Events By: Salma Syahbuddin December 10, 2018 @ 3:13pm

Membeli-belah Melalui Strim Secara Langsung Pertama di Malaysia Sempena 12.12

Lazada memperkenalkan gaya terkini membeli-belah dengan kaedah strim secara langsung imersif melalui aplikasi mudah alih Lazada, menjelang acara Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12. 

Format strim secara langsung ini membolehkan para pembeli, jenama serta penjual menikmati satu pengalaman yang mengujakan melalui interaksi masa nyata, perbincangan langsung, demonstrasi produk dan pembelian yang semuanya dapat dilakukan serentak dengan penggunaan aplikasi Lazada. 

Fenomena strim secara langsung amat popular, terutamanya di negara China. Di sana, telefon mudah alih berperanan sebagai saluran utama kepada penduduk di luar kawasan bandar untuk hiburan serta membeli-belah. Pendapatan negara China yang dijana melalui strim secara langsung langsung dianggarkan akan mencapai USD 4.4 billion tahun ini, mencatatkan kenaikan sebanyak 32% berbanding tahun 2017[1]. Dengan memanfaatkan pengalaman, teknologi dan ilmu yang dimiliki oleh Alibaba, Lazada kini membawakan ciri strim secara langsung ke platformnya, seiring dengan kesediaan rakyat Malaysia menerima lebih banyak penyelesaian gaya hidup berbentuk digital.

Christophe ketika berkongsi tentang matlamat dan objektif asal kaedah ini dilakukan

Ketua Pegawai Eksekutif Lazada Malaysia, Christophe Lejeune berkata, 12.12 Super Livestreams membolehkan pengguna digital menjalani satu pengalaman interaktif yang cukup mengasyikkan.

“Ia membuka peluang kepada jenama-jenama dan para penjual untuk menyakinkan para pengguna dengan melibatkan mereka secara langsung dalam proses tersebut. Sebagai peranti eDagang, ia mencipta satu kualiti yang ketara, merapatkan jurang digital dan membolehkan hubungan yang lebih erat terjalin antara pengguna dan penjual walau di mana jua mereka berada. Para pengguna boleh bertukar-tukar pandangan, membuat pertanyaan dan menerima respons serta merta. Interaksi melalui ruang ini sangat bersifat komuniti, malah boleh diibaratkan sebagai satu sesi perbincangan bersama rakan-rakan” Katanya.

12.12 Super Livestreams

Selain itu, bermula 8 Disember 2018, korang bukan sahaja dapat membeli-belah malah boleh meluangkan masa bersama Nana Mahazan, Yasmin Hani, Dynas Mokhtar, Sharifah Sakinah, Elaine Daly dan ramai lagi. 

Paparan strim secara langsung dalam aplikasi turut membuka laluan bagi jenama yang baru muncul di pasaran dan penjual-penjual baru di Lazada untuk menarik perhatian pengikut dan pembeli.

Ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang jenama dan produk berkenaan agar lebih ramai penonton strim bertukar menjadi pembeli yang aktif.

Dan, pengguna dapat berinteraksi dengan pembeli secara terus dan berkemungkinan besar akan menjadi pengikut jenama tertentu, meninggalkan komen dan juga ‘like’. Kelebihan strim secara langsung termasuk pemerkasaan golongan pengguna, memandangkan jenama dan penjual harus memberikan maklum balas dalam masa nyata, serta membolehkan perbincangan yang lebih mendalam berbanding kaedah interaksi yang lain.

Cara Membeli-belah yang Lebih Selamat dan Mudah dengan Lazada Wallet

Gunakan juga perkhidmatan Lazada Wallet untuk menikmati kaedah pembayaran yang selamat dan lancar, memberi manfaat eksklusif, serta memudahkan pengembalian wang, tanpa memerlukan penyelenggaraan perbankan. Nikmati rebat bernilai RM2,500,000, dengan rebat 12%* untuk penggunna yang top up Lazada Wallet buat kali pertama dan rebat 5%* untuk top up oleh pengguna sedia ada. Sementara itu, rebat tambahan bernilai RM10 turut ditawarkan bagi pembelian produk yang eksklusif kepada Lazzada Wallet.

 

 Wah, jadi apa tunggu lagi! Jangan lepaskan peluang korang untuk membeli-belah bersama Lazada. Untuk keterangan lanjut korang bolehlah 

Layari www.lazada.com.my dan laman media sosial Lazada untuk maklumat lanjut tentang Jualan Hebat Akhir Tahun Lazada 12.12!

Facebook: https://www.facebook.com/LazadaMalaysia/

Instagram: https://www.instagram.com/lazada_my/

Twitter: https://twitter.com/LazadaMY

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 19 Dec 2018

黄诗棋生了!跨界美业品牌研发新产品

Yumi黄诗棋跨界美发业品牌!自创新产品,让她兴奋直呼“这就像自己的宝宝~”

LIFESTYLE Sat, 17 Mar 2018

5 Petua Hilangkan Sakit Kepala

Migraine atau sakit kepala bukan penyakit membahaya tetapi bila dibiarkan boleh melarat . Jom baca tips hilangkan sakit kepala

Hiburan Tue, 16 Oct 2018

OMG! Wawa Zainal Panik Accident Atas Air?

Walaupun tidak mengalami kecederaan serius, gambaran dalam video yang dikongsi Aeril itu membuatkan netizen berdebar menontonnya.

Hiburan Sun, 3 Jun 2018

Nazim Othman Terkejut, Remaja Hantar Gambar Seksi ?

Remaja hantar gambar seksi, keterlaluan dan menggelikan?

TECH Mon, 6 May 2019

Leave Your Wallet Behind at the ‘Kampong Kashlesss Ramadan Bazaar’ This Year

You don’t need your wallet, cash or cards this year. Just bring your smartphone along!

Events Wed, 4 Sep 2019

第7届《校园主播培训营》圆满结束!50位大专生正式成为「校园主播」

由ntv7、八度空间举办为期3天的第7届《校园主播培训营》圆满落幕,50位大专生在经过培训后,正式成为「校园主播」!

Hiburan Thu, 29 Aug 2019

Cabaran ‘Berat’ Sufian Suhaimi, Amira Othman

Peranan ‘soundtrack’ dalam sesebuah filem adalah sangat penting bagi mengiringi perjalan sebuan filem.

Hiburan Sun, 24 Jun 2018

Kahwin Bukan Kerana Harta Tetapi Cinta

Isteri saya ini cantik luar dan dalam. Sifat itulah yang membuatkan saya terpikat kepadanya

Fab Foodies! Tue, 6 Nov 2018

吃全麦面包比较健康?专家曝4陷阱

小心全麦制品的陷阱!

| Live TV