Hiburan By: Aqilah Paharuzi July 7, 2024 @ 4:57pm

Mula Tadabur Sejak 2021 Di Media Sosial, Fatin Nabila Akui Suara Tenang Beri Pesona Ketika Berdakwah

Pempengaruh, Fatin Nabila Ahmad Zainuddin pernah menjadi perbualan ramai di media sosial selepas memuat naik content video memberi motivasi menggunakan suara yang tenang di TikTok.

Memetik laporan Harian Metro, Fatin mula mempelajari ilmu Tadabur atau memahami ayat al-Quran ketika dia mengalami gangguan kesihatan mental sejak di universiti sehingga perlu mendapatkan rawatan.

“Ketika saya mengalami masalah kesihatan itu, kehidupan saya sebagai pelajar terganggu kerana sentiasa mengalami ketakutan sepanjang masa. Saya buntu untuk merawat masalah mental ini.

“Sehinggalah saya diperkenalkan dengan tadabur membabitkan surah pertama ialah surah Al-nas yang tersirat pelbagai rawatan rohani yang banyak membantu saya mengembalikan kesihatan mental,” katanya.

Jelas Fatin, dia mendapat perkembangan positif terhadap masalah kesihatan mentalnya selepas mempelajari ayat tersebut dan mengambil keputusan untuk terus menimba ilmu dengan guru berpengalaman untuk tadabur ayat al-Quran yang lain.

“Pada 2021 saya mula berkongsi ilmu dakwah yang diperoleh daripada guru-guru saya menerusi media sosial. Tidak sangka ia mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada warga maya.

“Saya gemar untuk mengaitkan kehidupan dan bagaimana agama boleh membantu kita untuk menjadi insan yang kuat berdepan dengan cabaran termasuk masalah kesihatan mental yang pernah saya lalui,” katanya.

Sementara itu, pempengaruh yang mempunyai 1.1 juta pengikut di TikTok dan berlatarbelakang Ijazah Sarjana Muda Komunikasi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ini tidak menafikan suara yang tenang adalah pesonanya ketika menyampaikan dakwah.

“Di media sosial saya mempunyai pelbagai latar belakang pengikut dan tidak boleh dinafikan kebanyakannya adalah golongan muda yang sebenarnya mempunyai minat begitu mendalam untuk memperbaiki diri menerusi Islam.

“Saya juga terus mempromosikan tadabur terutama pada Ramadan dengan mengadakan kelas secara atas talian dengan bimbingan guru-guru tadabur yang berpengalaman. Ia juga mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari hari ke hari,” katanya.

Fatin Nabila

Bukan itu sahaja, sebelum berkongsi dakwah di media sosial, Fatin akan sentiasa merujuk kepada guru-guru berpengalaman bagi menyampaikan ilmu yang tepat.

“Untuk berdakwah ini bukan sesuatu yang mudah kerana kita perlu mempunyai ilmu. Jadi, apabila saya ingin menyampaikan sesuatu dakwah, pastinya perlu mendapat bimbingan daripada guru yang betul.

“Selain daripada itu, saya juga gemar untuk memberikan kata-kata motivasi, peringatan dan doa-doa yang boleh dijadikan amalan harian,” katanya.

Dalam satu kenyataan, Fatin tampil memberi penjelasan berhubung video nasihatnya meminta penonton dekat dengannya ketika dia memberi motivasi.

Fatin mengakui cara tersebut tidak sesuai bagi seorang wanita Muslim meskipun dia hanya cuba untuk menyampaikan mesej kepada orang luar.

Artikel Berkaitan: Video Content ‘Dekat Dengan Fatin’ Jadi Kritikan, Pempengaruh Ini Tampil Perjelas – “Niat Saya Nak Sampaikan Mesej…”

Sumber: Harian Metro 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 27 Feb 2020

容祖兒视大马歌迷为远房亲戚!入乡随俗唱马来歌给粉丝听

容祖儿日前专程来马为将于3月21日的巡演举办媒体发布会;除了直呼大马歌迷为远房亲戚,更是入乡随俗唱马来歌给粉丝听。

Hiburan Sat, 19 May 2018

Sarimah Ibrahim Jalani Rawatan IVF?

Sarimah berkata, dalam usia 40 tahun ini beliau berharap dapat menimang cahaya mata kerana tahap kesihatan Sarimah dan Suami berada dalam keadaan baik. Justeru itu, beliau juga turut berkongsi bahawa hasratnya untuk menjalani rawatan tersebut turut disokong oleh penyanyi nombor satu Malaysia, Datuk Seri Siti Nurhaliza

Trending Fri, 30 Nov 2018

3秒心理测验!第一眼看到什么动物…找到人格光明面

只要看看你「第一眼先看到哪个动物」,就可以测出你的主要人格啦!

Hiburan Fri, 1 Feb 2019

Tak Mahu Ingat Benda Lama, Tasha Shilla Kini Lebih Tenang

Pelakon jelita Tasha Shilla mengakui dirinya lebih tenang selepas mengorbankan beberapa perkara dalam hidupnya. Kata pelakon drama Kamar Kamariah ketika ditemui, Tasha memaklumkan dia kini dalam proses memulihkan kesihatan fizikal dan mental. “ Banyak perkara […]

Hiburan Thu, 8 Feb 2018

Orange陈慧恬拍拖啦!

八度空间主持人兼歌手Orange陈慧恬与香港摄影师Nash Lee相识逾半年,今年1月谱出异国恋曲。这也是她出道11年来首次对外认爱,似乎已认定对方,更被外界揣测好事近了?

Hiburan Thu, 25 Jan 2018

FARID KAMIL DIDAKWA AMBIL DADAH, AKUI TIDAK BERSALAH

Datuk Farid yang diwakili oleh peguamnya, Athari Bahardi dilihat begitu tenang ketika pertuduhan tersebut dibacakan di depan Majistret Nor Ariffin Hisham di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pagi tadi