Hiburan By: Salma Syahbuddin January 29, 2020 @ 10:55am

[VIDEO] Penyanyi Azharina Berang, Kakak OKU Dihalau

Penyanyi yang popular menerusi lagu Elegi Sepi ini mengakui kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab apabila kakaknya yang juga Orang Kelainan Upaya (OKU) itu dihalau dari tempat letak kereta bertanda OKU.

Tambahnya lagi, sebaik sahaja beliau meletakkan kereta di kotak parkir, muncul dua orang pengawal keselamatan memaklumkan kepada mereka bahawa, pengurus tidak suka ada kenderaan diletakkan dikotak parkir tersebut.

” Tak sampai dua minit, dua parkir. Dua orang pengawal keselamatan datang halau kami dari petak parkir tersebut dengan alasan, bos tak suka ada orang parkir di kotak yang bertanda OKU.” Katanya.

Kereta parkir ditempat OKU, dikatakan MENYEMAK!

Menurut Azharina, alasan yang diberikan oleh pengawal keselamatan tersebut adalah tidak relevan dan berperi kemanusian. Kerana, jelas sekali kakak beliau tidak boleh berjalan sehingga terpaksa menggunakan bantuan kerusi roda.

” Kakak saya ada kad OKU, dan ada pelekat parkir tersebut! Wajarkah perkara dan penindasan ini berlaku kepada orang-orang OKU?”

Tujuan sebenar Azharina memuat naik video tersebut

Sebagai seorang  adik dan masyarakat yang prihatin. Azharina turut menjelaskan tujuan sebenar beliau memuat naik beberapa keping gambar dan video pada hari insiden itu berlaku.

Menurutnya, video ini dikongsikan untuk memberi kesedaran kepada semua pihak dan berharap perangai mendiskriminasi golongan ini sudah tidak wujud pada zaman ini. 

” Saya berharap ramai boleh share video ini untuk kesedaran”

Tindakan Undang-undang akan diambil

Azharina turut memohon Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengambil tindakan ke atas premis tersebut yang terletak di Puchong kerana berasakan kakaknya yang juga seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) didiskriminasi.

” Pihak berkenaan harus mengambil tindakan berhubung kejadian ini, sekiranya benar seperti yang didakwa oleh dua pengawal keselamatan mengenai pengurusan mereka yang tidak membenarkan sesiapa pun meletakkan kenderaan di petak OKU walaupun memiliki pelekat kereta dan kad OKU yang sah” Jelasnya.

Terdahulu, kakak Azharina yang dikenali sebagai Aishah memandu kereta tersebut yang turut dinaiki penyanyi itu dan dua lagi anaknya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 27 Nov 2018

Bella Hadid Making Headlines for Appearance in Kuala Lumpur

Fans crowded The Gardens when rumours of her visiting was leaked.

Hiburan Wed, 17 Apr 2019

‘DETAIL’ Buah Tangan Terbaharu Alif & SonaOne

Anda sudahpun mendengar lagu pertama mereka berjudul “Obvious” dan ini diikuti dengan persembahan sepenuhnya dalam Bahasa Melayu lewat “Pun Boleh” yang penuh bertenaga.

Hiburan Tue, 19 Mar 2019
Hiburan Fri, 23 Feb 2018

IQRAM DINZLY ACCIDENT?

Antara barang berharga milik Princhiqy Dinzly yang hilang ialah, seutas jam tangan Claudia Patriks yang bernilai RM10K, jam tangan jenama G-Shock dan Guess serta Iphone 6 dan laptop milik arwah bapa beliau

Hiburan Mon, 18 Mar 2019

SHINee’s Minho Will Be Enlisting into the Military in April!

Fans are excited to see Minho serving the country.

Events Tue, 18 Sep 2018
Fab Foodies! Mon, 19 Mar 2018

10 Tips Kurus Menjelang Hari Bahagia!

Kuncinya adalah konsisten, pasti impian korang untuk kurus tercapai! Apatah lagi sebagai pengantin baharu sudah tentu anda ingin kelihatan cantik dan menjadi tumpuan tetamu. Pastinya anda tidak mahu rasa rendah diri apabila tetamu memerhatikan penampilan anda seperti ‘tidak kena’ ataupun kurang.

Hiburan Thu, 7 Mar 2019

Media Prima Staff Takes Home an Award in Portugal

To many more sweet success like this to come!

Hiburan Tue, 29 Oct 2019
Events Wed, 14 Aug 2019

Lazada Malaysia Partners Up with KL Fashion Week for Its 2019’s Runway

Now getting designer brands got 100 times easier!

| Live TV