Featured By: Dhia Iwana June 14, 2024 @ 10:17am

Puteri Khareeza Tunjuk Bakat ‘Sebenar’

Penyanyi dan juga pelakon berbakat besar Puteri Khareeza teruja dengan buah tangan terbaharu ‘Sebenar’ yang merupakan single kelima beliau bersama Alternate Records.

Lagu ‘Sebenar’ ini merupakan hasil ciptaan komposer dan penulis lirik Omar K dan Firdaus Rahmat yang membawa genre pop balada dengan sentuhan elemen rock, bersesuaian dengan suara serak basah penyanyi wanita itu.

Menurut Khareeza, dia mengakui cabaran yang dibawa dalam lagu “Sebenar” agak berbeza daripada singlenya sebelum ini.

“Saya rasa sedikir mencabar kerana lagu ini menguji julat vokal yang mana nadanya agak tinggi berbanding lagu-lagu saya sebelum ini.

“Walaupun bergenre pop balada, namun penyampaiannya ada sedikit rock yang memberi kelainan dari segi penyampaian, ‘feel’ dan tempo,” jelas Khareeza.

Tambah Khareeza lagi, naskhah “Sebenar” pada kali ini Istimewa kerana menceritakan tentang penderitaan hidup seorang individu yang sengsara atas kebahagiaan orang lain. Walaubagaimanapun individu ini tetap teguh berdiri pada paksi cinta yang sebenar.

Lebih menarik, tempoh pembikinan Lagu ‘Sebenar’ ini mengambil masa yang sangat singkat iaitu selama dua hari, menjadikan proses pembikinan lagu yang terpantas yang pernah dilakukan oleh komposer Omar K.

Dalam masa yang sama, Omar K berpendapat penyanyi meningkat naik ini mempunyai ton suara yang istimewa dan sesuai untuk membawakan lagu ini.

Komposer itu turut berkongsi kebolehan Khareeza dalam melontarkan perasaan dalam lagu dan berharap agar lagu “Sebenar” ini mampu menyerlahkan lagi kelebihan yang ada pada Puteri Khareeza.

Lagu ini juga menjadi lagu runut bunyi (OST) bagi drama Khilaf Yang Tertulis, yang sedang hangat ditayangkan di slot Akasia TV3. Saksikan ‘Khilaf Yang Tertulis’ setiap hari Isnin hingga Khamis, pukul 10.00 malam di TV3 dan strim juga melalui Tonton di www.tonton.com.my , muat turun aplikasi Tonton melalui Google Play atau App Store.

Sekadar info, Puteri Khareeza pernah membawakan lagu OST bagi drama slot Akasia ‘Melur Untuk Firdaus’ yang melonjakkan nama beliau sekali gus lebih dikenali di dalam industri musik tanah air.

Lagu tersebut, yang juga merupakan single pertamanya ‘Duka Sebalik Tawa’ berjaya mendapat sambutan luar biasa dan memperoleh 475 juta tontonan di platform TikTok, 5.4 juta di Youtube dan 2.4 juta di setiap aplikasi penstriman dalam talian antaranya Spotify.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 29 May 2023
Hiburan Sat, 20 Apr 2019

‘Minta Izin, Bayar Kalau Nak Menyanyi Lagu Arwah’- Isteri Allahyarham Saleem Beri Amaran

Dengar tu, jangan cuba-cuba nak ambil kesempatan pula dengan menjual atau menyanyikan lagu-lagu arwah tanpa izin. Ada sebabnya…

Hiburan Sat, 18 May 2019

Nora Danish Tarik Diri

Pihak mereka mempunyai masa empat bulan untuk mengeluarkan gambar dan video saya daripada tempoh kuat kuasa.

Hiburan Thu, 19 Jul 2018

东于哲「30小时不睡觉」拍摄《黑白说》MV

东于哲暌违两年推出新歌《黑白说》回归本地乐坛!为了把MV呈现最好的视觉效果,两人和制作团体牺牲了睡眠时间,足足用了30个小时。

Events Mon, 19 Nov 2018

Check out These Music Events Happening in December All Around Malaysia

It’ll be a fun way to end 2018 with live music, some drinks and lots of friends.

Hiburan Sun, 11 Jun 2023
Hiburan Fri, 8 Feb 2019

‘Nasib Tak Berapa Baik…’- Siti Sarah Mahu Beraksi Di AJL Tahun Depan

Chaiyok Sarah! We all akan selalu support awak tau.

Trending Tue, 21 Dec 2021

Pelamin Impian Uyaina Arshad & Raja Syahiran Musnah Kerana Banjir – “Memang Kami Alami Kerugian, Tapi…”

Hos dan pelakon cantik, Uyaina Arshad mendedahkan pelamin yang sepatutnya digunakan untuk majlis pernikahannya musnah kerana banjir. Selamat bernikah dengan penyanyi Raja Syahiran pada jam 9.03 pagi tadi, pengacara program Wanita Hari Ini turut terkesan […]

Featured Wed, 25 Jan 2023