Hiburan By: SGMS Enal October 13, 2019 @ 6:40pm

Peruntukan RM20 Juta Dalam Belanjawan 2020 Untuk Penggiat Animasi Tempatan

Penggiat animasi tempatan menyifatkan, peruntukan RM20 juta melalui Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk memupuk bakat tempatan dalam menghasilkan kandungan digital mampu melonjakkan lagi potensi produksi animasi negara.

Pengumuman dan RM20 juta itu yang telah dibentangkan dalam Belanjawan 2020 Jumaat lalu diambil berikutan bidang seperti e-Permainan, animasi dan seni digital sedang berkembang pesat, sekali gus berpotensi menjana ekonomi negara.

Ia terbukti apabila pendapatan industri permainan video dunia melebihi AS$150 bilion pada masa ini, lebih tinggi berbanding gabungan hasil industri muzik dan filem.

Menyambut baik usaha kerajaan itu, Penerbit dan Pengarah Urusan Les’ Copaque Production Sdn Bhd, Burhanuddin Md Radzi, berkata mereka menyambut baik inisiatif kerajaan itu kerana ia secara tidak langsung membantu merangsang pertumbuhan industri animasi tempatan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif WAU Animation, Usamah Zaid, pula berharap peruntukan diberikan dilaburkan secara berkesan bagi menggalakkan lagi perkembangan industri animasi.

Manakal bagi Ketua Pegawai Eksekutif Animonsta Studios yang juga pengarah Boboiboy Movie 2, Nizam Abdul Razak pula menyifatkan keprihatinan kerajaan memberi rangsangan kepada pertumbuhan industri animasi tempatan.

Katanya, pengumuman kerajaan yang menaikkan siling setiap syarikat bagi inisiatif Geran Pembangunan Pasaran (MDG) oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dari RM200,000 kepada RM300,000 turut memberi manfaat kepada penggiat animasi tempatan.

Sumber:wiser.my .  BHOnline

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 24 Feb 2020
Hiburan Thu, 28 Jun 2018

Hantu Kak Limah Kahwin Hanya Gimik Tapi…

Kata pelakon Hantu Kak Limah ini, dia sudah bersedia untuk bergelar isteri semula. “ Saya juga perlukan teman seperti orang lain yang boleh menemani saya ketika anak-anak tiada di rumah…

Hiburan Wed, 25 Jul 2018

Kandungan Gugur, Syatilla Melvin Reda…

Syatilla Melvin sedar sewaktu tengah buat kerja rumah, ada ketulan darah keluar secara tiba-tiba. Sabar ya Syatilla, semoga ada hikmah di sebalik kejadian ini. Insha Allah.

Hiburan Mon, 12 Nov 2018

Persenda Sherry Al-Hadad Gemuk, Ayda Jebat Dilabel Kurang Ajar

Apapun, kita tunggu jawapan Ayda Jebat lepas ni okay

Hiburan Thu, 16 Jan 2020
Hiburan Sat, 28 Apr 2018

Sajat Takut Jumpa Wartawan?

Nampaknya majlis pelancaran Nur Sajat Rated Xtra ni turut mendapat perhatian para media. Mungkin inilah sebabnya Sajat takut kerana, beliau bakal ‘diserang’ dengan soalan-soalan panas oleh wartawan tempatan kita

Featured Wed, 8 Feb 2023
Featured Wed, 16 Jun 2021

Berat Badan Hanya 35KG, Penyanyi Elyana Terus Kuat Lawan Kanser

Keadaan penyanyi Elyana yang menderita kanser limfoma sejak 10 tajin lalu kini memasuki tahap kritikal apabila kanser tersebut semakin merebak ke beberapa organ badannya.  Menerusi InstaStory, Elyana memaklumkan keadaan dirinya yang kini sedang menjalani rawatan

| Live TV

error: Content is protected !!