Featured By: Atiqah Johari March 10, 2023 @ 3:58pm

‘Microsleep’ Ketika Memandu, Mek Zura Kemalangan Semasa Pulang Kerja – “Sedar-Sedar Dah Terlanggar Pokok”

Penyampai radio Molek FM, Mek Zura dilaporkan terlibat dalam sebuah kemalangan sewaktu pulang ke rumah dari tempat kerja.

Berita tersebut dikongsi Mek Zura sendiri menerusi akaun Instagram miliknya dan memaklumkan bahawa punca kemalangan adalah disebabkan ‘Microsleep’

“Saya dah rasa kurang sihat sejak datang kerja jam 5 pagi hari itu, tetapi saya masih memaksa diri untuk datang kerja. Untuk dijadikan cerita, setelah selesai menjalankan kerja harian saya, saya terus pulang kerana waktu itu apa yang saya fikir hanyalah nak berehat.

“Perjalanan dari Sri Pentas ke rumah saya, Bagan Lalang agak jauh di mana mengambil masa hampir 1 setengah jam jadi saya sentiasa sediakan makanan seperti keropok, gula-gula dan minuman untuk hilangkan rasa ngantuk.

“Tapi, hari itu saya berpuasa jadi apa yang saya boleh buat untuk hilangkan rasa ngantuk hanya dengan tepuk pipi untuk rasa lebih segar namun tak berjaya. Sewaktu perjalanan pulang, saya memandu dengan keadaan yang berbahaya di mana saya ke kiri dan kanan tanpa sedar.

“Setibanya di guard house saya amat bersyukur kerana sikit sahaja lagi nak sampai rumah tetapi dengan tak sedar tiba-tiba kereta saya dah melanggar pokok besar berhampiran rumah saya,” jelas Mek Zura.

Namun begitu, Mek Zura kini dalam keadaan selamat dan tidak mempunyai sebarang kecederaan yang serius serta bersyukur masih diberi peluang untuk menjalani kehidupan seperti biasa.

Susulan itu, dia menasihati kepada para pendengar untuk sentiasa berhati-hati ketika memandu dan jangan memaksa diri jika terlalu penat.

“Kepada pendengar dan yang memandu kenderaan tidak kira kereta, motor atau basikal sekalipun untuk sentiasa berhati-hati. Sekiranya terlalu mengantuk jangan paksa diri untuk teruskan memandu kerana badan kita perlukan rehat yang secukupnya.

“Walaupun diri kita rasa masih boleh bertahan tetapi otak kita dah tak kuat. Bukan kepada diri kita sahaja malah orang lain juga akan terkena padahnya,” pesannya.

Tambahnya, pemakaian tali pinggang keledar wajib dipakai walau pergi ke mana sahaja selain dapat mengurangkan kecederaan jika berlaku kemalangan.

Dalam pada itu, Nik Nor Azura, Ketua Rangkaian Kandungan Molek FM turut terkejut apabila menerima berita kemalangan ini namun berasa syukur kerana keadaan Mek Zura selamat dan tidak serius.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 6 Dec 2018

Asli atau palsu? Ini ialah Cara Menguji Kelajuan MikroSD pada Android

jika ingin tahu sd kad anda original ke tidak boleh lah mencubanya

Hiburan Sun, 12 May 2019

Sebab ‘Sesungguhnya 2019’, Alif Satar Terkejut Tengok Jumlah Subscribers Di Youtube!

Terbaiklah Alif & kumpulan Raihan, syukur Alhamdulillah!

Trending Wed, 7 Nov 2018

Tukul Gergasi 453 kg Tepi Jalan Boleh Hilang, Biar Betul?

Arca tukul gergasi seberat 453 kilogram didapati hilang tetapi tiada kesan diambil .. masalahnya siapa yang mengambilnya

Trending Mon, 6 Apr 2020
Events Mon, 28 Jan 2019

Pokémon: Catch ‘Em All at Genting Highlands in February

Catch Pokémon The Movie: The Power of Us at Resorts World Genting next month.

Hiburan Wed, 23 Jan 2019

Siapa 12 Artis Wanita Dalam Lagu Terbaru MarK Adam?

Wah tak sabar nak dengar lagu Amnesia Mark ni!

Featured Thu, 1 Sep 2022
Hiburan Mon, 27 Aug 2018

Hampir Setahun Menunggu, Aishah Kecewa Dipermainkan?

ihak sana ada memberitahu mahu berjumpa selepas raya haji tapi sampai sekarang masih diam tanpa berita. Sehingga sekarang, saya masih tertunggu-tunggu jawapan. Kalau anda jadi saya, sudah tentu anda juga rasa kecewa bukan?

Hiburan Fri, 29 Nov 2019
LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

Pisang Hijau Ada Kelebihan Buat Kesihatan

Ini bukan bermaksud pisang hijau adalah pisang mentah. Pisang hijau ini pun mempunyai manfaat dan kelebihan untuk kesihatan.

| Live TV