Featured By: Atiqah Johari March 10, 2023 @ 3:58pm

‘Microsleep’ Ketika Memandu, Mek Zura Kemalangan Semasa Pulang Kerja – “Sedar-Sedar Dah Terlanggar Pokok”

Penyampai radio Molek FM, Mek Zura dilaporkan terlibat dalam sebuah kemalangan sewaktu pulang ke rumah dari tempat kerja.

Berita tersebut dikongsi Mek Zura sendiri menerusi akaun Instagram miliknya dan memaklumkan bahawa punca kemalangan adalah disebabkan ‘Microsleep’

“Saya dah rasa kurang sihat sejak datang kerja jam 5 pagi hari itu, tetapi saya masih memaksa diri untuk datang kerja. Untuk dijadikan cerita, setelah selesai menjalankan kerja harian saya, saya terus pulang kerana waktu itu apa yang saya fikir hanyalah nak berehat.

“Perjalanan dari Sri Pentas ke rumah saya, Bagan Lalang agak jauh di mana mengambil masa hampir 1 setengah jam jadi saya sentiasa sediakan makanan seperti keropok, gula-gula dan minuman untuk hilangkan rasa ngantuk.

“Tapi, hari itu saya berpuasa jadi apa yang saya boleh buat untuk hilangkan rasa ngantuk hanya dengan tepuk pipi untuk rasa lebih segar namun tak berjaya. Sewaktu perjalanan pulang, saya memandu dengan keadaan yang berbahaya di mana saya ke kiri dan kanan tanpa sedar.

“Setibanya di guard house saya amat bersyukur kerana sikit sahaja lagi nak sampai rumah tetapi dengan tak sedar tiba-tiba kereta saya dah melanggar pokok besar berhampiran rumah saya,” jelas Mek Zura.

Namun begitu, Mek Zura kini dalam keadaan selamat dan tidak mempunyai sebarang kecederaan yang serius serta bersyukur masih diberi peluang untuk menjalani kehidupan seperti biasa.

Susulan itu, dia menasihati kepada para pendengar untuk sentiasa berhati-hati ketika memandu dan jangan memaksa diri jika terlalu penat.

“Kepada pendengar dan yang memandu kenderaan tidak kira kereta, motor atau basikal sekalipun untuk sentiasa berhati-hati. Sekiranya terlalu mengantuk jangan paksa diri untuk teruskan memandu kerana badan kita perlukan rehat yang secukupnya.

“Walaupun diri kita rasa masih boleh bertahan tetapi otak kita dah tak kuat. Bukan kepada diri kita sahaja malah orang lain juga akan terkena padahnya,” pesannya.

Tambahnya, pemakaian tali pinggang keledar wajib dipakai walau pergi ke mana sahaja selain dapat mengurangkan kecederaan jika berlaku kemalangan.

Dalam pada itu, Nik Nor Azura, Ketua Rangkaian Kandungan Molek FM turut terkejut apabila menerima berita kemalangan ini namun berasa syukur kerana keadaan Mek Zura selamat dan tidak serius.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 20 Mar 2018

Raja Ilya Kini Pelakon Hollywood?

Bagi Raja Ilya, beliau terpaksa menolak tawaran tersebut kerana terdapat beberapa perkara yang dianggapnya tidak sesuai dengan dirinya

Hiburan Wed, 24 Oct 2018

Bukan Nak Tunjuk Hebat, Nourul Depp Tak Mahu Jadi Artis Bermusim

Saya harap, jangan tanya lagi fasal ini. Kalau ada persembahan, datanglah tengok. 

Featured Wed, 26 Apr 2023
FESYEN Fri, 5 Apr 2019

Harga Mampu Milik! Dapatkan Telekung Nur By Arjana

Jangan risau, korang boleh dapatkan potongan harga sebanyak 10% dengan mangaktifkan kod promosi di www.blancheur.co. Diskaun harga ini terhad sehingga 10 April 2019!

Featured Thu, 24 Jan 2019

‘Tolonglah periksa beg sekolah anak-anak’ – saran seorang guru

6 perkara wajib diajukan kepada anak-anak turut dikongsikan guru ini. 

Trending Sun, 8 Nov 2020