Hiburan By: Fatin Nurain May 19, 2022 @ 2:30pm

Pesanan Faizal Tahir Buat Pencipta Lagu Yang Ingin Mencipta Nama – “ Angan-Angan Kosong Saja Tidak Menjamin…”

Penyanyi dan komposer, Faizal Tahir, menasihatkan pencipta lagu yang ingin mencipta nama perlu lebih serius dalam menjadikan muzik sebagai kerjaya.

Menurut Faizal, dia akui ramai yang hebat mencipta lagu tetapi tidak menggalakkan menyertai industri muzik jika niatnya sekadar suka-suka.

“Ambil serius mengenainya. Kalau nak main-main, rasanya tak perlu adalah dalam industri muzik. Maaf, mungkin cara jawab saya ini kasar, tapi itulah hakikatnya.

“Ramai orang nak jadi komposer, penerbit (muzik) dan mereka mempunyai banyak produk bagus, tapi mereka tak boleh nak keluarkan. Yang sudah ada dalam Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP), kalau nak pendapatan lebih, janaan produk, tolong ambil serius,” katanya.

Penyanyi itu turut menyatakan angan-angan kosong saja tidak menjamin tempat dalam industri muzik sekiranya tidak serius dalam menghasilkan muzik.

“Ini bukan macam zaman waktu pergi ‘jamming’, tiba-tiba ada impian nak jadi komposer. Nak jadi pencipta lagu, tengok semua orang buat lagu, boleh buat duit.

“Kena ambil serius dan jadikan ia kerjaya. Bukan minat suka-suka dan hobi. Tulis sebanyak lagu yang boleh dan terus gesa diri,” katanya.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 24 Jul 2018

“Satu-satunya Penyesalan Saya? Lambat Berhijab…”- Norish Karman

Siapa tidak kenal dengan pelakon serba boleh ini, bagilah apa sahaja watak beliau pasti tidak akan menghampakan penonton. Setuju? Namun, pelakon ini tampil dengan imej barunya yang kini sudah berhijab. 

Hiburan Thu, 1 Feb 2018

Peserta Hero Oven 2 Bengang

Adam, bekas peserta program Hero Oven musim kedua, baru-baru ini dihambat kontroversi apabila meluahkan rasa terkilannya dengan rakyat Malaysia yang gemar menyentuh isu status halal sesuatu makanan.

Trending Wed, 31 Oct 2018

Nelayan Nampak Pesawat JT 610 Menjunam Ke Laut Sebelum Meletup

Dari jauh saya nampak ia sudah condong sebelum meletup.

Trending Sun, 10 Dec 2023

Dibunuh Angkara Dendam Kepada Ahli Keluarga? Ini Respons Datuk Zayn Rayyan

Semoga kes adik Zayn Rayyan segera dirungkai…selagi pembunuh tak dapat dikesan, selagi itu keadilan tak dapat ditegakkan.

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Betul Ke Reza Rahadian Aktor Nombor Satu Di Indonesia?

Kata Reza, ‘Saya tidak pernah rasa…

Trending Wed, 28 Oct 2020

Tarikh Tutup GKP 2.0 31 Oktober Ini

Sama- sama kita bangunkan ekonomi negara!

Featured Tue, 11 Oct 2022