Hiburan By: Del14 January 11, 2020 @ 10:03pm

Raih 30 Juta! Ejen Ali The Movie Bakal Ada Sekuel?

Filem animasi, Ejen Ali The Movie (EATM) berjaya meraih kutipan sebanyak RM30 juta selepas lebih kurang 6 minggu sejak ditayangkan 28 November tahun lalu.

Filem produksi terbitan bersama Primeworks Studios dan WAU Animation itu turut menduduki carta teratas filem pecah panggung tempatan 2019.

Menurut penerbit EATM, Faiz Hanafiah, kemunculan watak animasi bertudung merupakan salah satu usaha mencerminkan kepelbagaian budaya di Malaysia dan Indonesia.

“Tudung identiti kaum Melayu justeru filem animasi ini menggambarkan pelbagai kaum berbilang yang boleh diterapkan kepada anak-anak kecil yang datang menonton,” katanya.

Malah, karya arahan Usamah Zaid Yassin itu juga disenaraikan sebagai antara tiga filem tempatan yang mencatat pungutan terbanyak sepanjang zaman.

Filem berkenaan berkisar mengenai kanak-kanak berusia 12, Ali, direkrut menjadi perisik di Meta Advance Tactical Agency (MATA) yang berperanan melindungi kota futuristik Cyberaya daripada ancaman luar.

Konflik mula timbul apabila Ali mendapat tahu dia bukan satu-satunya ejen yang boleh mengawal gajet istimewa dikenali sebagai IRIS atau Infinity Retinal Intelligence System.

Inovasi baharu itu dipersoalkan Ali apabila dia berasa terpinggir dan kedudukannya sebagai ejen istimewa MATA tergugat.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif  WAU Animations, Usamah Zaid, pembikinan Ejen Ali The Movie lebih sukar dari kartun bersiri kerana ia adalah lebih teliti dan mengambil kira-kira 90 orang animator di studio untuk menyiapkannya, sehinggakan ada yang menangis!

Namun demikian, kejayaan EATM menunjukkan segala penat lelah adalah berbaloi dan ini menjadikan satu motivasi bagi pihak mereka untuk menjadikan sekuel EATM yang sedang dalam pembincangan, sebagai realiti.

Selain Malaysia, Ejen Ali The Movie turut ditayangkan di Singapura dan Brunei. Di Indonesia pula, ia menjengah pawagam negara itu mulai 1 Januari lalu.

Baca: 28 Hari, 28 Juta! Ejen Ali The Movie Lakar Sejarah Dan Kini Bakal Ditayangkan Di Indonesia

Kredit Foto: Instagram @airincupcakery

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

詹雪琳首推中文流行音产业书!教你如何用音乐找饭吃

Serene詹雪琳推出全球首本中文流行音乐产业书,教你如何用音乐找饭吃!

Hiburan Thu, 23 May 2019

Tayang Jam Tangan Ratusan Ribu, Apa Komen Alif Satar?

Sebelum ini, jam tangan Aliff menjadi bualan hangat netizen apabila hasil pencarian menunjukkan jam tangan tersebut bernilai RM121,000

Hiburan Mon, 12 Aug 2019
Hiburan Mon, 30 Jul 2018

Dia Band Tukar Vokalis Lagi?

Ia soal komitmen. Yazid juga memiliki single sendiri. Kumpulan kami perlu mengorak langkah ke hadapan dengan komitmen. Tiada soal perselisihan faham atau sebagainya.

TECH Mon, 31 Dec 2018

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android

Hiburan Wed, 16 Jan 2019

香港「最强气势」舞台剧《秘密》3月30日席卷云顶

风靡一时的《溏心风暴》系列核心演员李司棋、米雪、夏雨、阮兆祥携手实力派演员江美仪和刘锡贤于3 月30 日席卷云顶,上演《秘密》舞台喜剧!

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Terharu Menang Kali Kelima, Neelofa Janji Jumpa Peminat Tak Lama Lagi

Menang kali kelima dalam kategori Pengacara TV Popular, ini reaksi Neelofa. Walaupun tidak berada di Malaysia, pengacara jelita ini tidak menyangka sokongan peminat terhadapnya tetap ummphhh!

Hiburan Fri, 13 Sep 2019

Adam E Elak Tumpang Populariti Ayah

Single ciptaan Adam ini turut mendapat sentuhan saudaranya, Ayril Cenna yang juga merupakan seorang penyanyi rap.

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

| Live TV