Featured By: Maya Basir January 27, 2023 @ 6:39pm

“Orang Tu Pun Cari Rezeki Di Periuk Sama…” – Nabila Razali Akui Ditengking Individu Dikenali Lebih Sakit

Penyanyi Nabila Razali mengakui teguran individu yang dikenali lebih menyakitkan berbanding daripada kutukan netizen.

Memetik laporan Kosmo, Nabila atau lebih mesra disapa Bella memberitahu menegur tidak salah selagi tidak memalukan dan menjatuhkan semangat seseorang.

“Sudah tentu lebih sakit jika orang yang bercakap (beri teguran) datang daripada yang kita kenal dan orang itu pun mencari rezeki di periuk sama.

“Setiap orang akan ada ‘highs and lows’. Hari buruk kita itu yang orang suka jadikan bahan seumur hidup.

“Kita manusia biasa ada hati dan perasaan. Kadang-kadang, datang hari yang tak kena, kita macam ‘kenapa ya, kita tak usik orang, orang usik kita’.

“Saya percaya, kita bekerja dalam bidang ini bekerja secara profesional dan saya berharap, mana-mana pihak pun selepas ini, bila nak bercakap, fikirlah dahulu,” katanya.

Mengulas tentang isu hangat yang terjadi kepada Sissy Imann dan Mas Idayu, Nabila berpendapat bahawa ilmu sepatutnya perlu disampaikan dengan cara mendidik.

“Nak komen orang ke apa, gunakan ilmu yang ada. Bukan ambil contoh daripada orang lain untuk bantai orang lain.

“Bagi saya, itu bukan cara kita untuk menyampaikan ilmu. Kalau kita contohi orang-orang lain yang jadi juri, ada yang siap mengajar balik berbanding ‘membantai’ seseorang itu,” ujarnya.

Menurut Bella, antara individu-individu yang mempraktikkan tugas juri dengan mengkritik dan mengajar pada masa sama ialah Hetty Koes Endang, Datuk Syafinaz Selamat dan Datuk Ramli MS.

“Yang saya sebut itu, memang yang saya tonton program dijurikan mereka. Saya rasa penjurian seperti mereka yang diperlukan.

“Saya faham program realiti, produksi memerlukan sesuatu untuk ‘panaskan’ program. Saya faham tapi pada masa sama, orang yang lebih berpengalaman kena suntik ilmu dalam kita nilai orang.

“Jangan sekadar bash (tegur) tapi apa sahaja ilmu yang peserta dapat. Takut hanya mengganggu mental mereka, waktu itu.

“Saya taklah nak sokong mana-mana pihak tapi saya percaya, mana-mana kental pun jiwa seseorang itu, kalau dah depan beribu-ribu penonton tak termasuk di rumah, mesti mental akan terganggu,” jelasnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 17 Jan 2018

DICOP PENJENAYAH! IFA RAZIAH BUAT LAPORAN POLIS

Kesal kerana selepas sahaja peristiwa itu, dia ingin menamatkan sahaja isu perbalahan ini dan menunggu Roslan datang kepadanya dan meminta maaf

Hiburan Wed, 9 Jan 2019

Bapa Aizat Amdan Meninggal Dunia

Al- Fatihah buat Datuk Amdan Bin Hj Mat Din…

Trending Sun, 26 May 2019

Mukhriz Mohon Maaf Pada Sultan Johor

Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak bersalaman dengan Sultan Ibrahim dan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim. Kejadian itu menerima kecaman hebat netizen yang rata-ratanya tidak setuju dengan tindakan menteri besar itu.

Featured Fri, 3 Feb 2023
Trending Sat, 28 Apr 2018

Selamat Jalan, Alfie…

Pakar perubatan di Britain berpendapat bahawa rawatan selanjutnya adalah sia-sia, namun ibu bapanya ingin membawa Alfie ke Rom, selepas mendapat tawaran rawatan di hospital Vatican Bambino Gesu.

Featured Thu, 16 Sep 2021

Ini Senarai 5 Lagu Patriotik Yang Membangkitkan Semangat Hari Malaysia!

Bila dengar balik lagu-lagu ni, goosebump lah min!

Featured Sat, 28 Aug 2021

| Live TV