Hiburan By: Padin January 6, 2022 @ 12:53pm

Raih Lebih 1 Juta Tontonan, Artis Ternama Negara China Rakam Lagu Ciptaan Faizal Tahir

Satu pencapaian membanggakan buat karya tempatan apabila lagu X Missing You hasil ciptaan Faizal Tahir, Ja’a, Mage, Mike Chan, Tuju dan Yonnyboii diadaptasi dalam versi antarabangsa nyanyian penyanyi terkenal dari China dan Hong Kong iaitu G.E.M menerusi I’ll Be Missing You (Versi Mandarin).

Kolaborasi antara kedua pihak iaitu Faithful Publishing selaku penerbit lagu itu dengan pihak G.E.M sekaligus membuktikan lagu nyanyian asal Faizal Tahir, Dayang Nurfaizah, Tuju dan Yonnyboii mempunyai kualiti tersendiri.

Dalam masa sama, kerjasama kedua pihak ini dilihat sebagai pembuka jalan untuk Faithful Publishing meningkatkan eksport lagu ke luar negara seterusnya memperkenalkan lagi kekuatan dan penciptaan lagu anak seni tanah air.

Pengarah Penerbitan Faithful Publishing, Karim Karam berkata, adaptasi lagu X Missing You kepada I’ll Be Missing You nyanyian G.E.M adalah satu pencapaian dan penghargaan buat pencipta lagu tanah air.

“Proses rundingan ini mengambil masa lima bulan. Apabila ia berhasil, perkara ini dilihat mampu meningkatkan nilai eksport lagu tempatan ke peringkat antarabangsa.

“Ini adalah langkah kecil yang pertama dalam usaha Faithful Publishing untuk meningkatkan eksport lagu tempatan ke pasaran antarabangsa. Dalam dunia digital hari ini, pencipta lagu dan syarikat penerbitan harus mempunyai pandangan yang lebih luas dan karya ciptaan mereka mampu untuk bersaing di peringkat global,” katanya.

Sementara itu, penyanyi dan komposer lagu ini, Faizal Tahir mengakui tidak pernah menjangkakan sama sekali lagu ciptaannya diadaptasi dan dinyanyikan bintang antarabangsa.

“Alhamdulillah, sebagai seorang komposer dan penerbit sudah semestinya kita mahu pendengar menerima lagu kita dengan baik. Tapi untuk dinyanyikan oleh penyanyi dari luar negara bukan sesuatu yang saya jangkakan. Jadi sudah semestinya saya menerima dengan baik dan teruja dengan tawaran ini dari mulanya ia diberitahu kepada saya.

“Lebih lebih lagi jika ia mampu membuka pintu dan ruang untuk pengkarya tempatan seperti saya untuk dapat berkongsi idea dan bekerjasama dengan artis luar sekaligus menaikkan peluang komposer atau penerbit lain di Malaysia untuk turut melakukan sedemikian,” katanya.

Berkongsi mengenai keunikan lagu X Missing U sehingga berjaya dibawa ke pasaran antarabangsa, Faizal berkata ia terletak pada gabungan empat vokal dan karakter yang berbeza dalam lagu ini.

“Melalui nyanyian Dayang Nurfaizah, Yonnyboi, Tuju dan saya sendiri, bagi saya ini adalah kekuatan dan keunikan lagu ini. Setiap penyanyi membawa karakter tersendiri yang sangat unik dengan penyampaian yang sangat baik. Saya berpendapat itulah yang menjadi penarik perhatian kepada lagu ini sehingga ada artis luar yang berminat untuk menyanyikannya,” katanya.

Untuk rekod, lagu I’ll Be Missing You nyanyian G.E.M kini sudah meraih lebih 1 juta tontonan di laman YouTube.

Sedikit info mengenai G.E.M atau nama sebenar Gloria Tang Tsz-kei, dia menjadi artis wanita paling laris di China dan Hong Kong. Dia juga penyanyi Mandopop wanita pertama yang mencapai 100 juta tontonan di YouTube dengan tiga video muzik .

G.E.M juga satu-satunya bintang pop China dalam senarai BBC 100 Women dan Forbes 30 under 30.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

‘Minta Maaf Atau…’ – Linda Rafar Mahu Saman Netizen

Saya tak pernah berasa menyesal dengan apa dibuat. Saya hanya mempertahankan hak ibu. Lagi pula, ini bukan untuk kepentingan saya seorang tetapi orang lain juga yang pernah mengalami nasib sama.

Hiburan Thu, 26 Sep 2019

鍾瑾桦受邀前往韩国!担任音乐节表演嘉宾

Alvin鍾瑾桦受邀前往韩国担任《2019 Asia Song Festival》表演嘉宾;他是继林宇中(2008)、光良(2010)和Asmidar(2017)后第四位受邀的马来西亚歌手。

Events Sun, 18 Nov 2018

Pergh…Tiket ‘Early Bird’ Konsert Reunion Dewa 19 Live In KL SOLD OUT!

Melihat keseluruhan tiket early bird terjual dengan begitu laris dan habis dalam tempoh lima hari adalah satu perkembangan yang cukup positif.

Featured Tue, 15 Nov 2022
Featured Sun, 7 May 2023

Dikritik Hina B40, Ryzal Ibrahim Takkan Mohon Maaf! Minta Netizen Sedar Diri – “Ramai B40 Nganjing T20, Ok Je..”

“Simple content. Sedar diri.. Jangan dah hujung bulan pinjam duit orang tak bayar” – Ryzal Ibrahim

Hiburan Tue, 14 Mar 2023
Events Thu, 13 Feb 2020
Hiburan Thu, 4 Jul 2019

‘Berdebar Tapi…’- Elfira Loy Takut Nak Ke Hospital?

Elfira banyak menghabiskan masa berehat di rumah dan tidak menerima sebarang tawaran berlakon buat masa ini.

Hiburan Mon, 7 Oct 2019

Bukan Saja-Saja…Tajul Sorok Status Ada Sebab

Tajul berkahwin dengan Shamieza pada 10 Disember 2017.

| Live TV

error: Content is protected !!