Hiburan By: Del14 January 21, 2020 @ 1:00pm

“Orang Kenal K-Clique Dulu Baru Kenal Saya” – MK Tepis Dakwaan Lebih Popular

Penyanyi MK daripada kumpulan K-Clique meluahkan rasa syukur apabila kehadiran mereka di dalam industri muzik semakin mendapat perhatian dan sehinggakan mereka dinobatkan artis tempatan yang mendapat jumlah penstriman tertinggi sepanjang 2019 di Spotify dan mengalahkan artis popular seperti Faizal Tahir dan Siti Nuharliza.

Berikutan daripada populariti yang dikecapi, MK mahupun K-Clique kerap mendapat undangan persembahan di Semenanjung, Sarawak dan Singapura dan terpaksa berulang alik dari Sabah demi memenuhi jemputan yang semakin lebat. 

Walau bagaimanapun, MK atau nama sebenarnya Muhammad Hairi Amin Hamdan (24), menafikan dakwaan bahawa dia mahupun anggota K-Clique sering lambat ke lokasi persembahan dan kadang-kadang tidak muncul langsung walaupun sudah dibayar. 

Malah, tidak lama dahulu, MK pernah berkongsi melalui Instagram Story di mana dia teruja apabila mendapat tahu adanya bilik hotel di lapangan terbang yang boleh digunakan untuk tidur dan bersiap-siap jika ada penerbangan pada waktu-waktu yang tidak menentu kerana sering terkejar-kejar untuk menaiki pesawat. 

“Belum pernah lagi terjadi seperti apa yang dikatakan. Alhamdulillah, setakat ini semua orang berpuas hati dengan kami. 

“Saya dan anggota K-Clique masih lagi base di Sabah. Tawaran persembahan pula dari merata tempat..kadang-kadang di Kuala Lumpur, esok di Sabah…lusa kami di Kuching, Sarawak, lepas tu di Singapura pula.

“Saya memang tak mampu nak beri 100% untuk datang awal dari waktu show. Kadang-kadang sempat sampai seminit je awal, ada juga masanya terlewat tapi Alhamdulillah…organizer dan client semua masih faham dengan keadaan kami. Masih belum lagi ada kes berat seperti ‘no show’ dan sebagainya,” kata MK kepada XTRA ketika ditemui di majlis anugerah Era Digital Muzik Awards (EDMA 2019) baru-baru ini.

Kumpulan K-Clique berjaya memenangi dua anugerah pada malam itu, iaitu kategori Lagu Featuring Hit dan Rappers Paling Onz. 

“Semua itu rezeki dari Atas. From nothing to somebody, from somebody to nothing pun boleh jadi balik sebenarnya. Apa-apa pun syukur ke atas rezeki dan untuk tahun 2020, kami hanya mahu kekal konsisten dalam menghasilkan lagu-lagu yang lebih baik tahun ini,” ujar MK lagi. 

Berbicara tentang sama ada anggota K-Clique lain berkecil hati dengan populariti yang dikecapi MK, dia dengan pantas mengatakan ‘tidak’.

“Saya pun orang kenal dari K-Clique. Jadi orang akan kenal mereka dulu, baru saya..jadi tak ada isu yang saya lebih popular.

“Tahun ini anggota K-Clique masing-masing akan ada hala tuju dalam karier mereka sendiri. Ada di antara kami yang mempunyai projek, akan keluarkan single atau album contohnya Tuju  akan mengeluarkan album  tahun ini.

“Benda-benda seperti itu bukan halangan, malah membuka lebih banyak pintu bagi diri masing-masing atau bagi kumpulan kami,” jelas MK apabila dikatakan menerima lebih perhatian daripada anggota K-Clique yang lain. 

Kredit Foto: Instagram @hairiwhuut

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 20 Nov 2017

王源《蒙面》飆唱林宥嘉神曲!「三段高音」全场尖叫

中国人气团体TFBOYS由3个平均年龄17岁的少年组成,日前其一成员王源参加《蒙面唱将猜猜猜》,演唱林宥嘉的经典神曲。会参加这个节目,他进而透露了其中的原因,“现在可能我的人气盖过了我的歌声”,因此想戴上面具最直接地用声音来明白他的歌唱实力。

Hiburan Mon, 22 Oct 2018

郭晓东欲成立咖啡学院「影视音乐作品明年再说吧!」

郭晓东(小东)与女友Zen俊倩今年2月自创精品咖啡品牌「TAZ STORY」正式推介;日前小东在《咖啡杯测分享会》上道出他下半年计划重心将放在咖啡艺术,欲成立咖啡学院!

Hiburan Mon, 1 Oct 2018

“Good Music Can Be Accepted Anywhere but Not in Malaysia…”

Award-winning singer slams Malaysian music scene.

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Memang Saya Pelawak, Tapi Soal Zuriat Saya Serius!

Soalan macam itu tak perlu ditanya pun tak apa. Tunggu saja berita gembira kalau orang tu nak beritahu. Jaga perasaan pasangan itu.

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

Krim Jerawat Drugstore Yang Berpatutan Dan Berkesan!

Masalah jerawat ni bukan sesuatu yang asing bagi kita. Dengan cuaca yang tidak menentu, di tambah pula dengan debu-debu dan persekitaran yang kurang bersih, tak mustahil jika jerawat datang singgah ke kulit muka kita. Ada macam-macam […]

Hiburan Thu, 7 Dec 2017

BISIK PADA LANGIT BIKIN KONTROVERSI

Tidak semua cerita melayu yang  bila sahaja kita habis menyaksikan filem tersebut, kita akan mendapat input dari cerita itu. Ada cerita Melayu yang kita pergi ke pawagam, menonton cerita itu sehingga habis tetapi, “kosong” dan ada juga yang memberi kesan sehingga kita tersedar dari lamunan.

Hiburan Fri, 5 Jul 2019

Tanya Soalan Kepada Bekas Isteri, Aliff Aziz Didakwa Cari Publisiti?

Apapun, kita doa yang baik-baik untuk mereka.

Events Thu, 7 Jun 2018

Jom Ke Anggun Life Festival Untuk Dapatkan Baju Raya Pelbagai Jenama Pada 8 & 9 Jun Ini!

Terdapat lebih 100 vendor yang  akan turut serta menjual pelbagai barangan menarik dan antara selebriti yang turut serta menjadi vendor menjual produk keluaran mereka sendiri di Festival Anggun Life

Hiburan Tue, 21 Aug 2018

Siti Nurhaliza and Datuk K’s first wedding anniversary with Aafiyah

The gorgeous little family looks amazing together.

| Live TV