Hiburan By: Salma Syahbuddin May 2, 2018 @ 4:08am

“Pelawak Harus Punya Idea Sendiri” – Afdlin Shauki

Pengarah dan pelakon terkenal, Datuk Afdlin Shauki menegaskan bahawa pelawak-pelawak tempatan perlulah mempunyai identiti sendiri dan tidak menciplak mana-mana idea orang lain terutamanya apabila membuat persembahan.

Menurut Afdlin, pentas komedi mempunyai banyak kelebihan dan kekuatan tersendiri dalam menyampaikan mesej yang lebih berat seperti kepentingan budaya integriti.

“Setiap pelawak itu mempunyai nilai dan daya tarikan yang tinggi kerana, pelawak-pelawak ini secara tidak langsung dapat menghiburkan orang ramai dengan menyediakan idea dan isi kandungan lawak yang mampu membuatkan para penonton terhibur.” Katanya

Malah, Nizam yang juga merupakan seorang pelawak, turut mengakui bahawa seseorang pelawak itu tidak perlu meniru jenaka pelawak lain untuk membuat persembahan. Dan, menurutnya keluarga adalah tempat paling penting dalam memupuk budaya integriti.

“Saya kena jadi saya. Kita  kena jadi kita, tak perlu menjadi orang lain. Misalnya, saya beritahu anak saya, bila hendak membuang sampah, jika tidak ada tong sampah, saya akan minta mereka jangan buang sampah merata tempat, simpan dalam poket sehingga jumpa tong sampah. Ini antara nilai yang kita perlu tekankan.” Jelasnya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 23 Apr 2018

Bekas Gitaris Ekamatra Berdepan Hukuman Penjara

Sebelum ini pernah di hukum penjara akibat merompak seorang pembantu rumah kira-kira 6 tahun dulu di Ampang, Selangor.Tuduhan terbaru pula menyebabkan kematian seorang wanita ketika memecah masuk ke rumah mangsa Februari dulu.

Hiburan Sat, 12 Jan 2019

Fazura Duet Dengan Suami Sekali Lagi Dalam Paling Sempurna

Alahai, sweet betul pasangan suami isteri ni…

Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Sufi Rashid Angkat Kisah Depresi Dalam Lagu Baharu

Selain sibuk mengusahakan produk biskut, Krispy Krunchee, Sufi enggan terus mengalah dalam dunia nyanyian dan berjanji tampil dengan single lebih baik daripada sebelum ini.

Hiburan Thu, 2 Jan 2020
Hiburan Tue, 10 Apr 2018

陈慧琳《Be With You》MV拍到流两行眼泪

Kelly陈慧琳继《尾站天国》后,接力推出本年度第二主打《Be With You》,亲自上阵演出MV的她,极考内心戏拍到流两行眼泪。

Hiburan Wed, 5 Dec 2018

‘Saya Minta Maaf’, Haqiem Rusli Mengaku Silap

Penyanyi Jatuh Bangun ini juga mahu berehat seketika di Twitter sehingga keadaan jadi reda.

Hiburan Fri, 24 Aug 2018
Hiburan Mon, 20 Nov 2017

APA LAGI NI KAMAL ADLI?

Apabila diajukan soalan mengenai Zahirah McWilson dan isu Emma dikaitkan dengan seorang lelaki berpangkat Datuk. Kamal enggan mengulas dengan lebih lanjut.

Hiburan Wed, 24 Jan 2018

BE PREPARED TO SAY GOODBYE TO ED SHEERAN BECAUSE HE’S GONNA QUIT MUSIC

Ed Sheeran has confirmed his leave from the music scene in a recent interview!

Hiburan Wed, 24 Apr 2019

Kos Bertambah Punca ‘Ketuk-Ketuk Ramadan’ Dihentikan

Kos penerbitan bertambah antara punca utama pemilik JS Pictures, Azman Yahya atau Jinggo mengambil keputusan tidak meneruskan program masakan Ketuk-Ketuk Ramadan pada musim depan. “Saya dan isteri (Sheila Rusly) memang sedih dengan keputusan yang terpaksa […]

| Live TV