Events By: Salma Syahbuddin December 10, 2018 @ 3:13pm

Membeli-belah Melalui Strim Secara Langsung Pertama di Malaysia Sempena 12.12

Lazada memperkenalkan gaya terkini membeli-belah dengan kaedah strim secara langsung imersif melalui aplikasi mudah alih Lazada, menjelang acara Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12. 

Format strim secara langsung ini membolehkan para pembeli, jenama serta penjual menikmati satu pengalaman yang mengujakan melalui interaksi masa nyata, perbincangan langsung, demonstrasi produk dan pembelian yang semuanya dapat dilakukan serentak dengan penggunaan aplikasi Lazada. 

Fenomena strim secara langsung amat popular, terutamanya di negara China. Di sana, telefon mudah alih berperanan sebagai saluran utama kepada penduduk di luar kawasan bandar untuk hiburan serta membeli-belah. Pendapatan negara China yang dijana melalui strim secara langsung langsung dianggarkan akan mencapai USD 4.4 billion tahun ini, mencatatkan kenaikan sebanyak 32% berbanding tahun 2017[1]. Dengan memanfaatkan pengalaman, teknologi dan ilmu yang dimiliki oleh Alibaba, Lazada kini membawakan ciri strim secara langsung ke platformnya, seiring dengan kesediaan rakyat Malaysia menerima lebih banyak penyelesaian gaya hidup berbentuk digital.

Christophe ketika berkongsi tentang matlamat dan objektif asal kaedah ini dilakukan

Ketua Pegawai Eksekutif Lazada Malaysia, Christophe Lejeune berkata, 12.12 Super Livestreams membolehkan pengguna digital menjalani satu pengalaman interaktif yang cukup mengasyikkan.

“Ia membuka peluang kepada jenama-jenama dan para penjual untuk menyakinkan para pengguna dengan melibatkan mereka secara langsung dalam proses tersebut. Sebagai peranti eDagang, ia mencipta satu kualiti yang ketara, merapatkan jurang digital dan membolehkan hubungan yang lebih erat terjalin antara pengguna dan penjual walau di mana jua mereka berada. Para pengguna boleh bertukar-tukar pandangan, membuat pertanyaan dan menerima respons serta merta. Interaksi melalui ruang ini sangat bersifat komuniti, malah boleh diibaratkan sebagai satu sesi perbincangan bersama rakan-rakan” Katanya.

12.12 Super Livestreams

Selain itu, bermula 8 Disember 2018, korang bukan sahaja dapat membeli-belah malah boleh meluangkan masa bersama Nana Mahazan, Yasmin Hani, Dynas Mokhtar, Sharifah Sakinah, Elaine Daly dan ramai lagi. 

Paparan strim secara langsung dalam aplikasi turut membuka laluan bagi jenama yang baru muncul di pasaran dan penjual-penjual baru di Lazada untuk menarik perhatian pengikut dan pembeli.

Ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang jenama dan produk berkenaan agar lebih ramai penonton strim bertukar menjadi pembeli yang aktif.

Dan, pengguna dapat berinteraksi dengan pembeli secara terus dan berkemungkinan besar akan menjadi pengikut jenama tertentu, meninggalkan komen dan juga ‘like’. Kelebihan strim secara langsung termasuk pemerkasaan golongan pengguna, memandangkan jenama dan penjual harus memberikan maklum balas dalam masa nyata, serta membolehkan perbincangan yang lebih mendalam berbanding kaedah interaksi yang lain.

Cara Membeli-belah yang Lebih Selamat dan Mudah dengan Lazada Wallet

Gunakan juga perkhidmatan Lazada Wallet untuk menikmati kaedah pembayaran yang selamat dan lancar, memberi manfaat eksklusif, serta memudahkan pengembalian wang, tanpa memerlukan penyelenggaraan perbankan. Nikmati rebat bernilai RM2,500,000, dengan rebat 12%* untuk penggunna yang top up Lazada Wallet buat kali pertama dan rebat 5%* untuk top up oleh pengguna sedia ada. Sementara itu, rebat tambahan bernilai RM10 turut ditawarkan bagi pembelian produk yang eksklusif kepada Lazzada Wallet.

 

 Wah, jadi apa tunggu lagi! Jangan lepaskan peluang korang untuk membeli-belah bersama Lazada. Untuk keterangan lanjut korang bolehlah 

Layari www.lazada.com.my dan laman media sosial Lazada untuk maklumat lanjut tentang Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12!

Facebook: https://www.facebook.com/LazadaMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/lazada_my/

Twitter: https://twitter.com/LazadaMY

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 26 May 2018

《娱协30》黄明志以5奖成为大赢家

黄明志早前先以featuring王力宏的《漂向北方》拿下十大原创歌曲奖(国际组),在《娱协30》再下一城勇夺最佳原创金曲、最受欢迎K歌金奖、最佳作词及最佳歌曲制作奖,以5奖成为当晚最大赢家。

Hiburan Wed, 15 Nov 2017

“HATI-HATI ”- INI KOMEN FAZURA MENGENAI  FATTAH AMIN

“Sampai jodoh, sampai waktu sesuai kami akan maklumkan juga,”

Events Fri, 29 Nov 2019

Lofa Nafi Kahwin Tahun Depan

Orang cantik macam Lofa, mesti orang selalu sibuk nak suh kawin kan? Eh!

Hiburan Fri, 19 Oct 2018

Ingatkan Senang Rupanya Tidak, Diana Danielle Kongsi Rahsia…

Isteri kepada pelakon Farid Kamil ini berharap penonton tidak terus membandingkan Gol & Gincu terdahulu dengan yang terbaru ini.

Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Kenapa Nadia Brian Panik Di Set Blok 404?

Saya tiba-tiba jadi panik untuk babak pisau yang digantung keliling tab itu,rasa takut pula kalau pisau itu jatuh atas saya. Uish…seram tu!

Hiburan Mon, 17 Sep 2018
Hiburan Thu, 25 Oct 2018
Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Sekitar Majlis Aqiqah anakanda Che Puan Juliana Evans

Che Puan Juliana Evans makin anggun selepas bergelar ibu…

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Azar Azmi Akui Tertekan!

Panas macam mana agaknya watak Azar dalam Nur 2, korang kenalah tunggu okay!

Hiburan Sat, 31 Aug 2019

《八度空间嘉年华》盛大举行!邀你共度中秋佳节庆团圆

2019年《八度空间嘉年华》盛大举行!9月7日和8日,邀你出席雪兰莪莎阿南Central i-City,共度中秋佳节庆团圆。

| Live TV