Events By: Salma Syahbuddin December 10, 2018 @ 3:13pm

Membeli-belah Melalui Strim Secara Langsung Pertama di Malaysia Sempena 12.12

Lazada memperkenalkan gaya terkini membeli-belah dengan kaedah strim secara langsung imersif melalui aplikasi mudah alih Lazada, menjelang acara Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12. 

Format strim secara langsung ini membolehkan para pembeli, jenama serta penjual menikmati satu pengalaman yang mengujakan melalui interaksi masa nyata, perbincangan langsung, demonstrasi produk dan pembelian yang semuanya dapat dilakukan serentak dengan penggunaan aplikasi Lazada. 

Fenomena strim secara langsung amat popular, terutamanya di negara China. Di sana, telefon mudah alih berperanan sebagai saluran utama kepada penduduk di luar kawasan bandar untuk hiburan serta membeli-belah. Pendapatan negara China yang dijana melalui strim secara langsung langsung dianggarkan akan mencapai USD 4.4 billion tahun ini, mencatatkan kenaikan sebanyak 32% berbanding tahun 2017[1]. Dengan memanfaatkan pengalaman, teknologi dan ilmu yang dimiliki oleh Alibaba, Lazada kini membawakan ciri strim secara langsung ke platformnya, seiring dengan kesediaan rakyat Malaysia menerima lebih banyak penyelesaian gaya hidup berbentuk digital.

Christophe ketika berkongsi tentang matlamat dan objektif asal kaedah ini dilakukan

Ketua Pegawai Eksekutif Lazada Malaysia, Christophe Lejeune berkata, 12.12 Super Livestreams membolehkan pengguna digital menjalani satu pengalaman interaktif yang cukup mengasyikkan.

“Ia membuka peluang kepada jenama-jenama dan para penjual untuk menyakinkan para pengguna dengan melibatkan mereka secara langsung dalam proses tersebut. Sebagai peranti eDagang, ia mencipta satu kualiti yang ketara, merapatkan jurang digital dan membolehkan hubungan yang lebih erat terjalin antara pengguna dan penjual walau di mana jua mereka berada. Para pengguna boleh bertukar-tukar pandangan, membuat pertanyaan dan menerima respons serta merta. Interaksi melalui ruang ini sangat bersifat komuniti, malah boleh diibaratkan sebagai satu sesi perbincangan bersama rakan-rakan” Katanya.

12.12 Super Livestreams

Selain itu, bermula 8 Disember 2018, korang bukan sahaja dapat membeli-belah malah boleh meluangkan masa bersama Nana Mahazan, Yasmin Hani, Dynas Mokhtar, Sharifah Sakinah, Elaine Daly dan ramai lagi. 

Paparan strim secara langsung dalam aplikasi turut membuka laluan bagi jenama yang baru muncul di pasaran dan penjual-penjual baru di Lazada untuk menarik perhatian pengikut dan pembeli.

Ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang jenama dan produk berkenaan agar lebih ramai penonton strim bertukar menjadi pembeli yang aktif.

Dan, pengguna dapat berinteraksi dengan pembeli secara terus dan berkemungkinan besar akan menjadi pengikut jenama tertentu, meninggalkan komen dan juga ‘like’. Kelebihan strim secara langsung termasuk pemerkasaan golongan pengguna, memandangkan jenama dan penjual harus memberikan maklum balas dalam masa nyata, serta membolehkan perbincangan yang lebih mendalam berbanding kaedah interaksi yang lain.

Cara Membeli-belah yang Lebih Selamat dan Mudah dengan Lazada Wallet

Gunakan juga perkhidmatan Lazada Wallet untuk menikmati kaedah pembayaran yang selamat dan lancar, memberi manfaat eksklusif, serta memudahkan pengembalian wang, tanpa memerlukan penyelenggaraan perbankan. Nikmati rebat bernilai RM2,500,000, dengan rebat 12%* untuk penggunna yang top up Lazada Wallet buat kali pertama dan rebat 5%* untuk top up oleh pengguna sedia ada. Sementara itu, rebat tambahan bernilai RM10 turut ditawarkan bagi pembelian produk yang eksklusif kepada Lazzada Wallet.

 

 Wah, jadi apa tunggu lagi! Jangan lepaskan peluang korang untuk membeli-belah bersama Lazada. Untuk keterangan lanjut korang bolehlah 

Layari www.lazada.com.my dan laman media sosial Lazada untuk maklumat lanjut tentang Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12!

Facebook: https://www.facebook.com/LazadaMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/lazada_my/

Twitter: https://twitter.com/LazadaMY

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 8 Feb 2019

Ini Doa Sang Mantan Buat Emma Maembong

Semoga netizen tidak menyerang pelakon ini lagi di ruangan komen miliknya

Events Thu, 21 Mar 2019

Karnival Jom Heboh dan Grand Bazaar Ramadan Anjuran TV3 Dan BUR

Jom kunjungi Karnival Jom Heboh 2019 dan Grand Bazaar Raya!

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

Super Junior Hopes For Reunion with All 13 Members

Leader Leeteuk wishes for this to happen ASAP.

LIFESTYLE Sun, 9 Jun 2019

Jika Anak Anda Mengalami Beguk, Apa Perlu Anda Buat?

Kalau ikut petua guna cecair seperti nila untuk surutkan bengkak, tetapi adakalnya rawatan bersama doktor diperlukan

Hiburan Wed, 26 Jun 2019

Risteena Dah Nak Kahwin November Ni?

Kita doakan yang baik-baik saja!

Hiburan Sat, 29 Sep 2018

MATA Menang Lagu Terbaik APM 2018, Ayda Jebat Terkejut Sampai Tersalah Cakap?

Ini merupakan anugerah pertama untuk kategori ini yang pernah saya dapat. Saya percaya muzik yang bagus boleh diterima di mana saja walaupun bukan di Malaysia.

Featured Tue, 4 Jan 2022
Hiburan Sat, 5 Oct 2019

Gosip Rumah Tangga Goyah, Suami Laudya Cynthia Bella Beri Bayangan…

Doakan yang baik-baik sahaja untuk pasangan ini. Amin!

Hiburan Tue, 5 Feb 2019

‘Makin Cantik’- Peminat Puji Penampilan Terbaharu Jihan Muse

Sebilangan besar peminat Jihan memuji kecantikan isteri kepada pelakon Ungku Hariz itu. Semoga terus istiqamah, Jihan…

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Ruffedge Lancar Kelab Peminat

Ini merupakan inisiatif para peminat sendiri untuk menjadikan sebuah platform yang menghubungkan dengan para peminat kami.

| Live TV