Hiburan By: Del14 October 18, 2019 @ 2:30pm

“Mula-Mula Saya Sangkakan Depresi..Tetapi Kini Mungkin ‘Benda’ Lain.. – Remy Ishak Beri Bayangan Disihir?

Pelakon filem Sangkar, Remy Ishak mengaku melalui perkara pelik sejak kebelakangan ini. Selepas Remy memuat naik instastory yang memberi bayangan seperti dia disihir semalam, ramai yang tertanya-tanya apakah yang sebenarnya terjadi?

Hari ini, pelakon yang digelar Hero Malaya ini tampil untuk menjelaskan postingnya itu melalui IG Live beberapa jam yang lalu. Menurut Remy,  telefonnya tidak henti-henti berbunyi dari rakan wartawan yang ingin mendapatkan cerita sebenar, jadi dia memilih untuk bercakap secara tidak langsung kepada semua peminat di platform IG Live.

Kata Remy, pada mulanya dia fikir dia sedang menghadapi depresi atau gangguan emosi dan mental kerana sejak akhir-akhir ini dia seperti bukan dirinya yang dahulu.

“Sejak beberapa minggu dan bulan yang lalu, saya banyak buat benda-benda yang saya sendiri tak mahu buat.  Saya pergi ke tempat-tempat hiburan walaupun itu bukan diri saya yang sebenar.. dan saya tak gembira pun..seolah-olah ada ‘energy’ (tenaga) yang mendorong saya ke sana dan lakukan perkara-perkara yang bukan dari kehendak saya sendiri. 

Keadaan emosinya yang tidak stabil membuatkan fikiran dan perasaannya bercelaru.  Remy juga mengatakan bahawa tiba-tiba dia lagi suka menyendiri dan tidak bercampur dengan orang lain.  Tetapi bila keseorangan, perasaannya berkecamuk.

Dia dikatakan mengalami ‘mood swings’ seperti tiba-tiba diselubungi perasaan yang sedih amat sangat, suka berfikiran negatif, cepat rasa marah sehingga enggan keluar rumah kerana takut hilang kawalan.

“Saya tak faham kenapa saya nak rasa depressed atau tertekan kerana secara amnya, kerjaya saya dalam keadaan yang amat baik, kedudukan kewangan saya juga stabil dan kukuh, semuanya baik, jadi kenapa saya jadi begini??”, luah Remy lagi. 

Jadi atas dorongan kawan-kawan dan pengurusnya, Remy memutuskan untuk mencuba perubatan Islam selepas mengambil ubat-ubatan moden tetapi masih rasa sedemikian. 

“Saya berjumpa dengan seorang ustaz yang berubatkan saya dengan ayat-ayat ruqyah, dan dengan secara tiba-tiba ada suatu ‘benda’ yang mengambil-alih badan saya.

” ‘Benda’ tu mula menangis…kemudian gelak, mengilai yang sangat panjang.  Saya pun terperanjat tapi tak mampu lakukan apa-apa.  Mulut dan badan seperti terkunci, tak boleh bercakap mahupun bergerak. 

“Selepas insiden itu, pandangan saya yang mungkin saya mengalami depresi, berubah.  Ianya mungkin benda lain! Walau bagaimanapun, saya tetapi akan bertemu dengan pakar psikiatri untuk mendapat pandangan tentang keadaan saya,” ujar Remy. 

Namun, kerana kekangan masa, Remy menangguhkan sesi IG Live tersebut pada waktu lain dan berjanji untuk berkongsi kisah selanjutnya. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 25 Jun 2019

‘Kawan Segan Nak Berlawak Dengan Saya Sebab…’- Thai Kongsi Pengalaman Selepas Berhijrah

Pengarah Terbaik di Festival Teater Kuala Lumpur 2005 ini turut berkongsi kisah di mana ada di antara rakan-rakan lama yang segan ketika duduk semeja. 

Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Whoah! Akhirnya Janna Nick Buka Mulut Tentang Ucapan Berbayar

Dah lama saya impi untuk memulakan projek ini di mana wang kutipan disalurkan kepada mereka yang memerlukan. Terbaiklah Janna, semoga Allah SWT permudahkan segala usaha kamu dik!

Hiburan Fri, 8 Nov 2019

Sheila Rusly Jual Dim Sum Pula?

Wah, boleh lah cuba nanti!

Hiburan Wed, 24 Jul 2019

‘Jangan Samakan Saya Dengan Usop’- Heedan Mohamad

Saya ada bakat tersendiri yang mahu dipersembahkan dan tidak mahu dianggap cuba tumpang populariti penyanyi lain

Hiburan Thu, 3 Jan 2019

Ucapan Elfira Loy Buat Suami, Sweet Teruk!

Awww.. sweet kan El dan suami

Hiburan Wed, 23 Jan 2019
FESYEN Wed, 24 Jul 2019

Kugiran Masdo Is Bringing Back ‘The Beatles’ Fashion Vibes, Only On E!News

Just like the Beatles, the band stylish were heavily influenced by pop british and fashion from the 60ies, catch them on E!News

Events Thu, 17 Oct 2019
Hiburan Fri, 26 Oct 2018

‘ Saya Bangga Jadi Muslim’, Sinead O’Conner Umum Peluk Islam

Kawan rapat, Elaine memberikannya hijab pertama dan beliau seram sejuk seluruh badan sewaktu melihat Shuhada menyarungkannya.

Hiburan Sun, 25 Aug 2019

Wow…Melly Goeslaw Jadi Tokey ‘Ole-Ole’ Pula!

Semoga dapat sambutan dari orang ramai di Bali!

| Live TV