Hiburan By: Del14 January 21, 2020 @ 1:00pm

“Orang Kenal K-Clique Dulu Baru Kenal Saya” – MK Tepis Dakwaan Lebih Popular

Penyanyi MK daripada kumpulan K-Clique meluahkan rasa syukur apabila kehadiran mereka di dalam industri muzik semakin mendapat perhatian dan sehinggakan mereka dinobatkan artis tempatan yang mendapat jumlah penstriman tertinggi sepanjang 2019 di Spotify dan mengalahkan artis popular seperti Faizal Tahir dan Siti Nuharliza.

Berikutan daripada populariti yang dikecapi, MK mahupun K-Clique kerap mendapat undangan persembahan di Semenanjung, Sarawak dan Singapura dan terpaksa berulang alik dari Sabah demi memenuhi jemputan yang semakin lebat. 

Walau bagaimanapun, MK atau nama sebenarnya Muhammad Hairi Amin Hamdan (24), menafikan dakwaan bahawa dia mahupun anggota K-Clique sering lambat ke lokasi persembahan dan kadang-kadang tidak muncul langsung walaupun sudah dibayar. 

Malah, tidak lama dahulu, MK pernah berkongsi melalui Instagram Story di mana dia teruja apabila mendapat tahu adanya bilik hotel di lapangan terbang yang boleh digunakan untuk tidur dan bersiap-siap jika ada penerbangan pada waktu-waktu yang tidak menentu kerana sering terkejar-kejar untuk menaiki pesawat. 

“Belum pernah lagi terjadi seperti apa yang dikatakan. Alhamdulillah, setakat ini semua orang berpuas hati dengan kami. 

“Saya dan anggota K-Clique masih lagi base di Sabah. Tawaran persembahan pula dari merata tempat..kadang-kadang di Kuala Lumpur, esok di Sabah…lusa kami di Kuching, Sarawak, lepas tu di Singapura pula.

“Saya memang tak mampu nak beri 100% untuk datang awal dari waktu show. Kadang-kadang sempat sampai seminit je awal, ada juga masanya terlewat tapi Alhamdulillah…organizer dan client semua masih faham dengan keadaan kami. Masih belum lagi ada kes berat seperti ‘no show’ dan sebagainya,” kata MK kepada XTRA ketika ditemui di majlis anugerah Era Digital Muzik Awards (EDMA 2019) baru-baru ini.

Kumpulan K-Clique berjaya memenangi dua anugerah pada malam itu, iaitu kategori Lagu Featuring Hit dan Rappers Paling Onz. 

“Semua itu rezeki dari Atas. From nothing to somebody, from somebody to nothing pun boleh jadi balik sebenarnya. Apa-apa pun syukur ke atas rezeki dan untuk tahun 2020, kami hanya mahu kekal konsisten dalam menghasilkan lagu-lagu yang lebih baik tahun ini,” ujar MK lagi. 

Berbicara tentang sama ada anggota K-Clique lain berkecil hati dengan populariti yang dikecapi MK, dia dengan pantas mengatakan ‘tidak’.

“Saya pun orang kenal dari K-Clique. Jadi orang akan kenal mereka dulu, baru saya..jadi tak ada isu yang saya lebih popular.

“Tahun ini anggota K-Clique masing-masing akan ada hala tuju dalam karier mereka sendiri. Ada di antara kami yang mempunyai projek, akan keluarkan single atau album contohnya Tuju  akan mengeluarkan album  tahun ini.

“Benda-benda seperti itu bukan halangan, malah membuka lebih banyak pintu bagi diri masing-masing atau bagi kumpulan kami,” jelas MK apabila dikatakan menerima lebih perhatian daripada anggota K-Clique yang lain. 

Kredit Foto: Instagram @hairiwhuut

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 27 Jan 2018

Fizz Fairuz Kini DiGelar Datuk

Fizz Fairuz dianugerahkan darjah kebesaran dan pingat Pahang yang membawa gelaran Datuk

Hiburan Tue, 1 May 2018

Adik Kahwin Dulu? Tasha Okay Saja!

“Tiada apa yang perlu dirisaukan kerana saya percaya, sampai masa saya juga akan meninggalkan zaman solo dan memulakan hidup berumah tangga,” katanya.

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

TIME Beri Amaran Kepada Telekom Malaysia

Awal minggu ini, kita dihidangkan dengan pengumuman berkenaan pakej unifi Turbo daripada Telekom Malaysia(TM) kepada semua pelanggan mereka. Ia tentunya merupakan satu berita yang amat menggembirakan pengguna internet di Malaysia yang sudah lama mengidamkan internet yang lebih […]

Hiburan Thu, 1 Nov 2018

Kris Wu: Glad to Have Left EXO but No Regrets Joining

He’s still thankful for having been part of EXO though.

Hiburan Tue, 20 Nov 2018
Hiburan Wed, 15 Jan 2020
Hiburan Sun, 15 Dec 2019
Hiburan Wed, 24 Jul 2019

Kenapa Shukri Yahaya Berdendam Dengan Emma Maembong?

Kalau nak tahu jangan lupa temu janji korang jam 10 malam ini okay!

Hiburan Fri, 11 Oct 2019

Fizo Omar, Mawar Karim Akhirnya Sepakat Tutup Restoran FizoMawar Kitchen Selepas Berpisah

Umum tahu kisah penceraian antara pelakon Fizo Omar dan isterinya, usahawan tudung Fareeda, Mawar Karim pertengahan tahun ini selepas enam tahun mendirikan rumahtangga dan dikurniakan seorang anak, Wan Maryam berusia dua tahun.  Baca: Fizo Omar, Mawar […]

Hiburan Tue, 6 Nov 2018

| Live TV