Hiburan By: SGMS Faida August 16, 2019 @ 5:15pm

Melangkaui Sempadan…Bahang ABP32 Makin Terasa!

Bahang kehangatan Anugerah Bintang Popular BH ke-32 (ABPBH 32) semakin dirasai apabila finalis bagi 15 kategori utama serta lima kategori online diumumkan pada majlis sidang media pengumuman Top 5 ABPBH 32 yang diadakan di Tamu Hotel & Suites, Kuala Lumpur hari ini.

Penganjuran ABPBH 32 kali ini mendapat tajaan utama daripada produk komestik Alha Alfa bagi dua tahun berturut-turut, sejak 2018. Tidak ketinggalan, perkhidmatan pembayaran elektronik, DuitNow, menjadi Penaja Bersama ABPBH 32. Manakala Tamu Hotel & Suites Kuala Lumpur menjadi Penaja Lokasi Sidang Media ABPBH 32.

Pencarian Bintang Popular untuk semua kategori yang dipertandingkan telah bermula pada 15 Julai 2019 dan berakhir pada 14 Ogos 2019. Manakala undian pusingan kedua akan diadakan bermula 20 Ogos ini sehingga 15 September. Undian boleh dibuat menerusi laman web ABPBH www.abpbh.com.my

Pengarang Eksekutif, Komersial dan Ehwal Semasa BH merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola ABPBH 32, Datuk Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman berkata bersesuaian dengan slogan baru BH ‘Wadah Pembaharuan’ dan usia kematangan ABPBH, pihak BH telah membawa pembaharuan dalam kategori pencalonan bagi menggambarkan senario industri hiburan pada masa kini.

“Untuk bertahan lebih tiga dekad, bukan sedikit cabaran dihadapi kami sebagai penganjur ABPBH untuk memastikan acara anugerah pilihan peminat berprestij ini terus relevan dan mencuri tumpuan ramai,” katanya pada majlis sidang media pengumuman Top 5 ABPBH 32 di sini, petang ini.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Johan Ishak, Ketua Pegawai Eksekutif, Media Prima Television Networks, Shamshul Azree Samshir, Pengarang Hiburan BH merangkap Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pengelola ABPBH 32; Pengasas Alha Alfa Cosmetics, Dato’ Abdul AI Halim Mohd Al Fadzil atau lebih dikenali sebagai Dato’ Alha dan wakil daripada DuitNow ialah Peter Schiesser, Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan Payments Network Malaysia (PayNet).

“Kembali dengan tema ‘Melangkaui Sempadan’, edisi ke-32 ABPBH memperlihatkan suatu usaha menyeluruh baik daripada segi penambahbaikan pakej tajaan, kandungan, mekanik penganjuran, pencalonan, pengundian sehinggalah aktiviti bersama artis serta kelab peminat, sejak dilancarkan pada 15 Julai lalu,” kata Datuk Zaini.

“Langkah paling drastik, sesuai dengan tema tahun ini, dua kategori baharu iaitu Artis K-pop Popular dan Artis Indonesia Popular diperkenalkan dalam kategori utama sebagai lambang kematangan ABPBH, selain mengangkat acara anugerah ini ke peringkat antarabangsa.

“Maklum balas diterima daripada dua kategori baharu balas diterima daripada pencalonan memberangsangkan, sekali gus membuktikan ABPBH masih relevan dan terus berevolusi mengikut perkembangan dan cabaran globalisasi. Namun, masih berpegang kepada teras penganjuran ABPBH yang lalu, pemenang trofi Bintang Paling Popular ABPBH 32 kekal milik artis tempatan yang bersaing dalam 13 kategori utama yang lain.

“Ini bermakna trofi paling berprestij itu bakal menjadi milik juara yang meraih kutipan undian tertinggi dalam kategori berikut iaitu Artis Baharu Lelaki Popular; Artis Baharu Wanita Popular; Pelakon Filem Lelaki Popular; Pelakon Filem Wanita Popular; Pelakon TV Lelaki Popular Alha Alfa dan Pelakon TV Wanita Popular Alha Alfa,” tambah Datuk Zaini.

Turut dipertandingkan Penyanyi Lelaki Popular DuitNow; Penyanyi Wanita Popular DuitNow; Artis Kolaborasi/Duo/Berkumpulan Popular; Artis Komedi Popular; Artis Versatil Popular; Pengacara TV Popular dan Penyampai Radio Popular.

Datuk Zaini turut menjelaskan bahawa peminat mempunyai kuasa mutlak dalam menentukan pemenang yang layak bagi setiap kategori dan juga pemenang Anugerah Bintang Paling Popular ABPBH 32.

“Pencalonan diberikan kepada artis yang mempunyai produk yang dihasilkan mulai Januari 2018 hingga Disember 2018. Selain itu, nama yang tercalon adalah yang semestinya popular dan memberi impak kepada industri hiburan tempatan,” katanya.

Pengumuman lanjut mengenai pengendalian acara dan hebahan lain akan dilakukan penganjur dari semasa ke semasa.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Oct 2018
Hiburan Thu, 9 May 2019

‘Kalau Nak Curang Tak Perlu Tunggu Duduk Jauh’- Dayah Bakar Kongsi Tips Rumah Tangga!

Hampir setahun bergelar isteri, Dayah Bakar sedia berkongsi tips!

Hiburan Wed, 26 Jun 2019
Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Lepas Gong Nekara, Duo Popular Ini Bakal Duet Dengan ‘Sifu’

Siapa agaknya eh ‘sifu’ yang dimaksudkan? Hurm…sama-sama kita tunggu. Single itu bakal ke udara berkemungkinan awal tahun depan. Tak sabarnya!

Hiburan Sat, 1 Feb 2020

Tahniah Amyra Rosli, Amar Baharin

Tahniah! Tak sabar nak melihat wajah bayi Amyra ni, mesti secantik dan secomel ibunya.

Hiburan Thu, 28 Mar 2019

CJ WOW SHOP三年取得辉煌成就!望再创高峰

CJ WOW SHOP三年取得辉煌成就!欢庆「精彩三年」展开一系列促销活动回馈顾客。

Hiburan Wed, 16 Oct 2019

‘Ramai Wanita Dalam Hidup Saya’- MK K-Clique Jawab Isu Gambar Mesra

Saya memang kurang tahu mengenai gosip yang tular…

Hiburan Wed, 27 Mar 2019

Malaysia Tiada Dalam Senarai Siri Jelajah Konsert Backstreet Boys?

Macam-macam artis antarabangsa yang datang buat konsert kat Malaysia, tapi kenapa tidak BSB?

Hiburan Fri, 17 May 2019

Tak Sangka Terima Respon ‘Gempak’ Dari Peminat, Alif Satar Anggap Cabaran Menjadi!

Siapa sangka, daripada ajakan secara suka-suka, ia akhirnya menjadi kenyataan. Semuanya bagai tersusun dengan begitu cantik…

| Live TV