

Neelofa minta maaf sebenarnya tidak begitu memahami dengan bahasa yang digunakan Upiak yang berasal dari Padang, Indonesia itu

Hiburan Wed, 22 Aug 2018

Selepas Wardina, Giliran Ibu Pula Tegur Aliff Syukri

Selain bekas pelakon Spanar Jaya, Wardina Safiyyah, ibu kepada usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman, Rozita Ibrahim turut menegur anaknya.

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Nur 2 Bukan Untuk Kanak-Kanak, Pengarah Respon Teguran Warganet

Jangan lupa saksikan jam 10 malam ini di TV3 dan www.tonton.com.my, agaknya apa lagi si Madi nak buat malam ni eh?

Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Hampir Berputus Asa Soal Jodoh, Zulin Aziz Temui Cinta Baharu

Beliau memilih untuk merahsiakan identiti kekasihnya itu kerana kegagalan lalu mengajar beliau untuk jadi lebih matang dalam membuat sebarang keputusan kelak

| Live TV